«دنیای اقتصاد» عملکرد کارگروههای ستاد تسهیل و رفع موانع تولید خراسان رضوی را بررسی میکند؛
مصوباتی فاقد ضمانت اجرا
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- در دو گزارش قبل از سلسله گزارشهای بررسی عملکرد کارگروههای ستاد تسهیل و رفع موانع تولید خراسان رضوی به بررسی عملکرد گروه کاری زیربنایی، طرحها و سرمایهگذاری با مسئولیت خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی و گروه کاری تأمین مالی، بانکی و تسهیلات با مسئولیت انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی پرداختیم. در سومین گزارش بنا داریم سراغ گروه کاری انرژی، محیط زیست، شهرکهای صنعتی و زمین برویم که مسئولیت این کارگروه را کانون انجمنهای کارفرمایی صنایع و معادن خراسان رضوی بر عهده دارد.
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- در دو گزارش قبل از سلسله گزارشهای بررسی عملکرد کارگروههای ستاد تسهیل و رفع موانع تولید خراسان رضوی به بررسی عملکرد گروه کاری زیربنایی، طرحها و سرمایهگذاری با مسئولیت خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی و گروه کاری تأمین مالی، بانکی و تسهیلات با مسئولیت انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی پرداختیم. در سومین گزارش بنا داریم سراغ گروه کاری انرژی، محیط زیست، شهرکهای صنعتی و زمین برویم که مسئولیت این کارگروه را کانون انجمنهای کارفرمایی صنایع و معادن خراسان رضوی بر عهده دارد. در دو گزارش قبل از محدودیت اختیارات استانها و گروههای کاری ذیل مجموعه ستاد تسهیل و بوروکراسیهای اداری پیچیده سخن گفتیم که گاه اجرای مصوبات این ستاد را به بن بست میرساند؛ نکته قابل توجه در صحبتهای مسئولان واحدهای تولیدی که مشکل آنها در گروه کاری انرژی بررسی شده، نبود ضمانت اجرایی کافی برای اجرای مصوبات این گروههای کاری و ضرورت حمایت و همکاری دولت و دستگاههای دولتی برای اجرای مصوبات این کارگروهها در راستای رفع مشکل واحدهای تولیدی است. آنچه میخوانید گفتوگوی «دنیای اقتصاد» با مدیران برخی از این واحدهای تولیدی و رئیس کانون انجمن کارفرمایان صنایع و معادن خراسان رضوی است:
مصوبات پشتوانه اجرایی ندارد
مدیرعامل مجتمع فولاد نیک صدرای توس که به گفته خودش از سال ۹۰ درگیر رفع مشکلات این واحد تولیدی است و تاکنون هم به نتیجهای نرسیده، در این باره به «دنیای اقتصاد» میگوید: یکی از مشکلات واحد تولیدی ما این بود که از سال ۹۰ برای طرح توسعه خود تقاضای انشعاب برق هفت مگاواتی داشتیم و برای واگذاری آن مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان نیز هزینه کردیم؛ مصوبه ستاد تسهیل در سال ۹۱ برای رفع مشکل ما این بود که انشعاب برق هفت مگاواتی در اختیار ما قرار گیرد اما متأسفانه در نهایت پس از حدود ۱۸ ماه تنها دو مگاوات برق به واحد تولیدی ما داده شد! سیداحمد رضوی نیکزاده ادامه میدهد: علاوه بر این، دو مگاوات برقی که در اختیار ما قرار گرفته نیز مشکل دارد و در حال حاضر ما ماهیانه پنج میلیون تومان مصرف برق داریم اما شش میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هزینه راکتیو به شرکت برق پرداخت میکنیم. وی با اشاره به اینکه از چند سال گذشته این مشکل را چندین مرتبه در ستاد تسهیل مطرح کردیم، خاطرنشان میکند: خواستیم شرکت برق پاسخگوی این مشکل باشد زیرا برق آنها مشکل دارد و ما نباید هزینه راکتیو را پرداخت کنیم اما شرکت برق زیر بار نمیرود و مشکل را برطرف نمیکند.
