بررسی مواد و مصالح قلعه فلک‌الافلاک

یک کارشناس مرمت بنا گفت: مواد و مصالح قلعه فلک‌الافلاک در راستای اجرای طرح حفاظت و مقاوم‌سازی این بنا دربرابر زلزله بررسی و شناسایی می‌شود. بهنود سیاه‌پوش در گفت‌وگو با «ایسنا»، بیان کرد:‌ این طرح به شناسایی مصالح و مواد قلعه نیاز دارد. در این راستا، گروهی شامل کارشناسان ارشد مرمت، مواد و مصالح این برج را آزمایش و آسیب‌های آن‌را بررسی می‌کنند تا جنس مصالح،‌ علت ضعف و قوت آنها و این‌که چه مصالحی در بنا به‌کار رفته‌اند،‌ مشخص شود.

مسوول گروه شناسایی مواد و مصالح قلعه فلک‌الافلاک با بیان این‌که طرح مقاوم‌سازی چنین بنایی برای نخستین‌بار در ایران انجام می‌شود،‌ افزود: این قلعه دوره‌بندی زیادی دارد، زیرا به‌طور مداوم تخریب و مرمت شده است. همچنین بخش‌های اضافه و حذف‌شده نیز دارد. به همین دلیل، یک‌دستی مصالح بنا مشخص نیست.

به گفته سیاه‌پوش، بخشی از این کار، سال‌یابی مصالح آجری است.‌ به این ترتیب که از این مصالح برای تعیین دوره و سال آن نمونه‌برداری می‌شود. همچنین این گروه به شناسایی شوره‌ها، نمک‌ها و آسیب‌هایی که روی مصالح، آجری و ملات‌ها وجود دارند و تاثیر آنها می‌پردازد.

وی توضیح داد:‌ کار این گروه از اواخر سال ۱۳۸۵ آغاز شد و تا شهریور ۱۳۸۶ به‌پایان خواهد رسید. این پروژه زیر نظر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و پایگاه پژوهشی قلعه فلک‌الافلاک توسط شرکت‌های مختلف انجام می‌شود.

تمبر مشترک ایران و مراکش با نماد قلعه فلک الافلاک با همکاری معاونت فرهنگی و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و شورای تمبر، تمبر مشترک ایران و مراکش با نماد قلعه فلک و الافلاک از ایران وقلعه باستانی از مراکش چاپ خواهد شد.

به گزارش روابط عمومی معاونت فرهنگی و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، لطیف روحانی، سرپرست اداره کل فرهنگی با بیان این مطلب گفت: در راستای مبادله سوژه‌های میراث فرهنگی و صنایع دستی با سایر کشورها معاونت فرهنگی و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در پاسخ به درخواست شورای تمبر مبنی بر انتخاب موضوعی مشترک بین ایران و مراکش، قلعه فلک‌الفلاک را به عنوان نماد ایران برای چاپ بر روی تمبر مشترک ایران و مراکش به شورای تمبر معرفی کرد.

وی تصریح کرد: در صورت موافقت مسوولان دولتی مراکش، قلعه فلک‌الافلاک به همراه یکی از قلعه‌های باستانی مراکش بر روی تمبر مشترک این دو کشور به چاپ خواهد رسید.

سرپرست اداره کل فرهنگی معاونت فرهنگی و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در خصوص علت انتخاب قلعه فلک الافلاک گفت: از آنجا که در بین تصاویر ارسالی از مراکش برای چاپ بر روی تمبر مشترک با ایران، قلعه باستانی زیبایی در مراکش وجود داشت تصمیم بر انتخاب یکی از قلعه‌های باستانی ایران گرفته شد که پس از بررسی‌های به عمل آمده قلعه فلک‌الافلاک به عنوان زیباترین قلعه تاریخی ایران برای چاپ تمبر مشترک ایران و مراکش انتخاب شد.

قلعه فلک الافلاک متعلق به دوره ساسانی، بر تپه‌ای به بلندی حدود ۴۰متر در مرکز شهر خرم‌آباد ساخته شده است.