دلایل افزایش قیمت مسکن

دنیای اقتصاد- معاون ملی نخبگان ایران، مهم‌ترین موضوع در اقتصاد زلزله را پیشگیری دانست و عنوان کرد که یکی از پیش‌نیازهای آن برگزاری کنفرانس‌های علمی در این مورد است. «بهنام ملکی» در «همایش ملی مقاوم‌سازی و بهسازی ایران» با اشاره به محورهای اساسی اقتصاد زلزله، افزود: راهکارهای ارائه شده در این کنفرانس‌ها باید مورد تصمیم‌سازی قرار گیرد، ضمن آنکه اقتصاد بهسازی در کلانشهرهایی مانند تهران ضروری است.

وی تصریح کرد: اقتصاد بهسازی شامل کوچک‌سازی، مقاوم‌سازی، سبک‌سازی و انبوه‌سازی مسکن است که باید مورد توجه همه مسوولان و دست‌اندرکاران امر مسکن قرار بگیرد.

به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، ملکی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع مهاجرت نخبگان در کشور اشاره کرد و یادآور شد: ساختار نظام آموزش عالی در کشور باید به‌گونه‌ای تغییر کند که این تغییرات به سوی بهبود و تعالی گام بردارد.

به گفته وی نظام آموزش علمی و مهاجرت نخبگان در کشور متاثر از مشکلات نظام اداری، مسائل سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، نظام وارداتی آموزش عالی به ویژه در حوزه علوم انسانی با تاکید بر حوزه اقتصادی است.

وی افزود: متاسفانه ایران طی ۲۰۰سال گذشته واردکننده علم از کشورهای غربی بوده است بدون اینکه تلاشی در جهت بومی‌سازی علوم انجام دهد.

ملکی یادآور شد: در سال‌های نخست پیروزی انقلاب وضعیت علوم انسانی در کشور به علت ارائه دیدگاه‌های غربی بهتر بود زیرا دانشجویان با چالش‌های این نوع دیدگاه‌ها آشنا می‌شدن د، اما طی سال‌های پس از انقلاب نتوانستیم آموزش اقتصاد اسلامی را جایگزین علوم حذف شده کنیم.

معاون انجمن ملی نخبگان بااشاره به حذف درس «اقتصاد ایران» از امتحانات دوره‌های کارشناسی ارشد و دکتری اقتصاد، گفت: متاسفانه حذف این درس که به عنوان یکی از دروس اصلی این رشته محسوب می‌شود صدمه جبران‌ناپذیری بر این رشته وارد کرده است.

وی تاکید کرد: در علوم انسانی با علوم دقیق سر و کار داریم و باید این علم با شرایط اقتصادی اجتماعی و فرهنگی هر جامعه عجین شود.

وی با اشاره به نظرات یک اقتصاددان غربی در این خصوص گفت: حتی ساختار علوم پزشکی در کشورهایی مانند ایالات‌متحده و هندوستان متفاوت است زیرا برخی از بیماری‌ها در کشورهایی مانند آمریکا از زیادی تغذیه و در کشورهایی مانند هندوستان از سوء‌تغذیه ناشی می‌شود که باید به طور جداگانه مورد بررسی قرار گیرند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مشکلات برگزاری امتحانات ورودی دانشگاه‌ها، گفت: کنکور سنجش درستی از دانش‌آموزان نیست و توانمندی افراد بر اثر این امتحان مشخص نمی‌شود.

ملکی در مورد مهاجرت اظهار داشت: با توجه به اینکه دانشجویان کشور پس از فارغ‌التحصیل شدن نمی‌توانند با سیستم اداری کشور هماهنگ شوند به کشورهای دیگر مهاجرت می‌کنند.

وی در پایان خواستار عزم ملی در دانشگاه‌های کشور شد و تاکید کرد: دانشگاه‌های کشور باید روی تئوری‌سازی فعالیت کنند و نظام تصمیم‌سازی در دانشگاه‌ها به سوی بهبود گام بردارد.

کمبود زمین، دلیل افزایش قیمت مسکن در چند ماه اخیر از سوی دیگر مهندس «محسن‌ بهرام غفاری»، مدیر اجرایی شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشور، نیز خاطرنشان کرد: صدها عامل بیرون از اختیار وزارت مسکن و شهرسازی در بازار مسکن تاثیر می‌گذارد.

