روانشناس کودک کیست و چه کمکی به والدین میکند؟
بیشتر روانشناسان مستقیماً با افرادی کار میکنند که با مشکلات ذهنی یا عاطفی سر و کار دارند. به عنوان مثال، فردی که دارای اضطراب یا افسردگی است و یا استرس دارد. آنها همچنین به افرادی کمک میکنند که در زندگی با چالشهایی مانند مشکلات والدینی یا روابط خانوادگی روبرو هستند.
روانشناسان در زمینههای مختلف از جمله مشاوره، روانشناسی تربیتی یا رشدی، روانشناسی ورزشی، روانشناسی بالینی و غیره آموزش میبینند و تخصص دارند. روانشناسان از روشهای درمانی و رویکردهای مختلفی برای کمک به افراد استفاده میکنند. آنها دارو تجویز نمیکنند. مثلاً اگر روانشناسی فکر میکند که ممکن است کودک به دارو نیاز داشته باشد، کودک را به روانپزشک یا متخصص اطفال ارجاع میدهد.
طیفی از روانشناسان که متخصص کار با کودکان و نوجوانان هستند و اطلاعات کافی درباره ویژگیهای افراد این بازه سنی دارند را روانشناس کودک مینامند.
در حالت کلی روانشناسان به افراد چه کمکی میکنند؟
-
درک کنید که مشکلاتتان از کجا نشأت میگیرد و چرا اکنون با این مشکلات دست و پنجه نرم میکنید.
-
افکار، رفتار و احساساتی که ممکن است باعث مشکلات شما شود را تغییر میدهند.
-
کمک میکنند راههای بهتری برای کنار آمدن با مشکلات یا مدیریت بخشهایی از زندگیتان بیابید.
-
روانشناسان همچنین به افراد در بهبود عملکرد، سلامت و یادگیری کمک میرسانند.
روانشناسان کودک چه شرایطی را درمان می کنند؟
روانشناسان کودک از جمله مراکز روانشناس کودک در تهران هنگام کار با کودکان و نوجوانان میتوانند انواع مختلفی از مسائل رفتاری، عاطفی، اجتماعی و سلامت روان را در کودکان و نوجوانان درمان کنند، که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
سوء استفاده، از جمله آزار عاطفی و جنسی یا بیتوجهی به کودک.
-
مسائل مربوط به خشم.
-
کنار آمدن با یک تشخیص جدید یا زندگی با یک بیماری مزمن.
-
کنار آمدن با جدایی و طلاق یا سایر مسائل خانوادگی.
-
تفاوتهای رشدی و یادگیری، از جمله اختلال نقص، بیش فعالی، ناتوانی ذهنی، اختلال طیف اوتیسم، نارساخوانی و اختلالات ارتباطی.
-
اختلالات رفتار مخرب، از جمله اختلال سلوک و اختلال نافرمانی مقابلهای.
-
اختلالات خوردن، از جمله بیاشتهایی، پرخوری عصبی و اختلال پرخوری.
-
اندوه و فقدان محبت.
-
مسائل مربوط به هویت و عزت نفس، از جمله اختلال بدشکلی بدن و نارسایی جنسیتی.
-
شرایط سلامت روان، از جمله افسردگی، اضطراب، فوبیا، اختلال وسواس فکری-اجباری و اختلال استرس پس از سانحه.
-
مشکلات در زمینههای اجتماعی.
-
اختلالات خواب، از جمله بیخوابی، کابوس و اضطراب خواب.
-
استرس مربوط به تغییرات بزرگ زندگی.
