کتاب «رفتار با محیط‌زیست بر اساس آموزه‌های قرآن و اهل‌بیت (علیهم السلام)»

کتاب «رفتار با محیط‌زیست بر اساس آموزه‌های قرآن و اهل‌بیت (ع)» پس از مفهوم‌شناسی سبک زندگی اسلامی و مبانی و گستره سبک زندگی، ضمن بیان اهمیت رفتار درست با محیط‌زیست، به معناشناسی محیط‌زیست می‌پردازد.

سپس، عناصر زیبای محیط‌زیست (آب‌ها، جنگل‌ها و بوستان‌ها، حیوانات، کوه‌ها، اعضای خانواده و داشته‌ها) تشریح شده و نقش محیط‌زیست در سلامت جسم و روان تبیین شده است. در ادامه، وظایف انسان در مورد سلامت محیط‌زیست موردبحث و بررسی قرارگرفته که ازجمله آن‌ها می‌توان به تلاش برای زیبایی و بوی خوش محیط، نظافت محیط زندگی، پیشگیری از آلودگی محیط، حفاظت از آب‌ها، حفاظت از درختان و توسعه درختکاری، و حفاظت از حیوانات و حیات‌وحش اشاره کرد.

همچنین، وظیفه حاکمیت در مورد محیط‌زیست تشریح شده و از دیگر مباحث این اثر، عوامل تخریب محیط‌زیست (گناه، فساد، حاکمیت، لذت محوری، ستمگری، جنگ، مدیریت منافقان، ناسپاسی) پرداخته‌شده است. سپس، محیط‌زیست در عصر ظهور موردبحث و بررسی قرارگرفته و در پایان نیز درباره غفلت از محیط‌زیست نکاتی ذکرشده است.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم: «بسیاری از عوامل تخریب و نابودی محیط‌زیست رفتارهای ناپسند انسان‌ها هستند که بخشی را در بر اساس آیات و روایات ارائه می‌کنیم: ۱. گناه: ازنظر قرآن آنان که در سبک زندگی خود آلودگی و گناه دارند، ازجمله عوامل تخریب محیط‌زیست هستند. خدای متعال می‌فرماید: «تباهی در خشکی و دریا به سبب کرده‌های مردمان پدیدار شد تا (خداوند جزای) برخی ازآنچه کرده‌اند، به آن‌ها بچشاند، باشد که بازگردند». ۲. فساد حاکمیت: ازجمله عوامل ویرانی شهرها و خرابی محیط‌زیست حاکمان و مدیران فاسد هستند. در قرآن می‌خوانیم: «پادشاهان هنگامی‌که وارد منطقه آبادی شوند، آن را به فساد و ویرانی می‌کشانند». ۳. لذت محوری: تجربه بشری به‌خوبی نشان می‌دهد کسانی که فقط به لذت خود فکر می‌کنند، از محیط زندگی خود غافل‌اند و رفتارهای مخربی دارند؛ افزون بر اینکه از جانب خدا نیز محکوم‌به مجازات و نابودی نعمت‌ها هستند. در سخن از امیرالمؤمنین علی (ع) آمده است: «سرمستی و سرخوشی نعمت را سلب و عذاب و عقوبت در پی دارد». ۴. ستمگری: ازجمله عواملی که ممکن است سایر عوامل تخریب محیط‌زیست را نیز شامل شود، ظلم و ستم است. خدای متعال در تعبیر کلی می‌فرماید: «چه‌بسا شهرها و آبادی‌هایی را در هم کوبیدیم که (مردمانش) ظالم بودند». امام علی (ع) نیز می‌فرماید:» به سبب ظلم، نعمت‌ها نابود می‌شوند». ۵. جنگ: حقیقتی را هم تاریخ یادآور شده و هم به عیان مشهود است که جنگ سبب تخریب محیط‌زیست است. رسول خدا (ص) وقتی لشکری را برای جنگ می‌فرستاد، به آن‌ها می‌فرمود: «هیچ درختی را تا ناچار نشدید، قطع نکنید». در نقل دیگر آمده است: «نخلی را آتش نزنید، درخت میوه را قطع نکنید و کشتزارها را به آتش نکشید». پس جنگ به‌طورمعمول سبب تخریب محیط‌زیست است».

کتاب «رفتار با محیط‌زیست بر اساس آموزه‌های قرآن و اهل‌بیت (ع)» اثر فرج‌الله میر عرب است که در پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در ۷۷ صفحه تهیه و به همت نشر این پژوهشگاه به چاپ رسیده است.

معرفی کتاب 1 copy

کتاب «ایده علوم انسانی؛ تأملاتی بر تجربه ایران معاصر»

کتاب «ایده علوم انسانی؛ تأملاتی بر تجربه ایران معاصر» نوشته مالک شجاعی جشوقانی عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به همت سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی منتشر شد.

این کتاب به بررسی مواجهه فلسفی با مسئله علوم انسانی در سه سطح معرفت‌شناسی، نهادی و گفتمانی و با نظر به تجربه ایران معاصر می‌پردازد.

مالک شجاعی جشوقانی در معرفی کتاب نوشته است: هرگونه مواجهه معاصر و قابل دفاع با مسئله «علوم انسانی» در مطالعات آموزش عالی مستلزم مطالعه فلسفی -انتقادی سیر تاریخی تکوین علوم انسانی در خاستگاه اصلی آن یعنی غرب مدرن و مطالعه دقیق و مستند تجربه مواجهه با علوم انسانی مدرن در فضای فکری ایران معاصر است. این کتاب به بررسی این مواجهه در سه سطح ۱- معرفت‌شناسانه ۲- نهادی و۳- گفتمانی پرداخته و نشان داده است که راه سیاست‌گذاری موثر در آموزش، پژوهش و ترویج علوم انسانی در دو سطح دانشگاهی و حوزه عمومی، از مسیر مطالعات بنیادین سیاست پژوهی در علوم انسانی می‌گذرد.

کتاب «ایده علوم انسانی؛ تأملاتی بر تجربه ایران معاصر» مشتمل بر سه فصل و با ۱۹۶ صفحه توسط سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی راهی بازار کتاب شده است.

معرفی کتاب 2 copy