گروه مسکن- میترا یافتیان: یکی از روش‌های متداول در نماسازی ساختمان در اکثر کشورهای اروپایی، استفاده از پوشش یونولیت و اندود نازک در نمای ساختمان‌ها برای عایق کردن آنها در برابر حرارت است که روشی سریع و کم هزینه بوده، اما همواره در کشور ما بهره‌گیری از این تکنولوژی مغفول مانده است. دکتر اصغر ساعد سمیعی، مهندس معمار در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد در باره این روش توضیح داد: در مرحله اول پوشش یونولیتی با ضخامت ۵تا۸سانتی‌متری (میزان آن به بسته به درجه حرارت اقلیمی تغییر می‌کند) به وسیله چسب مخصوص و رول پلاک‌ها به بدنه خارجی ساختمان نصب می‌شود.

پس از آن روی یونولیتی که بین ۵ تا ۸ سانتی‌متر ضخامت دارد، یک لایه اندود نازک کشیده شده و در مرحله بعد یک پوشش توری از جنس فایبرگلاس گذاشته می‌شود. در مرحله آخر نیز برای بار دوم یک لایه‌ای از اندود نازک روی این توری را می‌پوشاند. چنانچه کلیه مراحل مذکور با استفاده از مواد مرغوب و با دقت صورت گیرد، ساختمان در برابر هوا، آب و تا حدودی در برابر ضربه مقاوم می‌شود. البته اجرای این مراحل ظرافت‌های خاصی دارد. به طور مثال در گوشه‌ها یا لبه‌های نمای ساختمان نوار پلاستیکی یا نبشی جهت استحکام باید نصب شود.

وی رنگ‌پذیری این پوشش را از دیگر ویژگی‌های آن برشمرد و افزود: سازندگان ساختمان با بهره‌گیری از این روش هر رنگی با هر بافتی که بخواهند می‌توانند روی اندود نازک را بپوشانند.

این روش علاوه بر دوام خوب آن امکان نصب روی سفال‌ها، نماهای قدیمی و سایر نماهای دارای ایستایی لازم، را دارد.

وی در رابطه با سابقه بهره‌گیری از این روش در کشور یادآور شد: قبل از پیروزی انقلاب قرار بود این روش برای نمای ساختمان‌‌های در محدوده میدان نوبنیاد فعلی و نیز در ساختمان‌های غرب میدان آزادی مورد استفاده قرار گیرد.

اما پس از پیروزی انقلاب به دلیل فسخ قرارداد با پیمانکار خارجی این تکنیک هرگز وارد ایران نشد.

به اعتقاد وی پیاده سازی این روش به گونه‌ای است که در صورت صحت و دقت عمل در انجام آن علاوه بر اینکه هویت بومی معماری ساختمان‌ها حفظ می‌شود از اتلاف انرژی حرارتی نیز جلوگیری به عمل خواهد آمد.

همچنین سبک بودن این نماکاری مناسب‌‌ترین گزینه برای بازسازی و نوسازی ساختمان‌های قدیمی است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا در شرایط کنونی نیروی کار ماهر و تحصیل‌کرده برای پیاده‌سازی این روش در کشور داریم یا خیر، اظهار کرد: کافی است، نیروی کار طی یک مرحله بسیار کوتاه‌ آموزش ببینند تا قادر به انجام مراحل نصب اندود نازک باشند.

البته با برگزاری دوره‌هایی که از طریق موسسه بهینه‌سازی مصرف انرژی در کشور برگزار شده، تعدادی افراد متخصص که قادر به محاسبه میزان اتلاف انرژی در انواع سازه‌ها باشند، تربیت شده و می‌توانند برای نظارت بر حسن انجام عملیات نصب اندود نازک در نمای ساختمان‌ها به کار گرفته شوند.

وی گفت: البته به لحاظ اینکه ما کارخانه تولید اندود نازک را در کشور نداریم، صلاح است اندود نازک را از کشورهایی همچون ترکیه، اتریش یا آلمان وارد کنیم، مابقی مصالح مورد نیاز نظیر رول پلاک و یونولیت در کشورمان به خوبی یافت می‌شود، تنها کافی است کیفیت آنها افزایش یابد.

همچنین در صورتی که بخواهیم اندود نازک را در کشور تولید کنیم، باید این مصالح با رعایت استاندارد‌های بین‌المللی تهیه و تولید شوند. البته به نظر می‌رسد کلیه مواد پایه برای تولید اندودنازک در ایران وجود داشته باشد.

به گفته وی، باید تولیدکنندگان این نوع مصالح توجه ویژه‌ای به سطح کیفیت آنها داشته باشند چرا که به دلیل غیراستاندارد بودن مصالحی چون چسب و کاشی، بسیاری از نماهای داخلی و خارجی ساختمان‌های فعلی با مشکلات جدی روبه‌رو است.وی در پایان یادآور شد:‌ هم‌اکنون در بسیاری از مناطق کشور ساختمان‌های قدیمی دارای نماهای فرسوده وجود دارد که می‌توان با استفاده از این روش علاوه بر کاهش چندین برابری بازسازی نماهای آنها و نیز عایق کردن آنها در برابر حرارت، هویت بومی و معماری نمای آنها را حفظ کرد.