گامی دیگر در مسیر توسعه؛
نقشآفرینی جدی دانشبنیانها در رشد و افزایش بهرهوری صنایع
به گزارش دنیای اقتصاد توافقنامه احداث «پردیس فنآوری نفت و انرژی نصف جهان» توسط هلدینگ پتروپالایش اصفهان و شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان امضا شد.
محسن قدیری، مدیرعامل هلدینگ پتروپالایش اصفهان در این رویداد گفت: امضای توافق نامه احداث پردیس فنآوری نفت و انرژی نصف جهان، اقدام بسیار مهم و ارزشمندی است که با همکاری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان انجام میشود.
او افزود: این هلدینگ برنامههای مختلفی در حوزه بومیسازی تجهیزات اعم از ساخت داخل ۹۵ درصد محصولات مورد نیاز دارد که شرکتهای دانشبنیان و فناور نقش پررنگی در آنها دارند.
مدیرعامل هلدینگ پتروپالایش اصفهان با اشاره به احداث معاونت هوش مصنوعی در این شرکت خاطرنشان کرد: پایه زیرمجموعه هلدینگ پتروپالایش اصفهان، شرکتهای دانشبنیان و فناور هستند، بنابراین حمایت از این شرکتها توسط هلدینگ پتروپالایش اصفهان ادامه خواهد داشت. توصیه میکنم شرکتهای دانشبنیان و فناور از این فرصت به خوبی استفاده کنند.
قدیری با بیان اینکه ۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری مولد تا سال ۱۴۰۵ در پالایشگاه اصفهان انجام میشود، اظهار کرد: برخی تجهیزات مهم و حائز اهمیت مورد استفاده در این مجموعه که پیشتر باید از سایر کشورها تامین میشد، به کمک شرکتهای دانشبنیان در حال طی مراحل بومیسازی هستند و تاکنون به پیشرفتهای قابل توجهی دست پیدا کردهاند. با توجه به شاخص ارزیابی عملکرد زمانبندی (SPI) پروژههای شرکت به سرعت انجام و مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: از آنجا که حداکثر کردن سودآوری، استراتژی اصلی هلدینگ پتروپالایش اصفهان به شمار میرود، ارتباط نزدیکی با شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان برقرار خواهیم کرد. اهداف ما به ویژه در حوزه بومیسازی با کمک شرکتهای دانشبنیان و فناور محقق خواهد شد.
قدیری تاکید کرد: با اینکه امکان واردات تجهیزات مورد نیاز برای اجرای پروژهها از خارج کشور مهیا است، اما نگاه ما ساخت این تجهیزات در داخل کشور است. به علاوه طی دو سال آینده این مجموعه به صورت کامل به تجهیزات مورد نیاز برای پدافند غیرعامل مجهز خواهد شد. در این مسیر شرکتهای دانشبنیان و فناور شهرک و پردیس نقشآفرینی خواهند کرد.
قاسم مصلحی، رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان نیز در مراسم امضای این توافق نامه گفت: بر اساس آمار بانک جهانی، کره جنوبی ۴.۸۱ و ایالات متحده آمریکا ۳.۴۵ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور تحقیق و توسعه میکنند.
او افزود: با در نظر گرفتن حجم اقتصاد این کشورها در مییابیم که سرمایهگذاری بسیاری در این حوزه که عمده آن توسط بخش غیردولتی انجامیشود. از آنجایی که این آمار در ایران کمتر از یک درصد است، باید برنامهریزی مناسبی برای تقویت این بخش انجام شود.
رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان خاطرنشان کرد: بخشی از این مهم سهم دولت و بخش دیگری سهم بخش خصوصی است. بدیهی است سرمایهگذاری هلدینگ پتروپالایش اصفهان در این بخش زمینهساز توسعه از طریق افزایش بهرهوری در تولید خواهد بود. همچنین این سرمایهگذاری موجب رشد تحقیق و توسعه در کشور خواهد شد.امضای توافقنامه احداث پردیس فنآوری نفت و انرژی نصف جهان در همین راستا است.
مصلحی افزود: ایفای نقش در توسعه اقتصاد دانشبنیان و اشتغالزایی فارغالتحصیلان دانشگاهی از جمله اهدافی است که شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در آن موفق بوده است. امروز حدود ۸۹۰۰ شاغل در بخش خصوصی شهرک مشغول به فعالیت هستند که بیش از ۵۵۰ نفر از آنها دارای مدرک دکتری هستند.. با اینکه اشتغالزایی برای این گروه دشوار است اما امروز به جایی رسیدهایم که فارغالتحصیلان مدرک دکتری خود با ایجاد یک کسبوکار جدید، فارغالتحصیلان دیگر را نیز به کار گرفتهاند.ایجاد و تحقق این پردیس موجب توسعه کمی و کیفی شرکتهای دانشبنیان و فناور شده و همچنین موجب افزایش ضریب نفوذ فناوری در صنعت نمونههایی از فعالیت موفقیتآمیز شرکتهای دانشبنیان و فناور مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان است.
