«دنیای اقتصاد» بازارها را بررسی میکند
هفته پررونق بورس
بازار داخلی
بازار به مدار ورود پول بازمیگردد؟
این هفته، شاخص کل بورس با رشد قابلتوجهی آغاز شد. روز شنبه شاخص کل با رشد ۱.۲۴درصدی به ۱ میلیون و ۹۹۵هزار واحد رسید و روز یکشنبه نیز با افزایش ۱.۵۴درصدی موفق به بازپسگیری کانال ۲میلیون واحدی شد. این روند صعودی در روز دوشنبه نیز ادامه داشت و شاخص با رشد ۱.۲۷درصدی به ۲میلیون و ۵۱هزار واحد رسید. در روز سهشنبه شاخص کل تغییر چندانی نکرد و در سطح ۲میلیون و ۵۱هزار واحد ثابت ماند، اما نهایتا در روز چهارشنبه با رشدی ۰.۲۲درصدی از این سطح عبور کرد و به ۲ میلیون و ۵۶هزار واحد رسید. شاخص هموزن نیز تغییرات مشابهی را تجربه کرد. در روز شنبه، شاخص هموزن با افزایش ۰.۸۳ درصدی به ۶۶۱هزار و ۱۰۷ واحد رسید و در ادامه هفته با رشدهای به ترتیب ۱.۳۵ و ۰.۵۴درصدی همراه شد و به ۶۷۳هزار و ۶۴۳ واحد رسید، اما در روز سهشنبه کاهش ۰.۳۰درصدی را ثبت کرد، در نهایت، در آخرین روز معاملاتی هفته جاری با ثبت ۰.۱۷درصد کاهش و قرار گرفتن در سطح ۶۷۰هزار و ۴۶۴واحد به کار خود پایان داد. شاخص فرابورس نیز مشابه با شاخص هموزن رفتار کرد. این شاخص در مجموع طی هفته جاری ۱.۳۸درصد افزایش ارتفاع (۳ روز معاملاتی ابتدای هفته مثبت و ۲روز منفی) را به ثبت رساند. ورود و خروج پول حقیقی به بازار در هفته جاری روند مشخصی را طی نکرد. در حالی که ورود پول حقیقی در روزهای ابتدایی هفته مثبت بود، در پایان هفته شاهد خروجهای محدودی از بازار بودیم.
با این حال، این نوسانات نشاندهنده بهبود نسبی وضعیت ورود پول به بازار سرمایه در طول هفته گذشته است. طی این هفته مجموعا ۷۲۴ میلیارد تومان پول حقیقی وارد چرخه معاملات شد. ارزش معاملات در روز گذشته به ۳۳۰۰ میلیارد تومان رسید که رشد ۱۱ درصدی را نشان میدهد.
همچنین، میانگین ارزش معاملات هفتگی نیز با ۶۸درصد افزایش به ۳۰۱۴ میلیارد تومان رسید. این ارقام نشاندهنده بهبود وضعیت معاملات و افزایش مشارکت سرمایهگذاران در بازار است.
از عوامل اثرگذار دیگر نزدیک شدن به انتخابات آمریکاست. با نزدیک شدن به ۱۵ آبان، تحولات سیاسی و اقتصادی این کشور میتواند اثرات مهمی بر بازارهای جهانی و داخلی داشته باشد. زیرا بازار سرمایه ایران به طور سنتی به عوامل سیاسی واکنش نشان میدهد و کاهش ریسکهای ژئوپلیتیک میتواند موجب افزایش ارزش معاملات و ثبات بیشتر در بازار شود. بهعلاوه، اگر کاهش تنشها به رفع یا تعدیل برخی از تحریمها منجر شود، میتواند به رونق صنایع و شرکتهای وابسته به صادرات و در نتیجه بهبود عملکرد کلی بازار کمک کند.
بازار خارجی
بازار جهانی در انتظار انتشار گزارشها
در معاملات روز چهارشنبه ( ساعت ۱۶ بهوقت تهران)، نفت برنت با رشد ۱.۱۷درصدی همراه شد و به حوالی ۷۲ دلار رسید و نفت WTI نیز با رشد ۱.۱۹ درصدی به ۶۸دلار رسید. در چند روز گذشته، انتشار اخبار مثبت اقتصادی باعث افزایش ارزش دلار شده بود، اما با انتشار اطلاعات جدید، این روند با چالش مواجه شده است. شاخص اطمینان مصرفکننده که از ۹۹.۵ به ۱۰۸.۷ افزایش یافته، نشاندهنده افزایش چشمگیر خوشبینی مصرفکنندگان و همچنین بهبود انتظارات از بازار کار است، هر چند که شاخص JOLTS (که نشاندهنده تعداد فرصتهای شغلی موجود است) خبر از کاهش این فرصتها میدهد. طبق این گزارش، تعداد فرصتهای شغلی برای ماه سپتامبر به ۷.۴ میلیون کاهش یافته که پایینتر از انتظار ۸ میلیون بود و این به معنای کاهش تقاضای بازار کار برای استخدام نیروی جدید است. همچنین نرخ ترک کار (quits rate) که به ۱.۹درصد کاهش یافته، نشاندهنده کاهش رقابت حقوقها و افزایش نگرانی کارگران نسبت به امنیت شغلی است. این دادهها به عنوان نشانهای منفی برای بازار کار تلقی میشوند و انتظار میرود که در صورت تداوم روند نرمتر در گزارش اشتغال روز جمعه، فدرال رزرو را برای کاهش نرخ بهره ترغیب کند. در حال حاضر، نرخ بهره در بازار آینده نشاندهنده کاهش ۰.۴۵ درصدی در ماههای نوامبر و دسامبر است. گزارش رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) سهماهه سوم نیز منتشر خواهد شد که شامل شاخص هزینههای مصرفی اصلی (core PCE) به صورت فصلی نیز خواهد بود و انتظار میرود با کاهش از ۲.۸درصد به ۲.۱درصد همراه باشد. رشد سالانه GDP نیز ۳درصد پیشبینی شده که همچنان نشاندهنده حرکت قوی اقتصادی است. گزارش حقوق و دستمزد بخش خصوصی ADP نیز منتشر خواهد شد که انتظار میرود کاهش یافته باشد. به طور کلی، انتشار گزارش قوی از رشد اقتصادی میتواند مانع از کاهش ارزش دلار پیش از گزارش اشتغال شود و سبب افزایش نوسانات بازار به نفع دلارشود.