تعلیق طرح ترافیک در تهران؟
نوبت اول همزمان با حمله سایبری به شهرداری تهران در نیمه خرداد امسال بود که سامانه مذکور به کلی از دسترس خارج شد؛ موضوعی که موجب شد شهرداری تهران در اطلاعیهای اعلام کند شهروندان امکان ورود بدون رزرو مجوز تردد در محدوده مرکزی شهر را دارند. پس از گذشت سه هفته از این ماجرا سامانه تهران من در دسترس قرار گرفت اما اواخر تابستان بار دیگر قطعی در سامانه تهران من سوالبرانگیز شد. مسوولان شهرداری با یک روز تاخیر اعلام کردند که قطعی دوم سامانه تهران من ناشی از مشکل قطعی فیبر نوری بوده است. اما از اواخر مهرماه تاکنون این سومین نوبت اختلال در سرویسدهی «تهران من» به شهروندان است که اینبار به شکل تاخیر در بهروزرسانی حسابهای شهروندی و ثبت ترددهای خودرویی در محدودههای ترافیکی بروز پیدا کرده است.
سابقه نامطلوب مدیریت شهری در کنترل هوشمند ترافیک با توجه به رخدادهای اخیر سبب شده برای شهروندانی که به صورت موردی با خودروی شخصی وارد محدوده طرح ترافیک میشوند، این ذهنیت ایجاد شود که شاید تردد آنها توسط دوربینها ثبت نمیشود. چنین ذهنیتی همانطور که در خرداد و تیر امسال مشهود بود، میتواند به مثابه یک عامل ترافیکزا در مرکز شهر عمل کند. بهروز نشدن ترددهای خودرویی از ۲۵ مهرماه تاکنون یعنی در بازه زمانی حدود یکماهه اگرچه ممکن است برای مسافران هر روزه محدودههای ترافیکی که به دلیل برخورداری از سهمیه هر روز از خودروی شخصی برای تردد استفاده میکنند، شبههبرانگیز نباشد، چراکه آنها نیازی به رزرو قبل از تردد ندارند و به تجربه دریافتهاند که حساب آنها ممکن است با تاخیر اما در نهایت بهروز خواهد شد.
اما برای سایر شهروندان این تاخیر از دو جهت مسالهساز است؛ از یکسو این تلقی برای آنها ایجاد میشود که شاید دوربینها از کار افتاده یا تجهیزات هوشمند عملکرد مطلوبی ندارد و با ذهنیت تعلیق طرح ترافیک به استفاده از خودروی شخصی تشویق میشوند؛ موضوعی که برای ترافیک و کیفیت هوا آثار سوئی به دنبال دارد. از سوی دیگر ناگزیری شهروندان به پرداخت هر روزه ۶۸ هزار تومان بابت رزرو مجوز تردد دردسری است که موجب گلایهمندی آنها میشود. در حالت عادی بهطور معمول بهروزرسانی حساب شهروندی حداکثر با حدود یک هفته تاخیر از زمان انجام سفر صورت میگیرد و در نتیجه الباقی هزینه رزرو برای سفرهای غیرپیک و یکسر پیک دوباره به کیفپول شهروندی خودروسواران بازمیگردد.
اما اکنون حدود یک ماه است که آنها هر روز مجبور به پرداخت حداکثر هزینه تردد برای تردد یعنی ۶۸ هزار تومان بودهاند و در نتیجه طلب آنها از شهرداری بابت سفرهای چهار هفته اخیر انباشته شده است. به نظر میرسد مدیریت شهری به اهمیت هوشمندی کنترل ترافیک تهران پی نبرده و نمیداند ارائه سرویس مستمر و امن در این حوزه به همان اندازه برای پیشگیری از تشدید آلودگی هوا و قفل ترافیکی شهر اهمیت دارد که هوشمندی در حوزه مبادلات پولی برای مجموعه کاربران شبکه بانکی مهم است.