نقش فولاد در صنعت خودرو

 با وجود اینکه کاهش وزن خودرو با هدف کاهش مصرف سوخت، همواره از دغدغه‌های خودروسازان بوده، اما حتی در جریان حرکت از خودروسازی سنتی به مدرن نیز، فولاد جایگاه خود را به عنوان ماده اولیه بسیار مهم در این صنعت حفظ کرده است.

همین عامل سنگین بودن، سبب شده تا در پیشرفت‌های جدید صنعت خودرو، به فکر جایگزینی برای این آلیاژ در ساخت بخش‌های مختلف آن باشند. به این منظور، برخی آلیاژها و مواد پیشرفته معرفی شده‌اند. اما برای برخی بخش‌ها هنوز نتوانسته‌اند خواصی به خوبی فولاد را دریافت نمایند.

 از سوی دیگر، در بسیاری موارد استفاده از فلزات دیگر به جای فولاد، هزینه بالاتری را به دنبال داشته و استفاده از آن‌ها مقرون‌بصرفه نیست. استحکام بالا، گستردگی خواص، قابلیت انعطاف در تولید بسیاری از قطعات و هزینه مناسب، دلایل اصلی استفاده از این آلیاژ آهنی در بخش‌های مختلف خودرو می‌باشد.

بخش‌های مختلف خودرو مانند سقف، ستون‌ها و بدنه، از فولاد ساخته شده اند. علاوه بر اجزای بیرونی، اجزای داخلی مانند قطعات موتور، شاسی و لوله‌ها نیز فولادی هستند. برخی از مقاطع فولادی هستند که نسبت به سایر انواع، کاربرد بیشتری در خودروسازی دارند. از جمله این محصولات آهنی می توان به ورق و پروفیل اشاره نمود. قیمت این مقاطع، خصوصا ورق، تاثیر بسیاری بر قیمت خودرو دارد.

در بازار آهن ایران تامین کنندگان متعددی حضور دارند که مواد اولیه صنایع مختلف چون خودروسازی را تامین می‌کنند. شرکت پیشرو صنعت نفت آسیا با برند تجاری آیرومارت از جمله فعالین این بخش هستند. تمامی مقاطع پرکاربرد چون ورق، پروفیل، میلگرد و تیرآهن توسط این بازرگانی قابل تامین است.

کاربرد محصولات فولادی در خودروسازی

در بخش‌های مختلف یک اتومبیل، از انواع قطعات فولادی استفاده می‌شود. اما برخی از مقاطع مانند ورق، هستند که اصلی‌ترین بخش‌های آن را تشکیل می‌دهند. به همین دلیل، قیمت ورق از جمله عوامل بسیار موثر بر بازار خودرو است.

بنابراین برای فعالان بازار خودرو، اطلاع از قیمت روز ورق از اهمیت بالایی برخوردار است. قیمت انواع مقاطع فولادی به صورت روزانه در وبسایت آیرومارت، به‌روزرسانی می شود. برای اطلاع از قیمت روز انواع ورق فولادی، به نشانی https://iromart.com/sheet در وبسایت آیرومارت مراجعه نمایید. در ادامه به برخی از مقاطع فولادی پرکاربرد در صنعت خودرو اشاره خواهد شد.

قوطی و پروفیل

در بازار ایران، اغلب از کلمه قوطی به جای پروفیل استفاده می‌شود. در واقع می‌توان گفت که قوطی نوعی پروفیل است که دارای شکل چهارگوش می‌باشد.

پروفیل قوطی مربع و مستطیل با نام پروفیل ستونی نیز شناخته می شوند. و بیشتر در صنایع خودرو و برای ساخت اتاق خودروهای سبک و سنگین، یدک کش‌ها، تریلرها و باربندها کاربرد دارند. در میان بودن مسئله ایمنی سبب شده است تا استانداردهای مشخصی را برای تولید پروفیل‌های مورد استفاده در خودروسازی در نظر بگیرند.

کاربرد گسترده پروفیل در ساخت اجزای داخلی خودرو موجب تاثیر قیمت این مقطع در قیمت نهایی آن شده است. برای استعلام قیمت روز انواع پروفیل و قوطی فولادی می توانید به نشانی https://iromart.com/profile مراجعه کنید.

