چیکا مادبوکو: ایجاد کننده پل ارتباطی میان سالمندان و پرستاران

چیکا مادبوکو(Chika Madubuko)، مدیر ارشد و بنیانگذار شرکت Greymate Care می‌‌‌خواهد از این فرصت به بهترین شکل بهره ببرد و در عین حال، فردی تاثیرگذار باشد. تنها هدف او رسیدن به درآمد نیست. خدمت‌‌‌رسانی به کسانی که نیازمند مراقبت‌های درمانی باکیفیت بودند، هدفی بود که مسیر را برایش روشن کرد. ایده این شرکت زمانی در ذهن او شکل گرفت که خانواده‌‌‌اش نتوانستند برای ‌‌‌مادربزرگش که ساکن روستا بود و دیابت داشت، پرستار پیدا کنند. او مدتی بعد، زمین‌‌‌گیر شد و نهایتا از دنیا رفت و چیکا تمام مدت به دنبال یافتن راهی برای کمک به افراد سالمند بود. تا اینکه سرانجام تصمیم گرفت همراه با یک پرستار و یک کارشناس تکنولوژی، راه‌حلی پیدا کند تا به تعبیر خودش، «هیچ‌کس در نیجریه، به تجربه تلخ آنها دچار نشود.» او که متولد شمال نیجریه است، در دانشگاه «نمدی ازیکیو» در رشته میکروبیولوژی درس خواند و سپس برای تحصیلات تکمیلی در رشته‌‌‌های بیوتکنولوژی و زیست‌‌‌مهندسی در دانشگاه «هرتفوردشایر» راهی انگلستان شد. او که فرزند سوم خانواده از میان پنج فرزند بود، پس از فارغ‌‌‌التحصیلی تصمیم گرفت راه پدر و مادرش را در زمینه کارآفرینی پیش بگیرد. پس ریسک کرد و وارد حوزه توسعه کسب‌‌‌وکار و فروش شد. سپس دوباره به نیجریه برگشت و به عنوان مدیر توسعه کسب‌‌‌وکار در شرکت Novus Agro که پلت‌فرمی برای ایجاد ارتباط میان کشاورزان است، مشغول به کار شد. او می‌‌‌گوید:«وقتی تصمیم به ترک انگلستان گرفتم، گاهی به تاسیس یک استارت آپ مراقبت در منزل فکر می‌‌‌کردم. من خودم مدرک پرستاری هم داشتم اما مطمئن نبودم که می‌خواهم با آن چه کار کنم. با توجه به موفقیتم در حوزه کسب‌‌‌وکار، تصمیم گرفتم شانسم را امتحان کنم. خیلی‌‌‌ها به من می‌‌‌گفتند که این یک مشکل بزرگ در نیجریه است.»

در نیجریه، رسم بر این است که وقتی یکی از عزیزان خانواده، بیمار می‌‌‌شود، سایر اعضای خانواده از او مراقبت می‌‌‌کنند. این وظیفه از قدیم معمولا بر عهده زن‌‌‌ها و مادرهای خانه‌‌‌دار بوده. اما حالا با توجه به تغییر نقش زنان در خانواده و جامعه در سال‌‌‌های اخیر، بسیاری از آنها شاغل هستند و کمتر کسی ۲۴ ساعت در خانه است. و همین، چالشی برای سالمندانی شده که به مراقبت دائمی نیاز دارند.

و اینجاست که Greymate Care به کمک خانواده‌‌‌ها می‌‌‌آید. چیکا که از تجربه مرگ مادربزرگش درس گرفته بود، محور اصلی خدمات شرکتش را این‌‌‌گونه توصیف می‌‌‌کند: «مراقبت از اعضای آسیب‌‌‌پذیر خانواده‌‌‌ها توسط کارشناسان تعلیم‌‌‌دیده».

