اهرم فناوری
صنعت بیمه چگونه در عصر دیجیتال توسعه مییابد؟
دامنه این ناآگاهی به حدی گسترده بوده که حتی بیمهشدگان قراردادهای گروهی بیمه زندگی هم از مزایای آن بیاطلاعاند. این در حالی است که فضای دیجیتال بستری فراهم آورده که بتوان با محتواهای متنوع سلایق و علایق گوناگون را پوشش داد و با کمترین هزینه این اطلاعات را به دست مخاطبان رساند؛ اگر تا پیش از این، بسترهای دیجیتال مختص به قشر خاصی از جامعه به ویژه جوانان بود، امروزه
انحصار فضای دیجیتال شکسته شده و تمامی مردم فارغ از دستهبندیها به فضای دیجیتال دسترسی پیدا کردهاند و همین سبب شده اثرگذاری تبلیغات دیجیتال به بالاترین حد خود برسد و زمینه برای بهرهبرداری از آن در صنایع مختلف فراهم شود.
به دنبال تغییرات و تحولات دیجیتال در جوامع، صنایع مختلف وارد کارزار شدهاند تا با رویکرد بهرهبرداری حداکثری بتوانند به اهداف از پیش تعیینشده خود دست پیدا کنند. با وجود این، فناوری دیجیتال، در صنعت بیمه از جایگاه مناسبی برخوردار نیست و پتانسیلهای پیدا و پنهان فضای دیجیتال در ترویج فرهنگ بیمه مغفول مانده است.استفاده از این بستر، تنها در حد دیجیتالی شدن فرآیندهای صدور بیمهنامه و اندکی هم خدمات به مشتری محدود مانده است.
از سوی دیگر، استارتآپها و کسبوکارهای مبتنی بر فناوری دیجیتال موجود هم که انتظار میرود به حد غایی از ظرفیت فضای دیجیتال استفاده کنند، کار خود را به مقایسه قیمت و در مواردی مقایسه خدمات بین شرکتهای بیمه محدود کردهاند که میشود گفت، فرض آنها بر این باور استوار شده که مردم از اطلاعات بیمهای لازم برخوردارند و برای خرید بیمه به دنبال بهترین قیمت و خدمت هستند؛ در حالی که به غیر از بیمه اجباری شخص ثالث اتومبیل، که در آن هم، اطلاعات اغلب بیمهگذاران بسیار ناچیز است، در سایر رشتههای بیمه این آگاهی تقریباً وجود ندارد و عدم موفقیتِ این کسبوکارها در فروش سایر بیمهها نیز موید این عارضه است.
اگر چه با بررسی موردی میتوان به این نتیجه رسید که این شرایط در دیگر کشورهای در حال توسعه نیز کمابیش وجود دارد، اما آنها دریافتهاند که قابلیتهای فناوری دیجیتال برای افزایش آگاهی و سواد بیمهای نسبت به ریسکها، اعم از زندگی، غیر زندگی و مسوولیت و همینطور پوششهای بیمهای برای کاهش آثار زیانبار مالی آن بهخصوص در افراد با درآمدهای متوسط و پایینتر از آن بسیار موثر است و برای توسعه آن در سطح حاکمیت و کسبوکارها گامهای موثری برداشتهاند.
بر اساس مطالعه سال ۲۰۱۴ بانک جهانی که توسط پژوهشکده بیمه (در گزارش پژوهشی توسعه بیمه و بهبود شمول مالی بر بستر فناوریهای دیجیتال) منتشر شده است، افراد زیادی به دلیل سطح پایین سواد مالی توانایی مدیریت و برنامهریزی امور مالی و اتخاذ تصمیم بهینه را ندارند. این افراد اهمیت بیمه را درک نمیکنند و فکر میکنند به آن نیاز ندارند، آنها تمایلی ندارند که بخشی از درآمد خود را در ازای پوشش زیان احتمالی، هزینه کنند. طبق نظرسنجیای که در سال ۲۰۱۷ در داکای بنگلادش از افراد کمدرآمد انجام شده است، اکثر مردم درباره بیمه شنیده بودند، اما تنها ۱۴ درصد از آنها در بیمه سرمایهگذاری کرده بودند، در حالی که پس از توضیح در مورد نیازها و مزایای بیمه، ۵۴ درصد به خرید بیمه تمایل نشان دادهاند.