به دلیل وجود عواملی هم‌چون جابه‌جایی سرمایه در سیستم پولی کشور، نظام بانکی کشور، تولید و واردات مصالح و قیمت نیروی کار و دست‌مزد، سیاست‌های وزارت مسکن در جهت کنترل بازار مسکن از اختیار این وزارتخانه خارج است. وی دلیل افزایش قیمت مسکن در چند ماه اخیر را کاهش زمین آزاد برای ساخت مسکن دانست و گفت: هر چه شهرها توسعه پیدا می‌کند طبیعتا زمین آزاد برای ساخت مسکن کاهش می‌یابد کما این که در حال حاضر هفت هشتم قیمت مسکن مربوط به قیمت زمین آن است.

غفاری افزایش دست‌مزد، افزایش قیمت مصالح و نیز رکود طولانی مدت بازار مسکن را یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت مسکن عنوان کرد و گفت: رکود ۲ سال ونیمه بازار مسکن و هزینه انباشته شده با توجه به خواب سرمایه، سرمایه‌گذاران را بر آن داشته که سود سرمایه خود را به مجرد رونق گرفتن قیمت مسکن از طریق افزایش قیمت‌ها به دست آورند که خود باعث افزایش قیمت ناگهانی مسکن شده است.

وی به عوامل برون بخشی تاثیرگذار به قیمت مسکن اشاره کرد و گفت: زمانی که رشته‌های دیگر که قابلیت سرمایه‌گذاری دارند مانند بورس و موبایل دچار افت شدند، به دلیل مستعد بودن سرمایه‌ها برای سرمایه‌گذاری در بخش مسکن، بیش‌تر سرمایه‌ها در بخش مسکن جذب شدند و سرمایه‌گذاران با توجه به کمبود زمین شروع به خرید و فروش خانه‌های کلنگی کردند که این خود باعث افزایش قیمت زمین و خانه‌های کلنگی شده است.

مدیر اجرایی شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشور به طرح جامع مسکن اشاره کرد و گفت: وزارت مسکن در چند سال اخیر کار کارشناسی دقیقی به عنوان طرح جامع برای اولین‌بار در تاریخ کشور انجام داده است. طرح جامع مسکن همه وجوه درون بخشی و بیرون بخشی مسکن را همزمان در درون یک مجموعه می‌بیند.

غفاری در پایان گفت: طرح جامع مسکن می‌تواند با تشکیل یک شورای‌عالی مسکن، مانند شورای‌عالی شهرسازی و معماری، شورای عالی پول و اعتبار و بسیاری دیگر از شوراها و تمام مدیریت‌های تاثیرگذار بر بخش مسکن را یکپارچه کند.

مجلس در صدد مهار قیمت مسکن

نماینده مردم میانه در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از نابسامانی بازار مسکن، افزایش افسارگسیخته قیمت مسکن تا پایان آذرماه ۸۵ به ۴۰درصد رسیده و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال‌جاری به ۵۰درصد برسد.

بهلول حسینی، افزود: نمایندگان مجلس برای جلوگیری از تداوم روند صعودی قیمت‌ها در این بخش در حال تدوین طرحی برای ساماندهی بازار مسکن هستند. وی با اظهار امیدواری نسبت به نتایج مثبت مذاکرات انجام یافته در این رابطه در کمیسیون عمران مجلس گفت: در طرح تدوین شده نقش اتحادیه مشاوران املاک و انبوه‌سازان در ساماندهی بازار و نظرات نمایندگان دولت مورد بررسی قرار گرفته است.

به گفته وی، در آینده نزدیک محورهای اصلی این طرح مشخص خواهد شد.

حسینی اضافه کرد: قیمت تمام‌شده اغلب کالاها با توجه به هزینه تمام شده مشخص است، ولی قیمت تمام‌شده مسکن به دلیل قیمت غیرمنطقی زمین مشخص نیست.

این نماینده مجلس یادآورشد: به‌دلیل عدم تعیین قیمت براساس چارچوب مشخص، نقش قیمت زمین در قیمت تمام‌شده مسکن بسیار بالا است.