انواع ورق فولادی

بر اساس روش تولید، ورق فولادی را می‌توان در دو دسته کلی ورق سیاه و ورق روغنی قرار داد. هر کدام از این انواع، با توجه به خواصی که ارائه می دهند، کاربردهای متفاوتی نیز در صنایع مختلف دارند. از سوی دیگر ممکن است برای دستیابی به برخی خواص، مانند مقاومت به خوردگی، فرایندهایی بر روی این ورق‌ها انجام گیرد تا مناسب برای برخی کاربردها شوند.

از مهم‌ترین این فرایندها، می‌توان به گالوانیزاسیون اشاره نمود که منجر به تولید ورق گالوانیزه می‌شود. در ادامه به معرفی کاربرد هر کدام از این ورق‌ها در صنعت خودرو می پردازیم.

  • ورق سیاه

نوعی ورق فولادی است که با استفاده از فرایند نورد گرم تولید شده و در ساخت سیستم تعلیق خودرو مورد استفاده قرار می گیرد.

  • ورق روغنی

ورق روغنی محصول فرایند نورد سرد است و اغلب دارای ضخامت کم و سطحی براق می‌باشد. معمولا این نوع ورق برای تولید محصولاتی که قرار است پوششی بر روی آن‌ اعمال شود، مانند ورق گالوانیزه و رنگی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سیستم‌های مختلف ماشین مانند سیستم انتقال قدرت و فنربندی به شاسی خودرو متصل می‌شوند. در قسمت‌های چهارگوش این قطعه از ورق روغنی استفاده می‌شود.

  • ورق گالوانیزه

این نوع ورق در ساخت خودرو، نقش مهمی را بر دوش می‌کشد. ویژگی‌های ظاهری مناسب و رنگ‌پذیری در کنار ارائه خواصی مانند استحکام و شکل پذیری و از هم مهم‌تر مقاومت به خوردگی ورق گالوانیزه موجب شده است تا در ساخت بدنه و اسکلت اصلی خودرو کاربرد گسترده‌ای داشته باشد.

ورق گالوانیزه

محصولات استنلس استیل

از این نوع فولاد برای ساخت تسمه، فویل، سیم‌ها و لوله‌های استیل استفاده می‌شود. این نوع فولاد، همچنین به دلیل ارائه خواص مطلوبی مانند مقاومت به خوردگی و جوش پذیری خوب، انتخابی مناسب برای ساخت بخش‌هایی مانند اگزوز، شاسی، چارچوب درب، کاپوت ، برف پاک کن، برخی از بخش‌های بدنه خودرو، بدنه پمپ، فنرهای کمربند ایمنی و ... محسوب می‌شود.

انواع لوله فولادی

در بخش موتور خودرو و به منظور اتصال موتور به بخش‌های مختلف، می‌توان گفت که لوله کاربرد بسیاری دارد. اغلب از لوله‌های مانیسمان (بدون درز)، در این موارد استفاده می‌شود. لوله فولادی در بخش‌هایی ازقبیل سیستم اگزوز، تهویه، سیستم‌های خنک‌کننده و سرد کننده، لوله محور برای شاسی، لوله آب سرد کننده، لوله مربوط به کولر  و ... کاربرد دارد.

چرا از فولاد در خودروسازی استفاده می‌شود؟

شاید برایتان سوال باشد که چرا با وجود پیشرفت‌های بسیار در صنعت خودرو، هنوز هم در برخی بخش‌ها، جایگزین مناسبی برای فولاد مطرح نشده است؟ پاسخ به این سوال را می‌توان در موارد زیر جست و جو نمود.

  • قیمت مناسب

در بسیاری موارد، می‌توان برای دستیابی به خواصی بهتر، از مواد دیگر به جای آلیاژهای فولادی استفاده نمود. اما مسئله‌ای که در این بین مطرح می شود، هزینه است. چرا که بسیاری از جایگزین‌های فولاد، گرانتر بوده و یا اینکه روش تولید پرهزینه‌تری دارند.