این شرایط در کشور ما به روشنی قابل مشاهده است، مردمی که دارای پیشینه و زمینه ذهنی پسانداز برای خود و بازماندگان هستند و در مواردی با فعالیتهای خیرخواهانه مانند گلریزان و... به کمک افراد بیبضاعت نیز میآیند، از بیمه زندگی فقط نام آن را شنیدهاند و از امتیازات متعدد آن بیاطلاعاند، در حالی که اگر به واسطه فناوری دیجیتال به مزایای بیمه به ویژه بیمه زندگی و جایگاه آن در کمک به دیگران در قالب سرمایه مشخص یا مستمری، واقف شوند، بخشی از درآمد ماهیانه و سالیانه خود را نهتنها برای خود بلکه برای کمک به دیگران نیز سرمایهگذاری میکنند تا مزایای طولانیمدت آن بتواند ثمرهبخشتر از روشهای سنتی تامین آتیه باشد.
کارشناسان و متخصصان حوزه فناوری دیجیتال در سایر کسبوکارها توانمندیهایی از خود نشان دادهاند که در صورت وجود زمینههای مساعد صنعت بیمه، برای ورود به این حوزه نیز ترغیب میشوند و در عین کسب درآمدهای قابل پیشبینی و در دسترس، موجبات تحول در بازاریابی و فروش بیمهها و بهخصوص بیمههای زندگی را فراهم میآورند.
به نظر من یکی از ابزارهای توسعه به کمک فناوری دیجیتال، دادهکاوی در اطلاعات بیمهنامههای صادرشده در چند ده سال گذشته به منظور بررسی سطح
سواد بیمهای بیمهگذاران و تلاش و برنامهریزی برای افزایش سواد بیمهای بیمهگذاران از یک طرف و طراحی، عرضه و معرفی محصولات با توجه به سلایق و نیازهای مشتریان از طرف دیگر با کمک این فناوری میسر و قابل دستیابی است.
حضور نیروهای جوان و متخصص در صنعت بیمه میتواند نویدبخش گشایش دریچهای تازه به روی این حوزه باشد که با بهرهگیری از تکنولوژیهای نوین و کارآمد بتواند بیشتر از همیشه، فرهنگ بیمه را در میان آحاد
جامعه گسترش دهد. شاید وقت آن باشد که شرکتهای بیمه که بانکهای اطلاعاتی خوبی در اختیار دارند، به کمک کارشناسان بازاریابی و فناوری دیجیتال در بیمه بشتابند و به آنها در دادهکاوی برای تولید محتواهای جذاب، ساده و روان، ساختن فرآیندهای بیمه بازیوارشده و... برای
افزایش آگاهی نسبت به ریسک و راهکارهای بیمهای، کمک کنند و به این ترتیب از تحول ناشی از فناوری دیجیتال، برای ایجاد ارزش افزوده بسیار بالا از دادههای موجود و توسعه بیمههای زندگی و رونق کسبوکار خود، کارگزاران و نمایندگان بهرهمند شوند.
تجربه سالهای اخیر، نشان داده در برابر ورود تکنولوژیهای جدید نمیتوان مقاومت کرد و بهترین رویکرد شناخت دقیق آنها و همگام شدن با توسعه فناورانه است. بنابراین از تمامی همکارانم در شرکتهای بیمهگر و نهادهای تصمیمگیرنده و سیاستگذار دعوت میکنم بیش از پیش در بازشناسی تکنولوژیهایی که میتوانند در حوزه بیمه کارآمد باشند، اهتمام بورزند و راه را برای ورود ابزارهای تکنولوژیک و نوین هموار کنند. نیک میدانم فناوری امروز میتواند اهرمی سودمند برای ترویج فرهنگ بیمه در کشورمان باشد.