برنامههای چادرملو در سال ۱۴۰۰
اکتشاف، اولویت کاری چادرملو در قرن جدید
محرومیتزدایی در گرو توسعه معادن
ناصر تقیزاده، مدیر عامل چادرملو بر این باور است که تصمیم وزارت صمت در استفاده از منابع مالی شرکتهای بزرگ در توسعه زیر ساختهای کشور گامی مثبت برای آبادانی مناطق کم برخوردار است.
وی با اشاره به موفقیت کم نظیر طرح ملی شیرین سازی و انتقال آب خلیجفارس به مناطق مرکزی ایران افزود: این اقدام بزرگ شرکتهای معدنی و صنعتی حرکتی بیسابقه در توسعه پایدار بوده است و اکنون الگویی برای سایر صنایع شده تا با هدایت و حمایت وزیر محترم صمت، بخشی از منابع مالی خود را در این راه هزینه کنند که بی تردید می تواند ضامن رشد اقتصادی میهن اسلامی باشد.
مدیر عامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با اشاره به این مطلب که توسعه خط انتقال آب خلیج فارس به سایر مناطق کشور گفت: خطوط ۲ و ۳ این طرح، گامی دیگر در راستای رونق و آبادانی کشور و تحقق منویات مقام معظم رهبری خواهد بود و آینده روشنی را برای مردم به ارمغان میآورد.
تصمیمات وزارت صمت راهگشای توسعه معادن
تقیزاده افزود: با وجود تاکیدات مقام معظم رهبری و توجه ریاست محترم جمهور نسبت به استفاده از ظرفیتهای معدنی کشور که بهترین منبع درآمدزایی و کاهش اتکا به نفت است، اما برخی موانع ناشی از بروکراسیهای اداری روند توسعه این بخش از اقتصاد کشور را کند کرده است. وی با اشاره به منابع غنی معدنی کشور و معطل ماندن بهرهبرداری از آنها ضمن تشکر از وزیر صمت گفت: تصمیم وزیر محترم صمت در ابطال مجوزهای معادنی که فعالیت بهرهبرداری از آنها نمیشود و واگذاری آنها به شرکتهای توانمند میتواند راهگشای توسعه این بخش از اقتصاد کشور باشد و انقلابی در معادن ایجاد کند.
فقط به اکتشاف آهن فکر نمیکنیم
مدیر عامل چادرملو اکتشاف را اولویت اصلی شرکت چادرملو دانست وگفت: امیدواریم وزارت صمت با واگذاری پهنههای معدنی در هر منطقه از کشور راه اکتشاف و افزایش ذخایرمعدنی را فراهم سازد.
ناصر تقیزاده بر این باور است که اساسا تولید فولاد دارای «کف و سقف» است، تولید فولاد با رسیدن به چشمانداز ۵۵ میلیون تن در حال رسیدن به سقف خود بوده و با توجه به محدودیتهای معدنی، دیگر نمیتوان فعالیت زیادی در توسعه تولید کنسانتره و گندلهسازیها کرد.
وی افزود: به هر حال باید پذیرفت که فعالیتهای معدنی در حال رسیدن به سقف خود است.
وی با اشاره به اینکه اولویت ما فعالیت در صنایع فلزی و معدنی است، اما چون ما یک بنگاه اقتصادی هستیم، باید به سمت فعالیت در بخشهای مختلف این رشته شامل فلزات غیرآهنی و حتی غیرفلزیها نیز حرکت کنیم.
او ضرورت تحقق اهدافی نظیر تکمیل زنجیره، ایجاد سیستم حمل و نقل ریلی گسترده و… را یادآور شد و افزود: درحالحاضر اولویت اصلی ما اکتشاف است وتوجه به آن میتواند زمینه حفظ وضعیت فعلی را فراهم سازد.
تقیزاده با اعلام اینکه موضوع اکتشاف یکی از اقدامات حیاتی برای تداوم تولید فولاد درکشور و تحقق تولید ۵۵ میلیون تن است و کویر مرکزی ایران دارای ذخایر غنی سنگآهن است، برخی موانع از جمله بهانههای زیستمحیطی و بوروکراسیهای اداری موجود را مانع از انجام اقدامات اکتشافی و اخذ مجوزهای بهرهبرداری دانست .