وی ادامه داد: نگاه شهرک به پردیس فنآوری نفت و انرژی نصف جهان، نگاهی مشارکت محورِ ساختارمند بین صنعت و مرکز فناوری اصفهان است که سود مادی و معنوی برای کشور و استان به دنبال داشته باشد. به علاوه این مهم با فراهم کردن بازار فروش برای شرکتهای دانشبنیان و فناور، زمینه توسعه بیشتر آنها را فراهم میکند.
مجید نادری نژاد، مدیرعامل مشعل پویا اسپادانا نیز در رویداد مذکور با اشاره به اهداف این شرکت در توسعه هلدینگ پتروپالایش گفت:« اشتغالزایی برای نخبگان» و «حمایت و اجرای طرحهای پژوهشی، فناورانه و نوآورانه» از جمله برنامههای اصلی این شرکت محسوب میشود. نتیجه این کار بومیشدن اهدافی است که باید در مسیر حرکت این شرکت محقق شود.
وی افزود: یکی از اقدامات مهم در این مسیر احداث پردیس فناوری نفت و انرژی نصف جهان است که با همکاری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان انجام خواهد شد و به کاهش فاصله بین دانشگاه، صنعت و شرکتهای دانشبنیان و فناور میانجامد.
مهدی کشمیری، مشاور شرکت مشعل پویا اسپادان، درباره احداث پردیس فنآوری نفت و انرژی نصف جهان، گفت: این پردیس زیرساختی برای استقرار و توسعه بخشهای فنی و مهندسی مورد نیاز شرکت پتروپالایش اصفهان، ایجاد ۵ تا ۷ هزار شغل برای افراد خلاق و نوآور، استقرار ۱۵۰ شرکت دانشبنیان و فناور فعال در زنجیره تامین و ارزش افزوده صنعت، جذب ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری صنعت و بخش خصوصی، ایجاد ۲ تا ۳ میلیارد دلار فعالیت اقتصادی در این حوزه، تولید سالانه ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ محصول و فناوری جدید و همچنین زیرساختی برای بهرهگیری از همه ظرفیتهای قانونی حوزه دانشبنیان برای رشد و توسعه صنعت نفت، گاز و انرژی است.
وی با تاکید بر اینکه اجرای چنین پروژه عظیمی با بهرهگیری از دو دهه تجربه فاخر شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در توسعه صنعت انجام میشود، افزود: پردیس که به معنی زایش یک کار مشترک با پارکهای علم و فناوری است، بر مبنای ماده یک قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور، ماده ۹ قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان، بند «ت» ماده ۶ قانون جهش تولید دانشبنیان و دستورالعمل شورای گسترش و برنامهریزی آموزش عالی برای تاسیس پردیسهای فناوری، ایجاد میشود.
گفتنی است اهداف این توافقنامه مهم شامل «تقویت و توسعه زیرساختهای نوآوری، توسعه فناوری و تحقیق و توسعه صنایع وابسته پتروپالایش اصفهان»، «بهرهگیری از ظرفیتهای توسعهیافته مرتبط با صنایع وابسته در زیستبوم نوآوری و فناوری و نهادهای علم و فناوری فعال استان و ملی»، «تقویت و تکمیل زیرساختهای حمایتی-توسعهای شکلگرفته در سطح استان»، «بهرهگیری از ظرفیتهای شرکتهای دانشبنیان و فناور فعال در عرصه صنعت در زنجیرههای تأمین و ارزش صنعت» و «همچنین مشارکت هلدینگ در حمایت از رشد و توسعه، توسعه بازار، خرید محصولات فناورانه و دانش فنی شرکتهای عضو شهرک» است.
باید توجه داشت که توافقنامه احداث پردیس فنآوری و نوآوری نفت و انرژی نصف جهان، گامی موثر در شتابدهی شرکتهای دانشبنیان و فناور فعال در عرصه نفت، گاز، پتروشیمی و انرژی است که پس از دریافت مجوزات قانونی لازم از وزارت عتف و سایر ارگانهای مرتبط اجرایی خواهد شد.
این پروژه در حداقل نیمی از مجموعه اراضی (حدوداً ۴۰ هکتار) واگذار شده از سوی هلدینگ پتروپالایش احداث میشود و توسعه شرکتهای دانشبنیان و فناور فعال در حوزههای یاد شده را به دنبال خواهد داشت.
شایان ذکر است پردیس، بستری برای شکلگیری کسبوکارها، ساختارها و زیرساختهای مورد نیاز برای توسعه زیستبوم نوآوری و فناوری صنایع وابسته به هلدینگ و زنجیرههای ارزشافزوده، از جمله شرکتهای دانشبنیان و فناور، مراکز و مجتمعهای نوآوری و فناوری، شتابدهندهها، استارتآپ استودیوها، شرکتهای ارائهدهنده خدمات (به اختصار واحدهای پردیس) در اراضی اختصاص داده شده است.