  • دوام بالا

 طول عمر بالاتر فولاد، موجب صرف هزینه تعمیر و نگهداری کمتر نسبت به بسیاری از فلزات دیگر مانند آلومینیوم شده است.

  • سازگار با محیط زیست

فولاد، فلزی است که کاملا قابلیت بازیافت داشته و به همین دلیل، به عنوان یک ماده سازگار با محیط زیست مطرح می‌شود و از آنجا که خودروهای فرسوده را می‌توان پس از سال‌ها استفاده، دوباره وارد چرخه تولید و مصرف نمود، یکی از مزایای بزرگ این ماده محسوب می شود.

  • ایمنی بالا

امروزه اتومبیل ها بخشی از زندگی روزمره انسان را تشکیل می‌دهند و ساخت یک خودروی ایمن، همواره در دستور کار فعالان این حوزه قرار دارد. خاصیت استحکام، سختی و انعطاف‌پذیری بالای آلیاژهای فولادی، بخش زیادی از ایمنی این محصول را تامین و تضمین می‌کند.

  • انطعاف‌پذیری بالا

انعطاف بالای فولاد سبب شده تا دست طراحان برای استفاده از این فلز در ساخت قطعات با شکل‌های مختلف و پیچیده باز باشد. به همین خاطر، روز به روز شاهد طراحی‌های زیبا و بعضا پیچیده ای از خودروها هستیم. 

  • استحکام ویژه بالا

در علم متالورژی، نسبت استحکام به وزن را استحکام ویژه می‌نامند. این خصیصه در مواردی که به استحکام بالا در عین وزن مناسب نیاز باشد، از اهمیت بالایی برخوردار است و فولاد این خاصیت را دارد. به همین دلیل نیز انتخاب بسیاری از صنایع برای ساخت قطعات مختلف می‌باشد.

  • در دسترس بودن

آلیاژهای فولادی نسبت به بسیاری از فلزاتی که به عنوان جایگزین آن در ساخت انواع خودرو، معرفی شده‌اند، قابلیت دسترسی بهتری دارد.

تاثیر قیمت فولاد بر بازار خودرو

همانطور که پیش از این نیز به آن اشاره شد، فولاد نقش بسیار تعیین‌کننده‌ای در ساخت خودرو دارد. بنابراین می توان گفت که قیمت آهن‌آلات نیز بر قیمت نهایی خودرو بسیار تاثیرگذار است.

از سوی دیگر برخی از مواد اولیه در ساخت خودرو، تولید داخل و برخی نیز وارداتی هستند. به همین دلیل تاثیر نرخ دلار بر این بازار را نمی‌توان نادیده گرفت. آیرومارت به عنوان مرجع قیمت دهی آهن آلات بازار آهن ایران روزانه قیمت تمام مقاطع فولادی و پرکاربرد را در وبسایت خود به آدرس iromart بروزرسانی می‌کند. همچنین می‌توانید از طریق شماره تلفن 45306-021 با کارشناسان این مجموعه در ارتباط باشید.

سخن پایانی

در این مطلب درباره نقش فولاد در صنعت خودروسازی صحبت شد. با توجه به مواردی که گفته شد، می توان دریافت که فولاد کاربرد گسترده‌ای در ساخت بخش‌های مختلف خودرو دارد. بنابراین نوسانات بازار خودرو با تغییر قیمت آهن‌آلات قابل توجیه است. به عبارتی با پیش بینی بازار فولاد، تا حدی می‌توانید قیمت خودرو را نیز پیش بینی کنید. امروزه پیشرفت تکنولوژی و ورود بازار آهن به فضای آنلاین، این عمل را بسیار آسان نموده است.

فقط کافیست که به وبسایت‌های معتبر مانند آیرومارت، مراجعه کرده و قیمت روز انواع مقاطع را پیگیری نمایید. همچنین بازرگانی فولاد آیرومارت در خدماتی که به فعالان حوزه آهن و فولاد ارائه می‌دهد، تحلیل هفتگی بازار آهن را نیز قرار داده است. این تحلیل‌های هفتگی در وبسایت و صفحه اینستاگرام این مجموعه و در دسترس متقاضیان و علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.