این مدیر با سابقه در بخش معدن و صنایع معدنی با اشاره به اینکه سرمایهگذاری امید بهعنوان سهامدار عمده شرکت با برنامه و طرحهای توسعه چادرملو همراه و همگام است خاطر نشان کرد: نتیجه این همراهی مشارکت در تاسیس شرکت جدید اکتشاف و حفاری با مشارکت ۴۹ درصدی امید و ۵۱ درصدی چادرملو است .
وی افزود: انقلابی معدنی موردنظر آقای رزم حسینی است از طرفی مجوزهای بسیاری برای بهرهبرداری از برخی معادن صادر شده، ولی در عمل بهدلیل عدمتوانایی صاحبان آن، بهرهبرداری از آنها صورت نگرفته است. از این رو امیدواریم با دستورالعمل جدید وزیر محترم صمت، تکلیف اینگونه معادن نیز مشخص شود
تقیزاده با تاکید بر اینکه در مقوله توسعه و با توجه به وضعیت و محدودیتهای مالی دولت و بودجه کشور که بیشتر صرف حقوق، دستمزد و صندوقهای بازنشستگی میشود، گفت: یکی از راههای رسیدن به اهداف صنعتی و معدنی و توسعه پایدار کشور فاصله گرفتن از روشهای سنتی و حرکت به سمت روشهای متداول در دنیا است.
وی با تاکید بر اینکه یکی از این راهها، الزام شرکتهای بزرگ به سرمایهگذاری و تلاش برای عمران و آبادانی مناطق کمتر توسعهیافته است، پیشنهاد کرد: شرکتهای بزرگ فلزی و معدنی و حتی پتروشیمیها میتوانند هریک با سرمایهگذاریهای مشخص، متولی توسعه یکی از استانهای محروم در سراسر کشور باشند.
شناسایی ظرفیتهای مالی
تقیزاده با تاکید براینکه با اتخاذ این شیوه و البته با همکاری بانکها میتوان ضمن توسعه سراسری، زمینه ایجاد اشتغال و ارزآوری را فرآهم کرد، یادآور شد: باید بپذیریم که امروز دولت با توجه به شرایط موجود توان سرمایهگذاری و توسعه به لحاظ مالی را ندارد و این روش میتواند بهترین راه برای عبور از وضع موجود باشد.
وی افزود: دولت در شرایط یاد شده میتواند با سیاستگذاریهای اصولی و با نظارت دقیق، توسعه هر استانی را به یکی از شرکتهای بزرگ بسپارد و آنها را موظف کند تا به دلیل پر شدن سقف تولید فولاد، به سمت تولید دیگر صنایع اشتغالزا و توسعهای با توجه به پتانسیل منطقه و مزیتنسبی تشویق کند. مثلا یک شرکت بزرگ فولادی که مسوولیت توسعه منطقه و یا استانی به او واگذار میشود، مردم منطقه را با حمایتهای خود تشویق به تولید اقلامی مانند پوشاک، صنایعهایتک، برقی، کشاورزی، صنایع تبدیلی و… کند.
مدیرعامل شرکت چادرملو، تحقق چنین موضوع مهمی را نیازمند اراده ملی در سطح مسوولان نظام دانست و البته تاکید کرد که شرط موفقیت اینکار آن است که مدیران را به دلیل اشتباهات کوچک و مسایل حاشیهای تحت فشار قرار ندهند و آنها را تهی از شهامت نکنند.
تقیزاده گفت: لازمه رسیدن به چنین سیاستهای اصولی، ارایه اختیارات به مدیران و حمایت از افراد پاکدست است تا آنان ضمن ایجاد انگیزه، همه رشتههای صنعتی را با قدرت بهپیش ببرند، ضمن آنکه مکانیزم تصمیمگیری دولت باید همسو با سیاست مدیرانی باشد که برای این کار منصوب شدهاند و ضمن تطبیق همه سیاستها، هیچ محدودیتی برای شرکتهای بزرگ ایجاد نکنند. به عنوان مثال، نباید برای اخذ یک مجوز، ماهها در نوبت بود، اینگونه موانع هیچگاه کشور را بهسوی توسعه همهجانبه و پایدار سوق نخواهد داد.