بروز چه شرایطی در کودک باعث ضرورت مراجعه آن به روانشناس کودک میشود؟
آیا توصیههای همسایه سالخورده خود را که ۵ فرزند خود را بزرگ کرده است (پس باید همه چیز را بداند؟) را قبول میکنید. آیا چندین آزمون آنلاین را برای مقایسه رفتار کودک خود با دیگران انجام میدهید (حتی اگر نتایج ممکن است دقیق نباشد؟). تصمیم گیری در مورد بردن فرزند به روانشناس میتواند برای اکثر والدین استرس زا و گیج کننده باشد. در راستای همین امر و برای کمک کردن به شما در قسمت زیر چند موقعیت و رفتار کلی نام برده شده است که باید به آنها توجه کنید. مشاهده این شرایط میتواند به شما کمک کند، تصمیم بگیرید که آیا و چه زمانی فرزند شما باید به روانشناس کودک مراجعه نماید:
-
فرزند شما با یک تغییر بزرگ یا یک موقعیت استرس زا، مانند قلدری، وضعیت سلامتی، طلاق یا نقل مکان به یک شهر یا مدرسه جدید دست و پنجه نرم بکند.
-
به نظر برسد مشکلات ذهنی، عاطفی و یا رفتاری فرزند شما به جای بهتر شدن، با گذشت زمان بدتر میشود.
-
فرزند یا خانواده شما ضربه روحی بزرگ مانند مرگ، تصادف یا آزار را تجربه کرده باشد.
-
متوجه تغییرات بزرگ شخصیتی و یا رفتاری در فرزندتان شوید.
-
دوست داشتن و حفظ دوستان برای فرزند شما دشوار باشد.
-
نمرات فرزند شما در حال کاهش باشد و اغلب با رفتار خود در مدرسه مشکل ایجاد کند.
در صورت بروز شرایط گفته شده در بالا ضمن حفظ آرامش فرزندتان و عدم نگرانی از عواقب آن به مراکز روانشناسی همانند مراکز روانشناس کودک در تهران مراجعه کرده و از آنها مشاوره دریافت نمایید.
قبل از رفتن نزد روانشناس کودک باید چه اطلاعاتی را کسب کنیم؟
حال که به این نتیجه رسیدید که فرزند شما نیاز به یک روانشناس دارد مراحل زیر را برای سهولت کار و دریافت بیشترین بازده انجام دهید:
-
پاسخ به پرسش چرا پیش روانشناس میروید: با پزشک عمومی خود در مورد اینکه چرا فرزندتان به روانشناس نیاز دارد صحبت کنید و یا دلایلی که خودتان برای این کار دارید را یادداشت کرده و به خاطر داشته باشید.
-
قرار ملاقات: آیا نیاز به مراجعه حضوری است یا میتواند از طریق تلفن همراه باشد؟ شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر از مراکز روانشناس کودک در تهران بهره ببرید.
-
هزینهها: اطلاعاتی درباره این که هزینه ویزیت و درمان روانشناس چقدر است؟ و یا با بیمه درمانی شما قرارداد دارند یا نه کسب نمایید.
-
نوع درمان: در مورد این که روانشناس چگونه با شما و فرزندتان کار کند، نظر خود را اعلام کنید.
-
چه چیزی را در قرار ملاقات با روانشناس باید بیاورید: برای مثال، ممکن است لازم باشد نامه ارجاع فرزندتان، گزارشهای مدرسه یا ارزیابیهای سایر متخصصان مانند آسیبشناس گفتار را بیاورید.
سخن پایانی
به غرایز خود در مورد فرزندتان اعتماد کنید. در حالی که دریافت اطلاعات و مشاوره از منابع دیگر میتواند مفید باشد، اما شما کودک خود را بهتر میشناسید. اگر خلق و خو و واکنشهای عاطفی فرزندتان نسبت به چیزهای مختلف غیرعادی به نظر میرسد، یا فقط احساس میکنید که چیزی اشتباه است، به غریزه خود اعتماد کنید. اگر کودک شما دچار یک مشکل روانی است، هر چه زودتر تشخیص داده شود و درمان شود، نتیجه بهتری خواهد داشت.
خوشبختانه در اقصی نقاط شهر تهران مراکزی مانند روانشناس کودک در شمال تهران، روانشناس کودک در جنوب تهران، روانشناس کودک در شرق تهران و روانشناس کودک در تهران موجود است که هموطنان عزیز میتوانند از آنها استفاده کنند.
منبع: جامعه سلامت
تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.