تحول ؛ نیاز صنعت نساجی ایران
به گزارش دنیای اقتصاد محسن گرجی مدیرکل دفتر صنایع پوشاک و منسوجات وزارت صمت در این نشست با اشاره به منابع مالی محدود و سیاست انقباضی بانکها در اعطای تسهیلات اظهارکرد: کشور با وجود این محدودیتها و همچنین تهدیدهای متنوع از جمله تحریمها در شرایط جنگ اقتصادی قرار دارد و عبور از این مشکلات نیازمند روحیه جهادی برای شناسایی بههنگام موانع و اقدام بهموقع برای رفع آنها است.
وی با اشاره به اختصاص بودجه به بازسازی و نوسازی واحدهای تولیدی در سال ۱۴۰۱ که پایلوت آن صنعت نساجی بود، افزود: از انجمن نساجی کشور تقاضا داریم در تدوین سازوکار و دستورالعمل اختصاص این منابع به واحدهای تولیدی به وزارت صمت کمک کند. از طرف دیگر در زنجیره ارزش صنعت نساجی باید اولویت اختصاص تسهیلات با بخش بافندگی و رنگرزی باشد، چون در این دو حوزه با عدم توازن روبهرو هستیم.
گرجی همچنین تأکید کرد، انجمنهای نساجی سراسر کشور باید برای جلوگیری از تصویب استانداردهای اجباری که اخیراً مطرحشده و در هیچ کشور دنیا اجباری نیست تلاش کنند.
لزوم حمایت از تولید صادراتی در صنعت نساجی
امیر کشانی، رئیس اتاق بازرگانی اصفهان نیز در این نشست با بیان اینکه در حوزه نساجی باید از واحدهایی که تولید صادراتی دارند حمایت شود، گفت: کل زنجیره تولید در این صنعت باید مورد حمایت قرار گیرد و از طرف دیگر ضروری است صنایع پتروشیمی کشور ابتدا نیاز صنعت نساجی به مواد اولیه را تأمین کنند و سپس به سراغ صادرات بروند.
منابع تسهیلات درخواستی صنعت نساجی مشخص شود
امیررضا نقش، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان نیز با تأکید بر اینکه منابع تسهیلات کمبهره درخواستی صنعت نساجی باید مشخص شود، گفت: در ابن زمینه نمیتوان روی منابع بانکها حساب باز کرد و وزارت صمت باید برای اختصاص این منابع از صندوق توسعه ملی پیگیری جدی انجام دهد. همچنین در حوزه تخصیص ارز بهتر است اولویت با تخصیص ارز به واردات مواد اولیه و سپس ماشینآلات باشد.
همچنین مجتبی شجاعی، مشاور رئیس بسیج اصناف کشور بیان کرد: بسیج اصناف کشور طبق تفاهمنامه با رئیسجمهور در سال ۱۴۰۰ در زمینه تسهیل، هدایت و حمایت از اصناف اقدامات متعددی انجام داده که تشکیل کارگروههای گوناگون از جمله کارگروه نساجی و پوشاک از آن جمله بود. وی در ادامه تلاشهای صورتگرفته در زمینه تسهیل تجارت با روسیه را تشریح کرد.
حبیبالله شاهکرمی، رئیس هیئتمدیره انجمن نساجی استان اصفهان نیز با بیان اینکه ایران میتواند کمبود ۴.۵ تا ۶ میلیارد دلاری حجم بازار صادراتی منطقه را با برنامهریزی سه تا پنج ساله تأمین کند، اضافه کرد: صنعت نساجی کشور برای پاسخ به این نیاز به تجهیزات بهروز و رعایت استانداردهای لیبلینگ و سایزبندی پوشاک نیاز دارد، اما متأسفانه هماکنون با ضعف در این حوزه مواجه هستیم.
مجتبی دستمالچیان، رئیس هیئتمدیره انجمن نساجی استان یزد نیز با بیان اینکه اصفهان و یزد دو استان پیشرو در صنعت نساجی هستند، تصریح کرد: فرسودگی تجهیزات واحدهای تولیدی صنعت نساجی موجب شده نتوانیم نیاز داخلی را هم تأمین کنیم و مجبور به واردات پارچه هستیم. این در حالی است که محصولات صادراتی کشورمان از نظر کیفی قابل رقابت با محصولات خارجی است، اما میزان تولید داخلی کم است. از طرف دیگر به نظر میرسد ایجاد واحدهای تولیدی جدید چندان توجیه اقتصادی نداشته باشد و باید بر نوسازی واحدهای موجود تمرکز کرد.
مهمترین ریسکهای جاری در جهان
سید آرش امامی، دبیر کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان و مسوول کمیته نساجی این کمیسیون مهمترین ریسکهای جاری در جهان را بحران تأمین انرژی، بحران هزینههای زندگی، تغییرات اقلیمی، بحران عرضه و تأمین مواد غذایی و حملات سایبری به زیرسازههای بحرانی دانست و گفت: طبق بررسی صورتگرفته بحران هزینههای زندگی هم از دید حکومتها و هم از دید کسبوکارها، مهمترین ریسکهای جاری در جهان شناخته شده است. وی ادامه داد: ریسک موج پنجم تکنولوژی، ریسک نقدینگی، ریسک انرژی، گران شدن سطح زندگی، جهانی شدن و کمبود نیروی انسانی بحرانهای پیشبینی شده در پنج سال آینده در ایران هستند که تأثیرات زیادی بر صنعت از جمله صنعت نساجی خواهند داشت؛ بنابراین لازم است صاحبان صنایع و فعالان اقتصادی با پیگیری راهبردهایی از اثرات این بحرانها در صنعت خود بکاهند.
در پایان و پس از مطرح شدن مشکلات گوناگون صنعت نساجی از سوی فعالان این صنعت، ۶ مصوبه به تصویب حاضران رسید که شامل این موارد بود: ۱- اختصاص بودجه ارزی به میزان حداقل ۶۰۰ میلیون دلار برای یک سال برای نوسازی ماشینآلات و خطوط تولیدی واحدهای نساجی کشور؛ ۲- بازگشت سقف رقابت در PP و PET به روال سابق (۱۰درصد)، اختصاص مشوق احداث پتروشیمی از سوی دولت و تخصیص ارز به واردات مواد اولیه (پنبه و ویسکوز)؛ ۲- همکاری بانک مرکزی، سازمان توسعه تجارت ایران و سایر دستگاههای ذیربط درباره ثبت سفارش ماشینآلات و مواد اولیه برای واحدهای تولیدی با استفاده از گزینه بدون انتقال ارز؛ ۴- درخواست معافیت ارزشافزوده برای ورود ماشینآلات جهت رونق تولید و اشتغال پایدار در صنعت نساجی از طریق دستگاههای ذیربط از جمله سازمان امور مالیاتی؛ ۵- بررسی و رفع مانع موضوع استقرار، جایگزینی و توسعه کارخانجات و شرکتها در محدوده شهری برای صنایع سبز و کم آببر و اشتغالزا مانند صنایع بافندگی، پوشاک، تریکوبافی، کیف و کفش و چلهپیچی فرش ماشینی از طریق محیط زیست؛ ۶- پیگیری و برقراری تعرفه ترجیحی و رفع موانع صادرات در کشورهای هدف همانند کشورهای رقیب به خصوص سهولت برگشت ارز حاصل از صادرات به قیمت روز بازار و مطالبهگری این موضوع از سازمان توسعه تجارت.