وی در ادامه ایجاد یک منطقه جدید صنعتی در استان یزد را یادآور شد و افزود: چادرملو در منطقه یادشده (بین بهاباد و معدن چادرملو) یک واحد سوپر مگامدول تولید فولاد و کارخانه تولید فروسیلیس در قالب طرح توسعه احداث خواهد کرد.
وی افزود:احداث این طرحها در دل کویر با رعایت الزامات حفظ محیطزیست و با هدف توسعه مناطق محروم است و مقرر شده که در صورت نیاز برای پرسنل فعال در آن منطقه، منازل مسکونی نیز احداث شود.
مدیرعامل شرکت چادرملو ازبرنامه اخذ زمین، مجوزهای لازم و احداث یک پروژه مگامدول آهناسفنجی به ظرفیت ۸/ ۱ تا۲/ ۲ میلیون تن، فروسیلیکومنگنز با ظرفیت ۵۰ هزار تن، آجرنسوز، ریختهگری خبر داد.
وی یادآور شد: طرحهای یادشده در صورت اخذ موافقتاصولی، طی سه تا چهار سال احداث خواهند شد، ضمن آنکه درصدد احداث راهآهن، انتقال برق و سیستم آبشیرینکن در منطقه یادشده نیز هستیم.
راه صادرات هموار شود
مدیرعامل شرکت چادرملو با مقوله خامفروشی سنگآهن و یا هر مادهمعدنی دیگر بهشدت مخالف است و معتقد است که باید عوارض کنسانتره و گندله افزایش و راه صادرات آهناسفنجی هموار شود.
تقیزاده تاکید کرد که دولت باید با ممانعت از خامفروشی، شرکتهای بزرگ معدنی را تشویق کند تا با مشارکت بخشخصوصی، واحدهای فرآوری احداث و در نهایت ارزشافزوده ایجاد کنند.
وی در ادامه از آمادگی این شرکت برای خرید سنگآهن از معادن در تناژ مختلف خبر داد و گفت: بدونشک با تامین مادهاولیه و احداث واحدهای تولیدی در نقاط مختلف کشور ضمن ایجاد اشتغال، توسعه پایدار رقم خواهد خورد.
مدیرعامل شرکت چادرملو با اعلام اینکه باید به هر شکل ممکن امید را بین مردم ترویج کرد، گفت: گرچه در برخی از مشاغل واقعا مشکلاتی وجود دارد، اما باید بپذیریم که در صورت وجود همت و تلاش و برنامهریزی میتوان در همین شرایط سخت هم به خوبی اقدام به کار و تولید کرد.
تقیزاده در ادامه از تاسیس یک شرکت سهامیعام با هدف سهامدار کردن پرسنل خبر داد و افزود: با احداث شرکت سهامیعام و تلاش برای سهامدار کردن ۵ هزار نفراز کارکنان شرکت، سعی خواهد شد تمام پروژهها در اختیار سهامداران قرار گیرد تا از آنان نیز ضمن منتفع شدن در تولید از روحیه بالایی برخوردار و با آرامش روحی بیشتری به فعالیت بپردازند.
وی تصریح کرد: امسال بیشترین رکورد تولید و فروش پس از ۲۰ سال رقم خورد که پاداش مناسبی نیز به پرسنل داده شد است و اعتقاد داریم که در صورت رفع نیاز پرسنل و توجه به معیشت آنان و نیز افزایش تولید به واسطه تلاش روزافزون کارکنان و کارگران، پاداش لازم به تناسب کاری که میکنند تعلق خواهد گرفت.
بومیسازی نهضتی پیوسته در چادرملو
از ابتدای فعالیت شرکت معدنی و صنعتی چادرملو تا کنون بالغ بر ۲۹ هزار و ۳۰۰ قلم تجهیزات صنعتی در مجتمعهای معدنی و صنعتی چادرملو بومی سازی شده است .