مدیرعامل مجتمع فولاد نیک صدرای توس تصریح میکند: مسئولان مربوطه شرکت برق در جلسات کارگروه انرژی ستاد تسهیل حضور داشتند و در آخرین جلسه که اواخر سال ۹۴ برگزار شد، وعده دادند این مشکل را برطرف کنند اما تاکنون اقدامی صورت نگرفته است. وی یادآور میشود: درباره انشعاب برق هفت مگاواتی نیز در نهایت پاسخ شرکت برق به ما این بود که خودمان پست ۱۳۲ کیلوولت احداث کنیم اما این امر برای ما ۱۰ میلیارد تومان هزینه دارد و در عمل امکانپذیر نیست. رضوی نیکزاده در خصوص دیگر مشکل مجتمع فولاد نیک صدرای توس اینطور میگوید: علاوه بر این، زمینی در مجاورت ما بود که برای طرح توسعه مجتمع تولیدی خواستار تملک آن بودیم؛ این زمین در سال ۸۲ به واحدی واگذار شده که همچنان بایر و بلاتکلیف است؛ با مالک وارد مذاکره شدیم اما این زمین را به ما نفروختند و رقم بسیار بالایی را مطرح کردند؛ به شرکت شهرکهای صنعتی درخواست دادیم و مصوبه ستاد تسهیل و سفر ریاست جمهوری مبنی بر این بود که شرکت شهرکها آن زمین را تملک و به ما واگذار کند اما از سال ۹۱ تاکنون هنوز این اتفاق نیفتاده است. مدیرعامل مجتمع فولاد نیک صدرای توس اضافه میکند: سال گذشته باز هم پیگیری
کردیم که دادگاه برای تملک آن زمین به نفع شرکت شهرکها رأی داده بود اما ظاهرا مالک به آقای پژمانفر(نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی) متوسل شده بود و ایشان نامهای نوشته بود و اداره امور شرکت شهرکهای کشور نیز دستور داده بودند این زمین دوباره به مالک قبلی بازگردانده شود و به این صورت آقای پژمانفر تلاش پنج ساله ما را
نادیده گرفت.
مصوبات در بن بست ادارات دولتی
رضوی نیکزاده ادامه میدهد: آقای پژمانفر در جلسهای در پاسخ به من اظهار بیاطلاعی کرد و گفت من نمیدانستم جریان چیست و مالک مسأله را به شکل دیگری توضیح داده است! در نهایت قرار شده این زمین به شرکت شهرکها واگذار شود اما هنوز نتیجهای نگرفتهایم و این واگذاری انجام نشده است. مدیرعامل مجتمع فولاد نیک صدرای توس با بیان اینکه در عمل با مصوبات کارگروه انرژی ستاد تسهیل مشکل واحد تولیدی ما برطرف نشده است، اظهار میکند: کارگروه انرژی مصوباتی برای رفع مشکلات ما داشته است اما این مصوبات اجرا نشد و مصوبات در ادارات دولتی به بن بست رسید. رضوی نیکزاده واگذاری بررسی مشکلات واحدهای تولیدی به بخش خصوصی را اقدام مثبتی میداند و خاطرنشان میکند: کارگروههای ستاد تسهیل برای رفع مشکلات بخش تولید تصمیماتی را اتخاذ میکنند اما این مصوبات پشتوانه اجرایی ندارد. وی تأکید میکند: این مصوبات باید ضمانت اجرایی داشته باشد و ارگانهای دولتی مصوبات این کارگروهها را اجرا کنند؛ در صورتی که دولت از اجرای این مصوبات حمایت کند، بخش عمدهای از مشکلات بخش تولید رفع خواهد شد. مدیرعامل مجتمع فولاد نیک صدرای توس به این نکته نیز اشاره میکند که واحدهای تولیدی باید برای طرح و بررسی مشکلات خود در کارگروههای ستاد تسهیل هزینهای را پرداخت کنند و به نظر من بهتر است برای این کارگروهها بودجهای تعریف شود.
