حسابداری حلقه وصل توسعه پایدار
دنیـــای اقتصــــــاد از رویداد دهمین دوره بزرگداشت روز حسابدار در اصفهان گزارش میدهد
در این همایش رضا صنعتی زاده دبیر همایش دهمین دوره بزرگداشت ورز حسابدار ضمن تبریک این روز به سوابق انجمن مدیران مالی و دو انجمن صنفی دیگر این حوزه در تلاش برای ثبت ملی روز حسابدار اشاره کرد و در ادامه با مهم دانستن نقش حسابداری در تحقق توسعه پایدار و رسالت این طبقه برای هر چه شفافتر شدن فرآیندهای مدیریت مالی، حسابرسی و حسابداری بر تلاش همهجانبه جامعه حسابداران برای روشن شدن افق توسعه پایدار در اصفهان و کشور تاکید کرد.
همچنین در همین رویداد عبدالوهاب سهلآبادی فعال اقتصادی، رییس اسبق اتاق بازرگانی اصفهان و رئیس هیات مدیره کانون انجمنهای صنفی کارفرمایان استان اصفهان هم در سخنانی کوتاه با سپاسگزاری از زحمات جامعه حسابداری اصفهان به وضعیت این روزهای اصفهان و رابطه آن با توسعه پایدار اشاره کرد و خواستار رفع موانع پیش روی فعالان اقتصادی شد.
در این همایش همچنین نعمتالله اکبری استاد تمام و عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان گزارش مبسوطی تحت عنوان علائم حیاتی اقتصاد ایران و هفت برنامه را برای حضار ارایه کرد، او در این گزارش با برشمردن اهداف هر یک از برنامهای هفتگانه توسعه و درصد تحقق اهداف شش برنامه توسعه از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در ایران به چالشها، اهداف و شاخصهای برنامه هفتم پرداخت. او با اشاره به اجزای رشد اقتصادی چندین کشور آسیایی در بازه زمانی ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ توضیحاتی پیرامون سهم عوامل تولید و بهرهوری از رشد اقتصادی طی همان بازه زمانی را برای حضار در جلسه ارایه کرد.
در ادامه پرفسور دکتر علی رحمانی استاد حسابداری دانشگاه الزهرا (س) نیز در سخنرانی خود گزارشی تحت عنوان گزارشگری پایداری :فرصتها و روندها ارایه کرد.
رحمانیان در این گزارش گفت: طبق نظر کارنیگی و همکاران (۲۰۲۱) حسابداری یکرویه فنی، اجتماعی و اخلاقی است که به استفاده پایدار از منابع و پاسخگویی مناسب به ذینفعان برای امکان شکوفایی سازمانها، مردم و طبیعت مربوط میشود. حرفه حسابداری تاکنون نسلهای مختلف گزارشگری را تجربه کرده است. از گزارشگری نسل اول که معادله حسابداری، بدهکار و بستانکار، حساب تی و دفتر کل مطرح بوده است تا گزارشگری نسل چهارم که بر اطلاعات غیرمالی توأمان با مالی تاکید دارد، تحولات شگرفی رخداده است. در همین رابطه شورای مشورتی گزارشگری مالی اروپا در حال کار بر روی پروژه اتصال گزارشگری مالی و پایداری بهمنظور افزایش سازگاری و انسجام بین اطلاعات گزارشگری سالانه در طول ارتباط داستان ارزشآفرینی واحدهای تجاری است. پروژه اتصال که هم جهتگیری عملی و هم مفهومی خواهد داشت، میتواند به تقویت متقابل الزامات گزارشهای مالی و گزارشگری پایداری و شیوههای گزارشگری کمک کند. همچنین بنیاد استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی به مبحث گزارشگری پایداری ورود کرده است. محرک اصلی گزارشگری پایداری اقتصاد چرخشی، اهداف توسعه هزاره، تغییر اقلیم و تبعات آن، نجات زمین و زیست سالم و الزامهای قانونی است.
جعفر باقری حسابدار رسمی و مدیر حسابرسی
همچنین در حاشیه برگزاری رویداد مذکور جعفر باقری حسابدار رسمی و مدیر حسابرسی در تشریح نقش حسابرسهای قانونی و مبحث توسعه پایدار بر محور مسئولیت اجتماعی شرکتها به دنیای اقتصاد گفت:
وظیفه حسابرسها اظهارنظر روی صورتهای مالی است. این صورتهای مالی وقتی موثر هستند که شفافیت داشته باشند تا به صورتی کامل واقعیت درون شرکت را افشا کند. این صورتهای مالی مورداستفاده یک جماعت کلی قرار میگیرد. کلیه ذینفعان از بانکهایی که وام میدهند و دیگر اعتباردهندگان و سازمانهای دولتی و تامین اجتماعی و دولت در یک صورت مالی ذینفع هستند. این صورتها فقط در صورت شفافیت قابلاستفاده هستند و در این صورت موجب رشد شرکت و در سطح کلان موجب رشد جامعه خواهد شد.
