«دنیایاقتصاد» روند بازارهای مالی را بررسی میکند
تاثیر تنشهای ژئوپلیتیک بر بازارها
بازار سهام
عملکرد معکوس شاخصها
بازار سهام هفته گذشته روند کاهشی را دنبال کرد، به طوریکه شاخصکل ارتفاع خود را در روزهای ابتدایی تا اواسط هفته از سطح یک میلیون و 288 واحد به یک میلیون و 279 هزار واحد کاهش داد. گفتنی است این نماگر اصلی روزهای میانی هفته به دلیل مثبت شدن پتروشیمیها در پی افزایش قیمت اوره و گاز، اندکی رشد کرد. اما این رشد شاخص در پایان هفته ادامهدار نبود و مجددا بر مدار کاهش قرار گرفت. همین امر باعث شد تا بورس عملکرد منفی 6/ 0درصدی را در کارنامه هفتگی خود ثبت کند. در این میان شاخصکل هموزن برخلاف شاخص کل بیش از یک درصد دیگر رشد کرد. به گفته کارشناسان از عمده دلایل این روند کاهشی و افزایش فشار فروش میتوان به تغییر نگاه سرمایهگذاران به گروههای برجامی و دلاری در پی افزایش نگرانیها از روند مذاکرات و البته جنگ اوکراین اشاره کرد.
بازار سکه
همسویی سکه با دلار
بازار طلا و سکه روز پنجشنبه مجددا در پی افت ناگهانی بهای طلای جهانی و همچنین ثبات نسبی در تغییرات نرخ دلار در بازار آزاد، به زیر سطح 12 میلیون تومان عقبنشینی کرد و به قیمت 11 میلیون و 970 هزار تومان داد و ستد شد. افت و خیزهای پیدرپی این فلز گرانبهای داخلی طی معاملات هفته گذشته باعث شد تا این فلز عملکرد منفی را در کارنامه هفتگی خود معادل 07/ 1 درصد کاهش ثبت کند. به عقیده برخی از کارشناسان این حوزه بازار طلا و سکه بوی عید گرفته و معاملات آن با بهبود اندکی همراه میشود. لذا افزایش تقاضا برای خرید انواع سکه میتواند افزایش معاملات و در نهایت، رشد اندک قیمتها را طی روزهای آتی به همراه داشته باشد. اما گفتنی است که سرمایهگذاری در بازار طلا همچون بخشهای دیگر همچنان با احتیاط انجام میشود.
بازار طلای جهانی
افزایش شتاب رشد طلا
قیمت طلا طی معاملات بازار جهانی روز جمعه با افزایش ریسک سرمایهگذاری در پی بیشتر شدن تنشهای بین روسیه و اوکراین و همچنین حمله روسیه به یکی از نیروگاههای هستهای
اوکراین افزایش یافت. بهطوری که این فلز گرانبها در مسیر بهترین رشد هفتگی خود از ماه می2021 قرار گرفت. بر این اساس
طلای جهانی روز گذشته با عبور از سطح 1950 دلار در ساعت 19 دیروز به وقت تهران 1975 دلار در هر اونس معامله شد و توانست جایگاه خود را به بالای کانال قیمتی دو سال خود افزایش دهد. گفتههای رئیس فدرال رزرو مبنی بر اینکه نرخ بهره در ماه مارس تنها اندکی افزایش خواهد یافت، در روز پنجشنبه کمی ترس و فضای هیجانی را در این بازار کاهش داد و باعث شد قیمتها تا حدودی ثابت باقی بمانند.
بازار اوراق مسکن
انتظارات رکود تورمی در مسکن
اوراق تسهیلات بانک مسکن هفته گذشته را با عملکرد منفی پشت سر گذاشتند، بهطوریکه تسه9812 نیز هفته گذشته را با بازدهی هفتگی منفی 68/ 1 درصد پشت سر گذاشت. در این راستا این اوراق تسهیلات از سطح 150 هزار تومان طی معاملات هفته گذشته تا سطح 142 هزارتومان نیز کاهش یافت؛ که در روزهای پایانی این افت خود را تا حدودی جبران کرد و کار خود را در قیمت پایانی 147 هزار و 900تومان خاتمه داد. به گفته برخی کارشناسان این حوزه موضوع احیای برجام در بازار مسکن نیز مهم و اثرگذار است. به نحوی که تاکنون با افت نرخهای دلار و سکه، در قیمت مسکن تغییر چندانی ایجاد نشد. به همین دلیل بسیاری از سرمایهگذاران مسکن در انتظار کاهش قیمتها هستند. همچنین به عقیده کارشناسان ممکن است حتی درصورت احیای برجام رکود تورمی در بازار مسکن سال آینده ادامه داشته باشد.
بازار نفت
تقابل نفتی برجام و اوکراین
بهای نفت روز جمعه بسیار پرنوسان بود، بهطوری که به بالای 110 دلار در هر بشکه نیز افزایش قیمت داشت. این رشد قیمتی ناشی از افزایش نگرانیها از اختلال در صادرات نفت روسیه در مواجهه با تحریمهای غرب بود. هر چند چشمانداز مثبت احیای برجام و بازگشت نفت ایران این رشد قیمتی را خنثی کرد.
در حال حاضر تقابلی جدی میان این دو عامل در بازار نفت مشاهده میشود. دیروز نیز هر دو شاخص نفتی بخشی از افت روز پنجشنبه را جبران کردند. نفت WTI به قیمت 111 دلار و 73 سنت و برنت نیز به قیمت 114 دلار و 21 سنت در هر بشکه معامله شد. نفت در این هفته به بالاترین حد خود در یک دهه اخیر رسید و انتظار میرود قیمتها قویترین افزایش هفتگی خود را از اواسط سال 2020 به ثبت برسانند.