او می‌‌‌گوید: «Greymate Care یک پلت فرم آنلاین است که میان افراد سالخورده و پرستاران پل ارتباطی می‌‌‌زند. در نیجریه، هیچ منبع اطلاعاتی نیست که سراغش بروید و یک پرستار پیدا کنید یا کسی را پیدا کنید که آموزش دیده باشد و پیشینه‌‌‌اش بررسی شده باشد. پلت‌فرم ما این مشکل را حل کرده. ما افرادی که دوست دارند پرستار شوند را آموزش می‌‌‌دهیم. و اطمینان حاصل می‌‌‌کنیم که مورد اعتماد باشند و این امکان را داشته باشند که در خانه شما مستقر شوند. ما زمان یافتن پرستار را از حدود دو ماه، به یک ساعت تا نهایتا ۴۸ ساعت کاهش داده‌‌‌ایم.»

هر پرستار باید دو نفر را معرفی کند که ضمانتش را کنند. این دو نفر باید در جایگاه‌‌‌های ارشد یک سازمان معتبر مشغول به کار باشند. چیکا می‌‌‌گوید که این بررسی‌‌‌های تکمیلی، باعث شده مردم به پلت‌فرم‌شان اعتماد کنند.

در یکی از مقالات اخیر دیلویت، پیش‌‌‌بینی شده که آفریقای سیاه در حوزه مراقبت‌‌‌های بهداشتی الکترونیک، بیشترین سرعت رشد را خواهد داشت. علت عمده گسترش این خدمات، روی‌آوری سریع مردم به تکنولوژی‌‌‌های موبایل و اینترنت است.

دیلویت تخمین زده که ضریب نفوذ این تکنولوژی‌‌‌ها در این قاره در حال عبور از مرز ۸۰ درصد است و بخش زیادی از جمعیت دارند از موبایل، نه تنها برای ارتباط، بلکه برای استفاده یکجا از خدمات مختلف استفاده می‌‌‌کنند.

چیکا امیدوار است که بتواند از این ترند رو به رشد به بهترین نحو استفاده کند تا دسترسی به اطلاعات بهداشتی و سلامتی را فراهم کرده و کمبود کارشناسان سلامت به ویژه در نقاط دورافتاده را جبران کند.

هدف بعدی شرکت او، ایجاد اشتغال از طریق همکاری با آژانس‌‌‌های بین‌‌‌المللی‌‌‌ای مثل برنامه توسعه ملل متحد است تا جوانان، آموزش‌‌‌های لازم را برای پرستار شدن ببینند. این اقدام تا به امروز بیش از هزار شغل در پلت‌فرم Greymate Care ایجاد کرده.

چیکا که نامش در لیست کارآفرینان زیر سی سال مجله فوربس آمده، در مصاحبه‌‌‌ای با شبکه خبری Arise می‌‌‌گوید: « به نظرم آفریقا به نقطه‌‌‌ای رسیده که باید خودمان مشکلاتمان، به ویژه مشکلات اجتماعی را حل کنیم، با کمک تکنولوژی. اگر تکنولوژی را به کسب‌‌‌وکارتان اضافه کنید، کسانی که دنبال خدمات شما هستند، شما را راحت‌‌‌تر پیدا می‌‌‌کنند. کافی‌ا‌ست تلفن خود را بردارند و کمی جست‌وجو کنند. در نیجریه، طبقه فرودست که در کف هرم هستند، بیشتر به خدمات نیاز دارند و شما باید به آنها خدمات برسانید. اینجا نیازی به محصولات لوکس نیست. به جای خدمت‌‌‌رسانی به چهار نفر، می‌‌‌توانیم کسب‌‌‌وکاری راه بیندازیم که به ۴ میلیون نفر خدمت کنیم. و من برای استارت‌آپ‌هایی که این بازار را انتخاب می‌‌‌کنند، آینده روشنی می‌‌‌بینم. میلیون‌‌‌ها نفر در کشور ما به این دست از خدمات نیاز دارند و من با کمال میل، پذیرای افرادی هستم که می‌‌‌خواهند وارد حوزه مراقبت‌‌‌های بهداشتی الکترونیک شوند و با من رقابت کنند».