کوتاهی شرکت شهرکها
مدیرعامل شرکت چرم مشهد هم در خصوص مشکل واحد تولیدی خود اینطور میگوید: بر اساس قرارداد شرکت شهرکهای صنعتی خروجی سی.او.دی فاضلاب واحدهای صنعتی نباید بیشتر از عدد ۲۰۰۰ باشد اما در بخشی از این قرارداد واحدهای چرمسازی از این قاعده مستثنی شدهاند و طبق بررسیهای کارشناسانه جدید عدد ۷۰۰۰ برای این واحدها اعلام شده است. حسن نصیریان ادامه میدهد: عدد سی.او.دی فاضلاب واحد تولیدی ما حدود ۴۵۰۰ است و به دلیل اینکه این رقم جدید به محیط زیست ابلاغ نشده از این سازمان برای ما اخطاریههایی صادر میشد مبنی بر اینکه باید جریمه یک درصد صنایع آلاینده را پرداخت کنیم؛ اعلام کردیم این رقم مربوط به چرمسازیها نیست و درخواست تجدید نظر داشتیم که پس از کشوقوسهای بسیار زیاد هنوز این رقم به سازمان محیط زیست ابلاغ نشده است و همچنان ما در حال پیگیری هستیم. مدیرعامل شرکت چرم مشهد با بیان اینکه شرکت شهرکهای صنعتی ایران باید این عدد ۷۰۰۰ واحد برای خروجی سی.او.دی فاصلاب واحدهای چرمسازی را به سازمان محیط زیست اعلام میکرد اما هنوز اعلام نکرده است، در خصوص دلیل آن اینطور عنوان میکند: به نظر من شرکت شهرکها ملاحظاتی با محیط زیست دارد؛ تصور میکنم کوتاهی از سوی شرکت شهرکهاست؛ این شرکت باید تعیین تکلیف کند و نباید ما را معلق نگه دارد؛ مشکل شرکت شهرکها این است که باید خروجی فاضلاب ما را در تصفیهخانه مرکزی که خارج از چرمشهر است، تصفیه کند اما تجهیزات موجود این شرکت توان تصفیه آن را ندارد و به همین دلیل عدد جدید را به سازمان محیط زیست اعلام نمیکند. نصیریان در خصوص عملکرد گروه کاری انرژی ستاد تسهیل نیز تصریح میکند: پیگیریهای خوبی در گروههای کاری ستاد تسهیل صورت میگیرد و این پیگیریها اقدام مثبتی است؛ گاهی مصوبات اجرایی نمیشود و دلیل آن هم این است که برخی دستگاههای دولتی زیر بار این مصوبات نمیروند.
زیر بار نرفتن دستگاه دولتی!
عضو هیأت مدیره شرکت آرد بهنام نیز در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» عنوان میکند: مشکل واحد تولیدی ما این بود که شرکت گاز به دلیل فاصله تا محل انتقال گاز به کارخانه زیر بار واگذاری امتیاز انشعاب به این واحد تولیدی نمیرود. محمدحسین پاکروان با اشاره به اینکه پاییز سال گذشته برای رفع این مشکل به کارگروه انرژی ستاد تسهیل مراجعه کردیم، خاطرنشان میکند: بعد از برگزاری جلسه مصوب شد شرکت گاز در خصوص دلیل ندادن امتیاز گاز به واحد تولیدی ما زمانی که خط انتقال از مقابل واحد تولیدی ما عبور میکرد، پاسخگو باشد و انشعاب گاز را در اختیار ما قرار دهد اما این شرکت پاسخگو نیست و در جواب پیگیریهای ما میگویند باید هزینهها را واحد تولیدی ما پرداخت کند. عضو هیأت مدیره شرکت آرد بهنام با بیان اینکه تاکنون مشکل این واحد تولیدی برطرف نشده است، تصریح میکند: این کارگروه برای رفع مشکل تولیدی ما مصوبهای داشت اما شرکت گاز زیر بار اجرای آن مصوبه نرفت.
