غایبان خرید تضمینی گندم

در این نشست، راهکارهای تامین اعتبار مورد نیاز برای خرید تضمینی گندم در سال جاری مورد بررسی قرار گرفت و حاضران بر ضرورت هماهنگی و تسریع در تامین منابع مالی به‌منظور حمایت از کشاورزان و اجرای مطلوب فرآیند خرید تضمینی گندم تاکید کردند. احمد قلندری، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گرگان، در این جلسه با اشاره به چالش‌های تامین منابع مالی خرید تضمینی گندم، بر ضرورت بهره‌گیری از توان بخش خصوصی برای مدیریت این فرآیند تاکید کرد.

وی با قدردانی از حضور و پیگیری‌های نماینده گرگان و آق‌قلا در مجلس، اظهار کرد: کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی همواره به‌دنبال رفع مشکلات و معضلات بخش کشاورزی بوده و امروز نیز یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها، تامین منابع مالی لازم برای خرید محصول گندم کشاورزان است. وی با اشاره به زنجیره گسترده ذی‌نفعان در بخش تولید گندم افزود: هزینه‌های مربوط به کمباین‌داران، رانندگان، کارگران و سایر عوامل تولید از محل فروش محصول کشاورزان تامین می‌شود و هرگونه تاخیر در پرداخت مطالبات گندم‌کاران، مشکلات متعددی را برای این بخش ایجاد خواهد کرد.

قلندری با انتقاد از وابستگی کامل خرید تضمینی به منابع دولتی تصریح کرد: در شرایطی که دولت با محدودیت‌های مالی مواجه است، نباید تمام بار خرید گندم بر دوش منابع عمومی قرار گیرد. ظرفیت بخش خصوصی در استان وجود دارد و می‌توان از این توان برای تامین مالی و خرید محصول کشاورزان استفاده کرد. وی ادامه داد: فعالان اقتصادی، کارخانه‌های آرد، صنایع روغن‌کشی و سایر مجموعه‌های مرتبط با زنجیره تامین محصولات کشاورزی می‌توانند نقش موثری در این زمینه ایفا کنند؛ اما برخی محدودیت‌ها و سازوکارهای موجود، امکان حضور گسترده بخش خصوصی را کاهش داده است.

قلندری با اشاره به تولید حدود یک‌میلیون تن گندم در استان گلستان گفت: استفاده از ظرفیت بخش خصوصی می‌تواند ضمن تسریع در خرید محصول کشاورزان، فشار مالی دولت را نیز کاهش دهد. در شرایط فعلی به جای تمرکز صرف بر دریافت اعتبارات و تسهیلات بانکی، باید زمینه حضور فعال‌تر بخش خصوصی در فرآیند خرید گندم فراهم شود. وی تاکید کرد: اگر دولت در تامین منابع مالی با تاخیر مواجه شود، کشاورزان نباید متحمل خسارت شوند و لازم است از تمام ظرفیت‌های موجود برای پرداخت به‌موقع مطالبات گندم‌کاران و حفظ پایداری تولید در بخش کشاورزی استفاده شود.

مهم‌ترین دغدغه گندم‌کاران

رحمان قره‌باش، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گرگان، نیز در این جلسه با اشاره به روند مطلوب خرید تضمینی گندم در استان اظهار کرد: ارزیابی‌های میدانی و بازخوردهای دریافتی از کشاورزان نشان می‌دهد که فرآیند تحویل گندم و فعالیت مراکز خرید در سال جاری نسبت به سال‌های گذشته از وضعیت مناسب‌تری برخوردار بوده و شاهد کاهش چشم‌گیر صف‌های انتظار و تسهیل روند تحویل محصول هستیم.

وی در ادامه افزود: در سال‌های گذشته انتقادات متعددی نسبت به نحوه مدیریت خرید تضمینی گندم مطرح می‌شد؛ اما امسال باید از مجموعه دست‌اندرکاران این حوزه به‌دلیل برنامه‌ریزی و مدیریت مناسب قدردانی کرد؛ چراکه نتایج اقدامات انجام‌شده به‌صورت ملموس در روند خدمت‌رسانی به کشاورزان قابل مشاهده است. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گرگان در ادامه به برخی مسائل مطرح‌شده درباره اختلاف قیمت در مراکز خرید اشاره کرد و گفت: اگرچه گزارش‌های محدودی در این زمینه وجود داشته، اما حجم این موارد در مقایسه با سال‌های گذشته بسیار ناچیز بوده و نمی‌توان آن را به‌عنوان یک چالش فراگیر در فرآیند خرید تضمینی گندم تلقی کرد.

قره‌باش با تاکید بر اینکه مهم‌ترین دغدغه فعلی کشاورزان، دریافت به‌موقع مطالبات حاصل از فروش محصول است، تصریح کرد: اکنون انتظار اصلی گندم‌کاران، تامین منابع مالی و تسریع در پرداخت مطالبات است. هرگونه تاخیر در پرداخت‌ها می‌تواند بر برنامه‌ریزی تولیدکنندگان برای فصل زراعی آینده تاثیرگذار باشد. وی همچنین برخی شایعات درباره پرداخت بخشی از مطالبات و عدم پرداخت بقیه آن را رد کرد و افزود: ضروری است اطلاع‌رسانی شفاف و دقیق در این زمینه انجام شود تا از شکل‌گیری نگرانی و ابهام در میان کشاورزان جلوگیری شود. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گرگان در پایان ضمن تقدیر از عملکرد مجموعه‌های اجرایی و نظارتی در مدیریت فصل خرید گندم، خواستار تسریع در تامین اعتبارات مورد نیاز شد و تاکید کرد: تکمیل زنجیره حمایت از گندم‌کاران در گرو پرداخت به‌موقع مطالبات آنان است و این موضوع باید با جدیت در دستور کار قرار گیرد.