راهکارهای مدیریت منابع آبی در کشور
تدوین نقشهای برای حل ناترازی آب
آنطور که اعلام شد، در بخش اقدامات سازهای، در حوزه آبرسانی با ۱۰۵۸ میلیون مترمکعب توزیع آب در کشور، ۱۵۰ درصد هدفگذاری انجام شده و تعهدات چهار ساله دولت در این زمینه، طی دو سال محقق شده است و در حوزه تامین آب نیز تاکنون ۱۳ سد با حجم مخزن ۳۵۳۳ میلیون مترمکعب به بهرهبرداری رسیده که بر اساس آن ۶۵ درصد هدفگذاری و تعهدات دولت در این زمینه تحقق یافته و تا پایان دولت نیز پیشرفتی ۱۳۵ درصدی را رقم خواهد زد. برای توسعه طرحهای بخش آب در سند تحول دولت مردمی «نقشه راه آب کشور» که در دولت سیزدهم طراحی و تدوین شده، رونمایی و به تصویب رسید. ایده نقشه راه آب کشور در دولت سیزدهم داده شد و در نهایت این نقشه با اتکا و مرور مجموعه یافتهها و درسآموختههای سالیان گذشته و پیامدهای تصمیمات در بخش آب کشور تدوین شد.
در تدوین نقشه راه آب، اسناد بالادستی و سیاستهای کلی نظام مورد توجه بوده، همچنین سند ملی آمایش سرزمینی، سند امنیت غذایی، سند آب قابل برنامهریزی و مصوبات کارگروه سازگاری در نقشه راه آب کشور مورد توجه ویژه قرار گرفته است. اهداف میانمدت نقشه راه آب براساس اهداف میانی برنامه هفتم توسعه و مصوبات کارگروه سازگاری با کمآبی بوده و افق آن تا سال ۱۴۲۰ درنظر گرفته شده، ولی چند برش زمانی و اهداف میانی در این مسیر در نظر گرفته شده که یکی از این برشها مطابق برنامه سازگاری با کمآبی است.
تا ۹ سال دیگر بخش زیادی از مسیر نقشه راه طی میشود
در این سند پیشبینی شده که کشاورزی از توسعه افقی به سوی توسعه عمودی حرکت کند تا با افزایش بهرهوری، تولید و امنیت غذایی همراه باشد. عیسی بزرگزاده، سخنگوی صنعت آب در همین رابطه به «ایسنا» گفت: در نشستهای سازگاری با کمآبی بین وزارت صمت، استانداریها، وزارت کشور، وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی توافق بینبخشی صورت گرفته و در واقع مشارکت دستگاههای دیگر نیز در این نقشه دیده شده است. لذا افق در نظر گرفته شده در برنامه سازگاری با کمآبی یا سال ۱۴۰۵ برهه مهمی در نقشه راه آب محسوب میشود. به گفته وی افق مهم دیگری که برای اجرای نقشه راه آب در نظر گرفته شده، سال ۱۴۱۱ و مطابق با افق تعیین شده سند امنیت غذایی است؛ ما تا سال ۱۴۱۱ بخش زیادی از مسیر نقشه راه را طی کردهایم و بخش کوچکی باقی خواهد ماند که تا سال ۱۴۲۰ اجرایی خواهد شد.
مدیرکل دفتر برنامهریزی کلان منابع آب و تلفیق بودجه شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به اینکه نقشه راه آب قرار است ناترازیهای آب کشور را برطرف کند، گفت: در این نقشه به طرف تامین بیشتر نیازهای محیط زیستی حرکت کردهایم؛ به این معنی که براساس سند آب قابل برنامهریزی و برنامه هفتم هماکنون باید نیازهای محیط زیستی را به میزان ۱۰.۷۷ میلیارد متر مکعب تامین کنیم که این میزان طبق نقشه راه آب کشور، تا سال ۱۴۱۱ قریب به سه برابر رشد خواهد کرد.
بزرگزاده با بیان اینکه در واقع ما مجبور به این انتخاب هستیم و باید محیط زیست کشور را تامین کنیم و حق طبیعت را بدهیم. چرا که علاوه بر تامین آب برای شهروندان ایرانی به عنوان یک حق اولیه، باید نیازهای زیستمندان ایرانی در حوزه آب را نیز مدنظر قرار دهیم، اظهار کرد: نقشه راه آب کشور امر بهینهسازی را محور قرار داده است، نه کمتوجهی به هیچ بخشی را و طبیعتا در مسیر پیش رو، به کلانروندها توجه کردهایم. چرا که فناوریها روزبهروز ارتقا پیدا میکنند. با رشد فناوریها مقدار آبی که اکنون یک شغل ایجاد میکند، ۱۰ سال بعد چنین اثری نخواهد داشت و نیاز به منابع انسانی کاهش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه نقشه راه آب ایران، تغییرات آب و هوایی را نیز مدنظر قرار داده است، تاکید کرد: تغییرات آب و هوایی سبب شده تا به تنوعبخشی در منابع آب توجه شود و از آب نامتعارف استفاده بیشتری به عمل آید یا در برآورد آب مورد نیاز برای مصارف شرب و بخشهای خدمات و صنعت که مشاغل پایدارتری نسبت به کشاورزی در مقابل تغییر اقلیم هستند، ضرایب اطمینان در نظر گرفته شود. سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه ما اکنون دیگر آب قابل ملاحظهای برای تخصیص نداریم و گزینه پیش روی ما بازتخصیص آب است، اظهار کرد: در زمینه بازتخصیص آب، بسترهای حقوقی ایجاد شده است. همچنین اطلاعات گسترده آبی در زمینه تامین و مصرف آب در هر گوشه کشور موجود است و این اطلاعات در تدوین نقشه راه آب کمک بسیاری کرد.
باید وارد عرصه عمل شویم
داریوش مختاری، کارشناس حوزه مدیریت منابع آبی هم ضمن تاکید بر ضرورت توجه به منابع آب در کشور، به «ایسنا» گفت: اکنون شرایط منابع آبی در ایران مناسب نیست و وارد دوره فراتر از بحران شدهایم که در این شرایط لازم است نگاه ویژهای به بحث مدیریت منابع آبی وجود داشته باشد. وی با تاکید بر اینکه تدوین نقشه راه آب میتواند اثرات مثبتی در مدیریت منابع آبی کشور داشته باشد، اظهار کرد: سیاستهایی که در این حوزه تدوین میشود اثرگذار خواهد بود، اما لازم است تا طرحها با سرعت بیشتری وارد مرحله اجرایی شوند. به گفته این کارشناس حوزه مدیریت منابع آبی زمان آزمون و خطا و تعلل به پایان رسیده و باید فکر اساسی برای مدیریت منابع آبی کشور شود در غیر این صورت در آینده با چالش مواجه خواهیم شد، مدیریت منابع آبی نیازمند تدبیر و اجرای درست برنامههاست.