«دنیایاقتصاد» بازارها را بررسی میکند
هفتهای متعادل در انتظار بازارها
بازار داخلی
شاخص کل بر لبه مرز ۲.۲ میلیونی
برخلاف رشد قابلتوجه شنبه ماقبل، این هفته بازار سهام کار خود را با سرخ پوشی آغاز کرد. در این میان شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران بیش از ۹هزار واحد معادل با ۰.۴۱درصد کاهش یافت و با قرار گرفتن در مرز ۲ میلیون و ۲۰۰هزار واحد به کار خود پایان داد. شاخص هموزن نیز در حرکتی هم جهت با شاخص کل ۳۰۰۰ واحد از ارتفاع خود را از دست داد و نهایتا در پایان ساعات معاملاتی این روز عدد ۷۰۳هزار واحد را به ثبت رساند. وضعیت در رکن دیگر بازار سهام نیز یکسان بود. به طوری که شاخص کل فرابورس هم مانند دیگر شاخصهای مذکور افتی محدود را تجربه کرد و با کاهش ۰.۴۲ درصدی، در سطح ۲۲هزار و ۵۳۳واحد قرار گرفت. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهند که سهامداران خرد در این روز ۲۷۹ میلیارد تومان نقدینگی از مجموع بورس و فرابورس خارج کردند (صرفا از محل فروش سهام) که سبب رقم خوردن پنجمین روز متوالی خروج پول نیز شد. ارزش معاملات خرد سهام و حقتقدم هم ۲۵درصد کاهش یافت و به ۲۱۷۴میلیارد تومان رسید. کارشناسان پیشبینی میکنند تا زمانی که دولت جدید بر سر کار بیاید، با احتمال زیادی وضعیت بازار متعادل خواهد بود و نمیتوان انتظار داشت که رشد یا نزول گستردهای در شاخصها تا آن زمان رقم بخورد.
بازار خارجی
انتظار فعالان از نشست بانک مرکزی اروپا
بانک مرکزی اروپا پس از آنکه ماه گذشته نرخ بهره خود را ۲۵ نقطهپایه کاهش داد، روز پنجشنبه هفته آتی نشست بعدی خود را برگزار میکند، اما انتظار نمیرود تغییری ایجاد شود. از یک طرف، نشست پولی ماه ژوئن بحثبرانگیز بود، زیرا سیاستگذاران بانک مرکزی اروپا پیش از دریافت تمامی دادهها خود را ملزم به کاهش نرخ بهره کرده بودند. از طرف دیگر، افزایش تورم و رشد دستمزدها درست قبل از نشست پولی ماه ژوئن چیزی نبود که بانک مرکزی اروپا بخواهد ببیند. با این حال عدم کاهش نرخ بهره احتمالا بیشتر مایه شرمساری سیاستگذاران این بانک مرکزی میشد. البته، بانک مرکزی اروپا تصمیم خود را با اشاره به ریسک عدم دستیابی به هدف تورم در طولانیمدت، توجیه کرد. از آن زمان، تورم به طور جزئی کاهش یافته و نشانههایی از کاهش رشد دستمزدها نیز دیده میشود. بنابراین، به نظر میرسد احتمال قوی برای حداقل یک کاهش دیگر نرخ بهره در سال ۲۰۲۴ وجود دارد، اما نظرات درباره کاهش سوم متفاوت است. با این حال، این موضوع برای زمان دیگری است و سیاستگذاران تقریبا مطمئن هستند که روز پنجشنبه نرخ بهره را بدون تغییر نگه دارند و ریسکها را در نشست پولی سپتامبر مجددا ارزیابی کنند. بازارها نیز به طور کامل متقاعد نشدهاند که کاهش سومی در کار باشد و اگر لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا، از ارائه راهنماییهای صریح خودداری کند، ممکن است یورو به روند صعودی اخیر خود ادامه دهد.
در مقابل، اگر او متعهد به کاهش نرخ بهره در سپتامبر شود، این موضوع برای یورو به عنوان یک محرک منفی شناخته خواهد شد. همچنین هفته آینده باید به نظرسنجی احساسات اقتصادی آلمان به گزارش مرکز تحقیقات اقتصادی اروپا (ZEW) در روز سهشنبه و برآورد نهایی شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) ناحیه یورو برای ماه ژوئن در روز چهارشنبه نیز توجه کرد. با تقسیم بازارها به طور برابر درباره کاهش نرخ بهره در ماه اوت و عدم قطعیت احتمالی در بین سیاستگذاران بانک مرکزی انگلستان، بهروزرسانیهای هفته آینده درباره تورم، اشتغال و خردهفروشی، میتواند برای مسیر پوند تعیینکننده باشد.
دادههای CPI ماه ژوئن ابتدا روز چهارشنبه منتشر میشود، گزارش بازار کار برای ماه مه روز پنجشنبه و آمار خردهفروشی ماه ژوئن روز جمعه اعلام میشود. هر گونه کاهش بیشتر در تورم هسته و خدمات و همچنین در رشد دستمزدها، میتواند راه را برای کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی انگلستان در ماه اوت هموار کند. در ایالات متحده، فدرال رزرو نیز عجلهای برای کاهش نرخ بهره ندارد. البته، سرمایهگذاران به این شکل فکر نمیکنند و معتقدند اولین کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در سپتامبر رخ خواهد داد. تورم پس از توقف در روند نزولی خود در اوایل سال، دوباره در حال کاهش بوده و وضعیت بازار متعادلتر شده است.
بهنظر میرسد هزینههای مصرفکنندگان نیز در حال کاهش است و شواهد بیشتری از این موضوع میتواند در آمار خردهفروشی روز سهشنبه مشاهده شود. انتظار میرود خردهفروشی در ماه ژوئن پس از افزایش ناچیز ۰.۱ درصدی در ماه مه، ثابت بماند. هرگونه رشد غیرمنتظره در حجم خردهفروشی میتواند کاهش دلار آمریکا را متوقف کند. سرمایهگذاران همچنین شاخصهای تولیدی از فدرال رزرو نیویورک و فیلادلفیا را به ترتیب در روزهای دوشنبه و پنجشنبه پیگیری خواهند کرد.