کاهش انگیزه جوانان برای  طراحی فرش دستباف

رسول عباسی با تاکید بر ضرورت حمایت بیشتر از این هنر صنعت برای رفع این مشکل افزود: جوانان، امروزه بدلایل مختلف استقبال کمتری از حرفه نقشه‌کشی و طراحی فرش دستباف دارند و برخی از آنها هم که وارد این کار می‌شوند، انگیزه کافی و لازم برای ادامه فعالیت در این رسته را ندارند.

او  با بیان‌اینکه امروزه صنعت فرش دستباف با مشکلات مُتعددی مانند قیمت مواد اولیه، صادرات و بیمه مواجه است، ‌اظهار‌کرد: با توجه به اینکه اجزای زنجیره هنر صنعت فرش تاثیر بسزایی بر روی یکدیگر دارند، این قبیل مسائل بر روی طراحی فرش و فعالیت در این حرفه نیز موثر است.

عباسی با اشاره به اینکه برخی از جوانان بدون آشنایی قبلی و کافی، رشته طراحی فرش را برای تحصیلات دانشگاهی خود برمی‌گزیند، اضافه کرد: تعدادی از آنها پس از ورود به این رشته و با توجه به مشکلات موجود در تولید فرش، انگیزه خود را برای فعالیت در آن از دست می‌دهند یا آن را رها می‌کنند.

به گفته وی، برخی از والدین نیز جوانان خود را سرزنش می‌کنند که چرا این رشته را برای تحصیل انتخاب کرده‌اند زیرا ممکن است آینده شغلی آنها تضمین نشود.

وی با تاکید بر اینکه برخی از طراحان فرش در حال جذب شدن به کشورهای دیگر مانند ترکیه هستند، هشدار داد: اگر اقدامات عاجلی در این زمینه صورت نگیرد، ممکن است بهترین نیروهای انسانی خود را در این زمینه از دست بدهیم و از دنیا عقب بمانیم.

عباسی با اشاره به مشکل صادرات و افزایش قیمت مواد اولیه فرش دستباف توضیح داد: این موضوع بر روی هزینه تولید فرش تاثیر می‌گذارد و زمانی که بسترهای مناسب برای تولید نباشد، بازار چندانی نیز برای طراحی فرش وجود نخواهدداشت.

وی تاکید کرد: لازم است وعده مسوولان دائر بر حمایت از فرش دستباف بطور کامل عملیاتی و از تولیدکنندگان، بافندگان و سایر فعالان این عرصه حمایت بیشتری شود.

این فعال هنر صنعت فرش دستباف در اصفهان با انتقاد از برخی برنامه‌های تلویزیون و رسانه‌ها افزود: بدلیل تبلیغات نامناسب و حتی تصویرسازی‌های منفی از فعالان این هنر صنعت، در سال‌های اخیر تعداد کمتری از افراد به بافندگی فرش روی می‌آورند.

عباسی با بیان قِلتِ شمار بافندگان فرش حرفه‌ای دارای کمتر از ۵۰ سال سن ادامه داد: از نظر فرهنگی باید روی این موضوع کار شود که بافندگی فرش، یک هنر است بطوریکه امروزه در بسیاری از کشورها، این کار را به مثابه هنر می شناسند و برای آن ارزش بسیاری قائل‌اند.

وی با اشاره به عضویت حدود ۳۰۰ نفر در انجمن طراحان فرش دستباف اصفهان گفت: حدود ۵۰ نفر آنها از پیشکسوتان هستند که البته تعداد آنها به مرور زمان در حال کاهش است.

عباسی با بیان اینکه برخی پیشکسوتان هنوز از روش‌های سنتی و دستی برای نقشه‌کشی فرش استفاده می کنند، افزود: در سال های اخیر، رایانه نیز به کمک این حرفه آمده است و البته جوانان بیشتر از این امکانات استفاده می کنند.

رئیس انجمن طراحان فرش دستباف اصفهان با اشاره به اینکه با استفاده از رایانه، نوآوری و طرح‌های جدیدی در نقشه کشی فرش ایجاد شده است، خاطرنشان کرد: در برخی استان‌ها بر روی نقشه فرش رایانه‌ای بیشتر کار شده است اما در اصفهان هنوز از روش های سنتی هم استفاده می شود.

وی همچنین در باره تغییر سلیقه مردم بویژه نسل جوان در زمینه نقشه‌های فرش دستباف خاطرنشان کرد: امروزه نسل جدید نقشه‌های ساده‌تر، خلوت‌تر و با رنگ های آرامتر را بیشتر می‌پسندد هرچند نقشه‌های قدیمی فرش هم هنوز مشتریان و علاقه‌مندان خود را دارد.

عباسی گفت: طراحان فرش دستباف بویژه جوانان نیز کوشیده‌اند که بخشی از کار خود را به طراحی نقشه‌های جدید و مدرن طبق سلیقه‌های روز اختصاص دهند .