مصوبات لازمالاجرا باشند
رئیس کانون انجمن کارفرمایان صنایع و معادن خراسان رضوی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» بر لزوم اجرای مصوبات گروههای کاری ذیل ستاد تسهیل تأکید و اظهار میکند: کارگروههای ستاد تسهیل مصوباتی برای رفع مشکل واحدهای تولیدی دارند اما این مصوبات در مرحله اجرا درگیر بروکراسی اداری میشوند در حالی که باید لازمالاجرا باشند. محسن شرکا با اعتقاد بر اینکه اختیارات استانها به اندازه کافی نیست، عنوان میکند: برخی از این تصمیمات و مصوبات ستادهای تسهیل در استانها باید برای اجرا از تهران تأیید شوند که این امر زمانبر است؛ وضعیت کشور در حال حاضر ویژه است و برای رفع مشکلات نیاز به همگرایی و وحدت داریم.رئیس کانون انجمن کارفرمایان صنایع و معادن خراسان رضوی ضمن مثبت ارزیابی کردن واگذاری بررسی مشکلات واحدهای تولیدی به بخش خصوصی، تأکید میکند: امروز توپ در زمین دولت، قوه مقننه و قوه قضائیه است؛ آنها باید به یک همگرایی و وحدت رویه در خصوص توسعه اقتصادی برسند.
اقتصاد سیاستزده
شرکا اقتصاد کشور را در وضعیت کنونی اقتصادی سیاستزده توصیف میکند و میگوید: به نظر من بخش خصوصی در حال حاضر وظیفه خود را به درستی انجام میدهد؛ همه تلاش خود را میکنند اما به دلیل اینکه برداشتها یکی نیست و قوانین موجود گاه مشکلاتی را ایجاد میکند، به نتیجه مطلوب نمیرسیم. رئیس کانون انجمن کارفرمایان صنایع و معادن خراسان رضوی با اشاره به مشکلات موجود در زمینه اجرای برخی مصوبات گروههای کاری ستاد تسهیل استان، در خصوص بخشنامه جدید بانک مرکزی مبنی بر مستثنی شدن بنگاههای کوچک و متوسط از برخی شرایط و الزامات قبلی از قبیل شرط «نداشتن چک برگشتی» و «نداشتن بدهی غیرجاری» برای بهرهمندی از تسهیلات و تأثیر آن بر بیشتر اجرایی شدن مصوبات ستاد تسهیل، اینطور پاسخ میدهد: بانکها تغییری نکردهاند و تفکر حاکم بر آنها همان تفکر قبلی است.
مُسکنی از جنس بخشنامه
وی با اشاره به اینکه در نظام بانکی کشور تغییری ایجاد نشده است، عنوان میکند: دولت مصوبهای داشته و بانک مرکزی نیز آن را ابلاغ کرده است؛ از نظر من مصوبه جدید هم نمیتواند بانکها را ملزم به همکاری با بخش تولید کند؛ تا زمانی که نظام بانکی اصلاح نشود تحرک اقتصادی ایجاد نخواهد شد. شرکا این بخشنامهها را تزریق بین مسیری و مُسکن موقت میخواند و تصریح میکند: این مُسکنها درمان ساختار اقتصادی بیمار ما نخواهد بود و در اصلاح زیرساختهای اقتصادی نقشی ندارد؛ امروز بخش تولید نیاز به نقدینگی دارد و با این مصوبهها ممکن است نقدینگی به صورت موقت تزریق شود اما این امر تنها یک طرف قضیه است و از طرف دیگر باید تحریک تقاضا صورت گیرد تا کالاهای تولید شده در انبارها دپو نشود. رئیس کانون انجمن کارفرمایان صنایع و معادن خراسان رضوی با تأکید بر اینکه مشکل واحدهای تولیدی و بخش تولید با نظام دارایی و بانکی موجود حل نخواهد شد، خاطرنشان میکند: ساختار اقتصادی ما باید اصلاح و نظامهای اقتصادی نیز باید بازنگری شود.شرکا با اشاره به اینکه از سال ۹۱ تا انتهای سال گذشته ۵۷ جلسه در گروه کاری انرژی برگزار و پرونده ۲۹۶ واحد تولیدی بررسی شده است، اظهار میکند: ۳۲۴ مصوبه حاصل برگزاری این ۵۷ جلسه بوده که از این تعداد ۱۲۱ مصوبه انجام شده، ۵۳ مصوبه انجام نشده و ۱۰۶ مصوبه در دست اقدام است و در ۴۴ مورد نیز متقاضیان برای اجرای مصوبات پیگیری نکردند.
ارسال نظر