برخلاف آنچه تصور می‌شود، آلودگی صوتی، تنها بر سیستم شنوایی تاثیر نمی‌گذارد. شاید باور آن سخت باشد اما متخصصان بیش از هشتاد نوع بیماری نام می‌برند که منشا آن آلودگی صوتی است. برخی از این بیماری‌ها که به تفصیل در زیر به آنها اشاره می‌کنیم بیماری‌های شناخته شده‌ای هستند. اما برخی از بیماری‌های ناشی از آلودگی صوتی، جز بیماری‌های کمتر شناخته شده هستند و برخی آثار آن تنها در تحقیقات آزمایشگاهی و بر روی حیوانات مشاهده شده است.

به طور مثال، بررسی‌های پزشکی نشان می‌دهد کارگرانی که صدای ۱۲۵ دسی‌بل را تحمل می‌کنند، شب‌ها وقتی به خانه برمی‌گردند انگشتان آنها سبز رنگ بعد سفید می‌شود که علائم بیماری وازواسپاستیک است که در نتیجه انقباض رگ‌ها و نارسایی در جریان خون عارض می‌شود. یا مثلا روانشناسان می‌گویند آلودگی صوتی باعث بالا رفتن فشار داخل جمجمه و کاهش ترشحات بزاق و در نتیجه منجر به خشکی دهان می‌شود و سر و صدا و آلودگی صوتی با فشار فیزیولوژیک خود، بیماری‌ها را تشدید می‌کنند. کاهش حس انسان دوستی، از دیگر عوارض عجیب آلودگی صوتی است. به گفته روانپزشکان ثابت شده است که در مکان‌های شلوغ و پرسروصدا افراد کمتر به دیگران توجه می‌کنند. در واقع آلودگی صوتی باعث کاهش حس انسان دوستی می‌شود. سردرد، خستگی، افزایش فشار خون، تحریک‌پذیری و زود رنجی، ضعف سیستم ایمنی بدن، سوءهاضمه و مشکلات گوارشی، آسیب‌پذیری در مقابل بیماری‌های ویروسی و عفونی و... از دیگر عوارض آلودگی صوتی هستند که در شهرهای شلوغ و صنعتی با شدت و ضعف نسبی رخ می‌دهند. جالب است بدانید با وجود این شرایط، مکان‌هایی که باید بیشترین امنیت و آرامش را برای شهروندان به ارمغان بیاورند، در پایتخت جزو مناطق بحرانی محسوب می‌شوند. بر اساس اعلام شهرداری تهران، 157 مرکز درمانی در شهر تهران از نظر آلودگی صوتی در شرایط بحرانی قرار دارند.


عوارض منفی سروصدا برای شهروندان
شنوایی: مداوم در معرض سر و صدا قرار گرفتن باعث از دست رفتن قدرت شنوایی می‌شود. از دست رفتن قدرت شنوایی به تدریج صورت گرفته و فاقد درد، اما اثرات آن دائمی و غیرقابل برگشت است. چراکه سلول‌های مویی حلزون گوش قابلیت بازسازی مجدد ندارند. کاهش قدرت شنوایی، کری، زنگ و وزوز گوش از عوارض سروصدای بلند است.
قلب و عروق: چنانچه فردی به صورت مداوم طی ۸ ساعت در معرض سر و صدای بالای ۷۰ دسی بل قرار گیرد، فشار خون او تا ۱۰-۵ میلی‌مترجیوه افزایش می‌یابد. افزایش فشار خون، انقباض عروق (به علت استرس و افزایش سطح آدرنالین خون)، افزایش خطر ابتلا به امراض قلبی-عروقی ازعوارض سر و صدای زیاد است.
آثار جسمی و بالینی: استرس، اضطراب، سردرد، خستگی، زخم معده، سرگیجه، اختلال هورمونی در مردان (به علت انقباض عروق)، انقباضات عضلانی، اختلال در سیستم گوارش، افزایش کلسترول و تعداد گلبول‌های سفید خون، افزایش سرعت تنفس، دل درد، تغییر در عملکرد طبیعی غدد درونریز، سوزش سردل (ترش کردن) از دیگر عوارض سروصدا هستند.
آثار اجتماعی: تحریک رفتارهای ضداجتماعی، خشونت طلبی، افزایش نرخ حوادث کار، مختل شدن رشد شناختی در کودکان، کاهش فراخنای حافظه، اختلالات روانی، تحریک‌پذیری، پرخاشگری، کاهش تمرکز، کاهش بازده کاری از دیگرعوارض سر و صدا می‌باشند.
بارداری و سلامت جنین: سر و صدا باعث تولد نوزادان زودرس،کم وزن و دارای نقص عضو می‌شود. جنین قادر به شنیدن صداها وهمچنین پاسخ به آنها است، لذا زنان باردار نباید۶۰-۱۵ روز پس از لقاح و بارداری در معرض سروصدای بلند قرار گیرند. چراکه در این بازه زمانی ارگان‌های اصلی داخلی و سیستم اعصاب مرکزی جنین در حال شکل‌گیری است. با انقباض عروق مادر، اکسیژن و مواد غذایی کمتری به جنین می‌رسد. همچنین سر و صدای زیاد باعث کاهش برخی هورمون‌های مادر که بر رشد جنین تاثیرگذار است، می‌شود.


آزاردهندگی: محتوای سروصدا، تداخل در فعالیت (مثل خواب) و عدم توانایی در کنترل منبع صدای نابهنجار در آزاردهندگی سر و صدا تاثیر دارند.
خواب: کاهش کیفیت و کمیت خواب (حتی پس از قطع سروصدا)
دستگاه صوتی: وارد آمدن فشار و التهاب حنجره به علت فریاد کشیدن در محیط‌های پر سروصدا.
تاثیر بر حیوانات: تغییر در رفتارهای تغذیه‌ای، تولید مثلی و مهاجرت حیوانات. کاهش زیستگاه‌های قابل استفاده و نهایتا انقراض برخی گونه‌ها. مانند مرگ برخی والهای منقاردار به علت صدای ردیاب‌های صوتی نظامی که بیش از ۳۰۰ دسی بل شدت و بلندی دارند. آسیب به اعصاب شنوایی و خونریزی از گوش نیز در برخی حیوانات مشاهده می‌شود.