«دنیایاقتصاد» بازارها را بررسی میکند
بازگشت اعتماد سهامداران به بازار؟
بازار داخلی
کمتحرکی شاخصها پیش از تعطیلات
بازار سهام در حالی به استقبال تعطیلات رسمی هفته جاری رفت که نماگرها مطابق با پیشبینی کارشناسان، خبر از تعادلی نسبی در این بازار میدادند. در این میان شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران که روز شنبه با افت ۰.۴۱ درصدی در مرز ۲ میلیون و ۲۰۰هزار واحد قرار گرفته بود، یکشنبه با رشد بسیار محدود ۸۷۷ واحدی(معادل با ۰.۰۴ درصد)، در محدوده ۲ میلیون و ۲۰۱هزار واحد قرار گرفت. اما شاخص هموزن روز یکشنبه در ادامه کاهش ارتفاعی که در سه روز ماقبل آن نیز تجربه کرده بود، ۰.۰۶ درصد کاهش یافت و عدد ۷۰۳ هزار و ۴۴۴ واحد را به ثبت رساند. در رکن دیگر بازار سهام نیز این وضعیت متعادل برقرار بود. به طوری که شاخص کل فرابورس نیز رشد ۰.۲۲ درصدی را تجربه کرد و نهایتا با قرار گرفتن در محدوده ۲۲ هزار و ۵۸۴ واحد، به کار خود در دومین روز معاملاتی هفته پایان داد. به نظر میرسد که در این نقطه سهامداران کمتر از پیش از آینده بورس ناامید هستند و با انتخاب رئیس دولت چهاردهم، هرچند اندک، اما زیر پوست بازار میتوان بارقههایی از امیدواری را دید. افزایش میانگین ارزش معاملات خرد سهام و حق تقدم را میتوان دلیلی بر همین موضوع دانست. روز یکشنبه ارزش معاملات خرد در بورس و فرابورس با رشد ۱۸ درصدی به ۲۵۷۰میلیارد تومان رسید تا میانگین این پارامتر مهم در ۷ روز معاملاتی گذشته (از روز اعلام نتایج پایانی انتخابات) به ۳۱۶۰ میلیارد تومان برسد که در مقایسه با میانگین ۷ روز ماقبل آن (یعنی ۲۱۵۷ میلیارد تومان)، رشد ۴۶درصدی داشته است. هرچند این مقدار همچنان در سطوح پایینی قرار دارد، اما در حال رقم زدن رشد قطرهچکانی امیدوارکنندهای است.
همچنین سهامداران خرد در این روز از مجموع بورس و فرابورس و صرفا از محل فروش سهام ۶۸میلیارد تومان نقدینگی خارج کردند که سبب رقم خوردن ششمین روز متوالی خروج پول شد. اما از این منظر برای صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله یا ETFها که ورود پول ۵۰۸ میلیارد تومانی را تجربه کردند، روز خوبی بود. تحلیلگران عقیده دارند اکنون که بازار در وضعیت ارزندهای قرار دارد، سهامداران در انتظار یک اتفاق مثبت ادامهدار در بدنه بازار هستند تا بتوانند مجددا به آن اعتماد کنند.
بازار خارجی
وزنکشی محرکها در شاخص دلار
اونس جهانی طلا با گفتههای انبساطی پاول و افزایش احتمال انتخاب ترامپ به سقفشکنی خود ادامه داد و طی دومین روز هفته کاری تا ساعت ۱۹:۰۰ توانست در سطح قیمتی ۲هزار و ۴۶۰ دلار بهازای هر اونس مورد معامله قرار گیرد. هر بشکه از دو شاخص نفت برنت و WTI طی روز سهشنبه بهترتیب با کاهش ۲.۰۵ و ۱.۷۱درصد مواجه شدند و نهایتا در سطح قیمتی ۸۰.۲۳ و ۸۳.۴۰دلار مورد معامله قرار گرفتند.
جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، دوشنبه اولین اظهارنظر درباره سیاست انبساطی کاهش نرخ بهره) را پس از FOMC ژوئن ارائه کرد. او از اظهارنظر در مورد زمان کاهش نرخ بهره خودداری کرد اما صریحا اذعان کرد که سه داده تورم گذشته باعث افزایش اطمینان او به بازگشت تورم به هدف شده است. این دادهها نشان میدهند که بازار کار در نقطه عطف قرار دارد. در نهایت، دلار دوشنبه در برابر ارزهای مهم دیگر تقویت شد، در حالی که یورو، پوند و ین، انعطافپذیرتر بودند.
به نظر میرسد تقویت دلار ناشی از افزایش شرطبندیها برای ریاست جمهوری ترامپ پس از رویدادهای آخر هفته گذشته (ترور ناموفق ترامپ) باشد که افزایش بازدهی بلندمدت خزانهداری نشانه آن است. بازارها بهطور زیادی انتظارات سیاست مالی انبساطی را در دوره دوم ترامپ کاهش میدهند. اگر بازارها به افزایش شرطبندی در مورد پیروزی ترامپ ادامه دهند، موقعیتهای معاملاتی پیشگیرانه، ریسک شانس پیروزی ترامپ را قیمتگذاری میکند و در صورت انتخاب ترامپ این رویداد در نوامبر بر روی بازار بیتاثیر خواهد بود. اما کنار این فاکتور سیاسی باید وضعیت ضعیف اقتصاد کلان آمریکا را در تابستان امسال برای دلار در نظر داشت. اکنون که پاول کمی خوشبینی نسبت به تورم را تایید کرده است، داده شاخص خردهفروشی سهشنبه برای ماه ژوئن، سرنخهایی از تصویر کلی فعالیت را ارائه میدهد. انتظارات برای کاهش در گزارش اصلی ماهانه وجود دارد اما یک پیشرفت جزئی در بخش داده هسته خردهفروشی پیشبینی میشود. در روز سهشنبه تنها سخنران فدرال رزرو، آدریانا کوگلر است که یکی از اعضای متمایل به سیاست انبساطی است و میتواند اظهارات اخیر گولزبی (عضو فدرال رزرو) را در مورد کاهش نرخ بهره در ماههای آینده تکرار کند. تصویر کلان ایالاتمتحده و قیمتگذاری مجدد کاهش نرخ بهره از انتظارات فدرال رزرو، همچنان در برابر افزایشهای عمده دلار آمریکا قرار دارد. بااینحال اگر بازارها همچنان شانس انتخاب مجدد ترامپ را بیشتر بدانند، موازنه ریسکها در کوتاهمدت برای دلار آمریکا به سمت بالا متمایل میشود.