چادرملو تلاش کرده است تا علاوه بر بومیسازی قطعات، به علوم روز و فناوریهای نوین جهانی در بخشهای معدن و صنایع فولاد نیز دسترسی پیدا کند و در همین راستا توانسته است بخش بزرگ پروژههای خود را با توانمندیهای داخلی راهاندازی وعلاوه بر میلیونها دلار صرفهجویی ارزی به اشتغال مولد نیز کمک شایانی کند.
در سال ۱۳۸۹ ستاد بومیسازی در چادرملو با هدف رسیدن به خودکفایی، شناسایی توانمندیهای شرکتهای داخلی، ایجاد و تکمیل بانک اطلاعاتی دربخشهای طراحی، ساخت، برنامهریزی، هزینهیابی، مهندسی معکوس، تدارک و اجرا و در نهایت کنترل کیفی و راهاندازی و نیز رشد توان رقابتپذیری و استفاده از مزیتهای اقتصادی تشکیل شد.
هر چند این شرکت قبل از تشکیل ستاد بومیسازی نیز توجه ویژهای به امر بومیسازی و تامین داخلی تجهیزات و قطعات و انجام مهندسی معکوس و تهیه نقشههای ساخت و نصب و راهاندازی طرحهای توسعه داشته، اما با انسجام بخشی از این فعالیتها، تحت هدایت و نظارت واحدی مستقل، این امر شتاب بیشتری یافت و از آن پس، این شرکت با تکیه بر پتانسیل نیروی انسانی متخصص و کارآمد در زمینههای مختلف، طراحی و تهیه نقشههای جزء به جزء و کارگاهی به روش مهندسی معکوس، ساخت کلیه قطعات، تجهیزات و ماشینآلات را با استفاده از سیستمها و دانش فنی موجود در کشور در برنامههای اجرایی خود قرار داد.
چادرملو طی سالهای اخیر با حمایت از سازندگان داخلی و برنامههایی که برای تامین قطعات و لوازم یدکی ساخت داخل کشور انجام داده است، نه تنها موجبات کاهش توقفات در اثر فرسودگی قطعات وارداتی را فراهم کرده، بلکه شرایط افزایش تولید در واحدهای فرآوری سنگ آهن خود را نیز ارتقا بخشیده است، بهطوریکه ظرفیت ۵ خط تولید کنسانتره سنگ آهن را از ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تن به ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تن و ظرفیت تولید گندله در واحد گندله سازی مجتمع صنعتی چادرملو را از ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تن به ۳ میلیون و ۶۰۰ میلیون تن افزایش داده است. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو که در حال حاضر یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سنگآهن و کنسانتره کشور و از پیشگامان بومیسازی است، پروژههای تحقیقاتی، مطالعاتی و پژوهشی رادر سرلوحه برنامههای خود قرار داده و با اجرای پروژههای متعدد، موفقیتهای بیشماری را در زمینه ساخت داخل کسب کرده است. این شرکت به منظور شناسائی قطعات یدکی و یافتن سازندگان داخلی و تعیین نیازهای مجتمعهای معدنی و صنعتی چادرملو به لوازم و قطعات یدکی، کنترل و بازرسی قطعات در حال ساخت و همچنین بازرسی قبل از ارسال به کارخانهها و بازرسی مجدد در محل کارخانهها، از مشاورین مجرب و کار آزموده داخلی بهره میگیرد. در همین راستا مدیر عامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با بیان اهمیت توسعه پایدار و تعهد شرکت در توجه به زیر ساختهای توسعهای افزود: ایجاد واحدهای تولید و فرآوری به تنهایی نمیتواند مولفه صنعتی شدن باشد، بلکه این ادعا زمانی واقعی خواهد بود که کارخانههای ماشینسازی و قطعهسازی ایجاد کنیم تا قادر به تامین ابزار تولید سایر واحدهای صنعتی نیز باشیم.
وی تاکید کرد: در مجموعه صنعتی جدید که در برنامه کاری چادرملو جای دارد، علاوه بر تاسیس واحدهای فولادی، بهدنبال اجرای واحدهای ماشینسازی و تامینکننده قطعات مرتبط صنعتی هستیم.