مجید طلایی مدیر حسابرسی نیز بر اساس تجربیات خود از نقش حسابداران در تبیین حوزه مسوولیت های اجتماعی به خبرنگار ما گفت: حسابداران نقش موثری دارند و مثل یک قاضی عمل میکنند. وضعیت اقتصادی شرکت توسط حسابداران شفاف میشود. اگر به عمق این مسئله برویم، وضعیت فعلی توسط حسابداران به وجود میآید. اگر این شرایط استاندارد را که قانون مطرح کرده رعایت کنند منجر به شرایطی میشود که تصمیمات اقتصادی صحیحی گرفته میشود و توسعه اقتصادی را به دنبال خواهد داشت.
با توجه به اینکه در حاصل امر چنین چیزی را مشاهده نمیکنیم آیا حسابرسها در اصفهان که بخشی از مسئولیت اجتماعی شرکتها را انجام ندادهاند که درگیر مشکل زیستمحیطی هستیم، تقصیر گردن حسابرسهاست یا گروهی که باید گزارشها را بررسی کند کمکاری کرده است؟
ساختارهای ما درست تعریفنشده و در شرایط ایدئال باید تمامی ساختارها از مدیران و قانون و.. به وظایف خود عمل کنند. در جمع باید این عملکرد بررسی شود. در مسائل زیستمحیطی خیلی ضعف داشتیم و جای کار دارد.
علیرضا رهروی دستجردی عضو هیات علمی حسابداری اصفهان:
علیرضا رهروی دستجردی عضو هیات علمی حسابداری اصفهان هم در گفتگویی با دنیای اقتصاد به نقش صورتهای مالی ارایه شده در مجامع عمومی و ارتباط آن با توسعه پایدار پرداخت و ازجمله گفت: یکی از آیتمهای اصلی توسعه پایدار در تمام دنیا شفافیت است. تمام شرکتهای فعال در کشورهای جهان اول به این مهم پی بردهاند و مدام به سمت شفافیت حرکت میکنند. باید تاثیر سودآوری بر محیطزیست و اقتصاد و آینده بررسی شود. هیچ شرکتی نمیگوید ما بدعمل کردیم ما نیاز به یک فیلتر جدی نیاز داریم که ادعا شرکتها را اثبات کند. فیلتر مهم حسابرسی است که یک فرآیند کاملا حرفهای است، حسابداران رسمی در کشورهای این وظیفه را دارند که به مرحلهای برسند که به شفاف بودنشان دست یابند.
اینیک موج جهانی است و برخلاف آن نمیتوان حرکت کرد. شاید درگذشته این مسئله دغدغه نبود اما الان دغدغه است. مثلا زمانی که یک اختلاس رخ میدهد مردم پیگیر هستند و از نهاد ناظر توقع دارند. از سازمان بازرسی، سازمان حسابرسی و دیوان محاسبات و.... حسابرسان مسئولیت قانونی دارند و اگر مشخص شد که گزارشی درگذشته نقص داشته حسابرس هم پای میز محاکمه قرار میگیرد. ما هر چه جلوترمی رویم توقع از حسابرس و حسابداران بیشتر میشود و چارهای نیز رفتن به شفافیت بیشتر و توسعه پایدار نداریم.
اکبر ایروانی، پیشکسوت حسابداری و مدیر مالی که سالها تدریس حسابداری و مدیریت مالی چندین شرکت بزرگ اقتصادی را در کارنامه خود دارد در مورد حلقه مفقوده توسعه پایدار و آشکار شدن بیش از بیش نقش حسابداری و ارایه گزارش مالی به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: گزارشهای مالی یکی از اساسیترین قسمتهای واحد مالی است و آن چیزی است که راهکار آینده را به مدیران آینده نشان میدهد. این گزارشها مسیر را بهخوبی نشان میدهند و گذشته را نیز موردبررسی قرار میدهند. در حال حاضر و در وضعیت موجود شرایط را بررسی میکنند. فاصله ما با کشورهای پیشرفته در این زمینه اینگونه است که گاهی واقعیتها در صورتها نشان داده نمیشد. این روند با واقعیت جهانی خیلی فاصله دارد و مقاومتهایی در مسیر آن قرار دارد. واقعیت این است که شرکتهای خصوصی ما بهنوعی دنبالهرو سیاستهای کلی دولت هستند. شما مگر در بخشهای دولتی آن چیزی که میبینید واقعی است؟ در شرکتهای خصوصی هم این وضعیت وجود دارد اما از شرکتهای دولتی جلوتر هستند و دلشان برای خودشان میسوزد و دنبال هدفشان هستند.