شرکت فولکس واگن به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در شرکت‌های آئودی، سئات، اشکودا، پورشه، بوگاتی، تراتون، شرکت خدمات مالی فولکس واگن، بانک فولکس واگن و بسیاری از شرکت‌های دیگر در داخل و خارج از آلمان صاحب سهام است. فولکس واگن که در سال ۱۹۳۷ با هدف تولید مدل موسوم به بیتل تاسیس شده بود اکنون بزرگ‌ترین شرکت خودروسازی اروپا و در سطح جهانی رقیب شانه به شانه تویوتاست.

 ساختار سازمانی

ساختار سازمانی گروه از نظر نوع کسب و کار به دو بخش اصلی خودرو و مالی تقسیم می‌شود. همه برندهای موجود در بخش خودرو به استثنای شرکت اتومبیل‌‌‌های مسافربری و شرکت اتومبیل‌‌‌های تجاری فولکس واگن از نظر حقوقی مستقل هستند. بخش خودرویی شامل حوزه‌‌‌های اتومبیل‌‌‌های مسافربری، وسایل نقلیه تجاری و مهندسی قدرت است. تمرکز فعالیت‌ها در این بخش بر توسعه وسایل نقلیه، موتورها و نرم‌افزارهای وسایل نقلیه، تولید و فروش اتومبیل‌‌‌های مسافربری و تجاری سبک و نیز بر کسب‌و‌کار قطعات یدکی قرار دارد. پرتفوی تولید، دامنه وسیعی از اتومبیل‌‌‌های جمع و جور تا اتومبیل‌‌‌های لوکس و حتی موتورسیکلت‌‌‌ها را در بر می‌گیرد. حوزه کسب و کاری وسایل نقلیه تجاری اساسا شامل توسعه، تولید و فروش کامیون و اتوبوس از طریق برندهای اسکانیا و مان، قطعات یدکی اصلی و خدمات مربوطه است.

پرتفوی وسایل نقلیه تجاری از ون‌‌‌های سبک تا کامیون و اتوبوس‌های سنگین را شامل می‌شود. مشارکت میان دو برند اسکانیا و مان توسط شرکت تراتون اس‌ای هماهنگ می‌شود. حوزه کسب و کاری مهندسی قدرت نیز بر توسعه موتورهای دیزلی با قطر سیلندر بزرگ، توربوماشین، واحدهای دنده‌‌‌ای خاص و کسب و کارهای مربوط به اجزای محرکه تمرکز دارد. فعالیت‌‌‌های بخش خدمات مالی شامل تامین مالی نمایندگان و مشتریان، لیزینگ خودرو، بانکداری مستقیم و فعالیت‌‌‌های بیمه و نیز ارائه خدمات به مدیریت ناوگان حمل‌ونقل است.

شرکت فولکس واگن آلمان و گروه فولکس واگن هر دو توسط هیات‌مدیره شرکت فولکس واگن، هدایت می‌‌‌شوند. اعضای هیات‌مدیره هشت نفر هستند و توسط یک هیات نظارت منصوب می‌‌‌شوند. هیات نظارت رویه‌‌‌های اداره شرکت را طی سند مکتوبی تدوین و برای اجرا به هیات‌مدیره ابلاغ می‌کند. هیات‌مدیره موظف است در تصمیم‌گیری‌‌‌هایی که برای شرکت جنبه بنیادی دارند، مستقیما با هیات نظارت مشورت کند.

مسوولیت‌‌‌ها در هیات‌مدیره میان اعضای آن تقسیم شده است تا در زمینه‌‌‌های تامین قطعات و تدارکات، مالی و IT، منابع انسانی، امور حقوقی، امور گروه‌‌‌های برندی «پریمیوم»، «والیوم» و «اسپورت‌اند لاکچری» و نیز در امور چین، استراتژی‌‌‌های گروه را به پیش ببرند. در انتهای سال ۲۰۲۰ رئیس هیات‌مدیره گروه، علاوه بر وظایف معمول خود، مسوولیت امور مربوط به چین را نیز به عهده گرفت. در این سال، هیات نظارت تصمیم گرفت که مسوولیت تامین قطعات و تدارکات را از هم جدا و آن را با دو مسوولیت جدید خرید و تکنولوژی در هیات‌مدیره جایگزین کند. بازاریابی پلتفرم‌‌‌های فولکس واگن، توسعه و ساخت سلول‌‌‌های باتری و تدارکات مربوط به آن، امور مربوط به شارژ، سیستم‌های شارژ‌کننده و سرمایه‌گذاری‌‌‌های مشترک در این حوزه و نیز امور مربوط به قطعات و اجزا برای کل گروه در سراسر جهان، از مسوولیت‌‌‌های جدید هیات‌مدیره است.

