شاخص کل سهام ۳۰۸ واحد رشد کرد؛ دلار و سکه افت آرامی را تجربه کردند
روز بدون هیجان بازارهای داخلی
بازار سهام
آخر هفته آرام بازار سهام
دیروز شاخص کل بورس کار خود را با رشد ۷۶۱ واحدی آغاز کرد؛ اما نهایتا به صعود ۳۰۸ واحدی بسنده کرد. به این ترتیب نماگر اصلی بازار سهام با رشد ۱/ ۰ درصدی همراه شد و برای دومین روز متوالی در کانال ۳۰۴ هزار باقی ماند. شاخص کل هموزن نیز با ثبت رشد ۱/ ۱ درصدی مشابه با جلسه سهشنبه رشد بیشتری را نسبت به شاخص کل تجربه کرد که نشان از برتری تقاضا در سهام گروههای کوچکتر بورسی دارد. در چهارمین روزی که معاملهگران بدون دسترسی به جریان کامل اطلاعات به معامله پرداختند، ارزش معاملات خرد بورس حدود ۸۶۰ میلیارد تومان رقم خورد، که افزایش ۱۳درصدی را نسبت به دادوستدهای روز سهشنبه نشان میدهد. بازگشت شاخص بورس از سقف روزانه نشان از افزایش فشار عرضه در انتهای جلسه معاملاتی دارد که میتواند آغاز معاملات هفته بعد را نیز تحتتاثیر قرار دهد.
بازار ارز
تداوم روند کاهشی بازار ارز
نرخ دلار پس از 4 روز استقرار در کانال 12 هزار تومان چهارشنبه با افت 4/ 0 درصدی به 11 هزار و 950 تومان رسید. برخی تحلیلگران انتظار دارند با فروکش التهابات روزهای اخیر، دلار به سطوح قیمتی یک هفته پیش بازگردد. این گروه روند نزولی نرخ ارز در بازار آزاد و کاهش فاصله آن از نرخ صرافیهای دولتی و همچنین کاهش خریداران در بازار را نشانههای فروکش هیجانات میدانند. در مقابل، افزایشیهای بازار تقاضای فصلی دلار را عاملی برای سوختگیری دوباره ارز طی هفتههای پیشرو میدانند. همچنین در آخرین اقدام انجام شده مشمولان دلار ۴۲۰۰ تومانی به ۷ قلم کالا محدود شد. این خبر از یکسو نوید افزایش منابع ارزی بازارساز و قدرت آن را در بازار میدهد و از سوی دیگر نشان میدهد بازارساز بهدلیل کمبود ارز دست به چنین عملی زده است.
بازار سکه
قطبنمای دلاری سکه
هر سکه طرح جدید تا ساعت 16 چهارشنبه با افت یک درصدی به قیمت 4 میلیون و 110 هزار تومان معامله شد. دلار در سومین افت متوالی خود طی 5 روز گذشته به کانال 11 هزار تومان بازگشت. قیمت سکه نیز در پی فروکش التهابات در بازار ارز ۴۰ هزارتومان کاهش یافت. درحالیکه عدهای از تحلیلگران بر تداوم روند کاهشی دلار تاکید دارند، گروهی دیگر افزایش تقاضای دلار را در پاییز عاملی برای صعود دوباره دلار میدانند. بدیهی است در صورت صحت سناریوی دوم سکه نیز با افزایش موقت قیمت مواجه خواهد شد. این درحالی است که قیمت طلا در بازار جهانی روز گذشته صعودی بود و به سطوح قیمتی دو هفته پیش بازگشت. افزایش قیمت طلا عمدتا در پی افزایش اختلافات در روند مذاکرات تجاری آمریکا و چین اتفاق افتاد.
بازار طلای جهانی
صعود طلا در پی تصویب لایحه جدید سنا
بهای هر اونس طلا در بازار جهانی تا ساعت ۱۶ چهارشنبه با ثبت رشد ۴/ ۰ درصدی به ۱۴۷۴ دلار رسید. روز گذشته سنای آمریکا طرح حقوق بشر و دموکراسی هنگکنگ را تصویب کرد. تصویب این لایحه به معنای محکوم کردن چین در تحولات اخیر هنگکنگ است. از اینرو به نظر میرسد این مساله در روند توافق تجاری واشنگتن و پکن تاثیر منفی داشته و با افزایش نااطمینانیها از قیمت طلا حمایت به عمل آورد. در پی افزایش نگرانیها درخصوص مذاکرات این دو کشور، بازار سهام آمریکا از اوج اخیر خود عقبنشینی کرد و بازدهی اوراق بدهی ۱۰ ساله آمریکا نیز به کمترین میزان در حدود سه هفته گذشته رسید. از سوی دیگر، صورت جلسه نشست ماه اکتبر فدرال رزرو شامگاه چهارشنبه منتشر میشود و زیر ذرهبین فعالان بازار جهانی قرار دارد.
بازار اوراق مسکن
احتمال افزایش سقف تسهیلات مسکن
قیمت پایانی هر ورق تسهیلات وام مسکن دی 96 چهارشنبه با افت 6/ 2 درصدی به 40 هزار و 269 تومان رسید. با وجود این، قیمت «تسه9610» در آخرین معامله افت 6/ 4 درصدی را تجربه کرد و به کانال 39 هزار تومان رسید. دیروز امتیازهای وام معامله شده بهطور میانگین 8/ 0 درصد افت قیمت داشتند. با وجود این، «تسه»ها در روزهای اخیر از رونق نسبی برخوردار شدند و میانگین قیمت این اوراق در آخرین جلسه معاملاتی هفته به حدود 43 هزار تومان رسید. این رقم دو هفته پیش زیر 40 هزار تومان بود. مدیرعامل بانک مسکن این هفته از افزایش عمربنای واحدهای مسکونی مشمول وام مسکن خبر داد و افزود افزایش سقف تسهیلات هم در دست بررسی است. انتظار میرود در صورت افزایش سقف وام مسکن، اوراق تسهیلات با افزایش تقاضای چشمگیری مواجه شوند.
بازار نفت
بازگشت نفت به کانال ۵۵ دلار
بهای هر بشکه نفتخام آمریکا تا ساعت ۱۶ چهارشنبه با عقبنشینی ۸/ ۱ درصدی به ۶/ ۵۵ دلار رسید. دیروز موسسه API از افزایش ۶ میلیون بشکهای موجودی تجاری هفتگی نفتخام آمریکا خبر داد. این مساله در کنار کمرنگ شدن امید فعالان بازار جهانی به توافق تجاری واشنگتن و پکن، سومین افت متوالی نفت را رقم زد. از سوی دیگر نگرانیها از مازاد عرضه جهانی نفت همچنان ادامه دارد. رویترز از بعید بودن موافقت روسیه با کاهش بیشتر تولید اوپک و غیراوپک در نشست ماه دسامبر خبر داد. اوپک، روسیه و شماری دیگر از تولیدکنندگان غیراوپک بر سر محدودیت عرضه ۲/ ۱ میلیون بشکه در روز از ابتدای سال میلادی جاری تا مارس ۲۰۲۰ توافق کردهاند. این گروه در نشست ۱۴ و ۱۵ آذر درخصوص آینده این توافق تصمیم خواهند گرفت.