گروه والیوم از برندهای اتومبیل‌‌‌های مسافربری فولکس واگن، سئات، اشکودا و وسایل نقلیه تجاری فولکس واگن تشکیل شده است. گروه پرمیوم، برندهای آئودی، لامبورگینی، دوکاتی و بنتلی را هدایت می‌کند و برندهای پورشه و بوگاتی تحت لوای گروه اسپورت‌اند لاکچری قرار دارند. همچنین گروه Truck & Bus به‌مثابه چتری برای برندهای اسکانیا و مان عمل می‌کند. به عقیده فولکس واگن این مدل مدیریتی، به کارگیری تخصص‌‌‌های فعلی گروه را تسهیل می‌کند، آثار هم‌‌‌افزایی را به صورت سیستماتیک بهبود می‌‌‌بخشد و به تصمیم‌‌‌سازی شتاب می‌دهد. علاوه بر آن، امکان دستیابی مدیریت به ساختاری ساده‌‌‌تر، یادگیرنده‌‌‌تر و اثربخش‌‌‌تر را فراهم کرده، برندها را تقویت می‌کند و به آنها اختیار و استقلال عمل بیشتری می‌دهد.

هر یک از برندهای گروه فولکس واگن هیات‌مدیره خاص خود را دارند تا از استقلال عمل و توسعه خاص خود برخوردار باشند. موضوعاتی که به کل گروه ارتباط پیدا می‌کند به هیات‌مدیره گروه ارجاع داده می‌شود و موافقت آن اخذ می‌شود. علاوه بر آن در سطح مدیریت گروه، کمیته‌های هیات‌مدیره که به موضوعات کلیدی استراتژیک در رابطه با محصولات، فناوری‌ها، سرمایه‌گذاری‌ها، تحول دیجیتال، یکپارچگی و انطباق، مدیریت ریسک، منابع انسانی و موضوعات مدیریتی می‌پردازند دائما مورد بازنگری قرار می‌گیرند و بهینه می‌شوند.

این امر از پیچیدگی‌ها می‌کاهد و نظارت را در گروه تقویت می‌کند. بهترین ماژول نظارتی فولکس واگن موسوم به TOGETHER ۲۰۲۵+ در حال خوراک دادن به تحولات شرکت است. یکی از اهداف این ماژول بهبود مدیریت‌پذیری شرکت و استفاده بهتر از آثار هم‌افزایی است.

در میانه سال ۲۰۲۲ فولکس واگن به منظور کاهش هرچه بیشتر تمرکزگرایی در ساختار خود اقدام جدیدی انجام داد. دکتر هربرت دیس مدیرعامل گروه اعلام کرد که در نظر دارد مسوولیت مناطق را به برندهای پیشرو محول کند. طبق این برنامه برند فولکس واگن آلمان مسوول مناطق آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی و منطقه جنوب صحرای آفریقا، برند سئات مسوول بازار رو به رشد آفریقای شمالی، برند آئودی هماهنگ‌کننده خاورمیانه و آسیای میانه به استثنای چین خواهد بود. بدیهی است که مسوولیت چین کماکان در سطح هیات‌مدیره گروه باقی خواهد ماند. همچنین برند اشکودا مسوول بازارهای روسیه و هند و به‌ویژه تقویت جایگاه گروه در هند از طریق پروژه INDIA ۲.۰ خواهد بود. برندهای مذکور موظفند استراتژی‌های گروه را برای مناطق تحت مسوولیت خود همگام‌سازی کنند. به این ترتیب به گفته آقای دیس هیات مدیره‌کل گروه فرصت می‌یابد تا به موضوعات استراتژیک فراگیرتر بپردازد.