پیش‌بینی کارشناسان از بازارهای هنری 2021

 اگرچه گردش مالی هنرهای تجسمی در سال ۲۰۲۰ در مقایسه با دیگر انواع بازارهای هنری، رونق قابل‌توجهی داشت، اما نمی‌توان انکار کرد که درآمد حراجی‌های آنلاین عمدتا به نصف درآمد حراج‌ها در شرایط عادی هم نرسید. حالا با این مقدمات، بسیاری از فعالان بازارهای هنری نگران وضعیت بازار در سال ۲۰۲۱ هستند. این نگرانی‌ها مباحث بسیاری را درباره روند بازارهای هنری در سال میلادی پیش‌رو رسانه‌ای کرده است. آرتسی از نشریات فعال و بین‌المللی اقتصاد هنر در گفت‌وگو با سه چهره دنیای هنر، یک مدیر خانه حراج، یک گالری‌دار و یک مدیر آرت‌فر، نحوه کسب‌وکارهای هنری را در سال ۲۰۲۰ بررسی کرده و انتظار آنها از شرایط بازار هنر در سال ۲۰۲۱ را مورد پرسش قرار داده است.

  توسعه بسترهای آنلاین

ادوارد دولمان، مدیرعامل حراج فیلیپس امسال با انتقال فعالیت‌های این خانه حراج به سمت استراتژی دیجیتال با موفقیت بزرگی روبه‌رو شد؛ این ‌خانه‌حراج توانست با فروش یک نقاشی منظره دیوید هاکنی، چهارمین حراج گران قیمت سال ۲۰۲۰ را رقم بزند و در مجموع ۵/ ۱۳۴ میلیون دلار درآمد در سال ۲۰۲۰ کسب کند.

 دولمان درباره تغییرهایی که همه‌گیری کرونا در تجارت آنها ایجاد کرده است، گفت: «حتی قبل از همه‌گیری، ما شاهد رشد سالانه فروش آنلاین و پیشنهادهای بین‌المللی از طریق تلفن بودیم. به عبارت دیگر، مجموعه‌داران انتخاب می‌کردند که پیشنهاد خود را به روشی دردسترس، انعطاف‌پذیر و راحت‌تر ارائه دهند. اما با وقایع سال‌جاری، برنامه‌های ما برای نوآوری دیجیتال تسریع شد؛ زیرا حراج‌ها به سرعت مجبور به چرخش به سمت شیوه آنلاین شدند.»

وی افزود: «این تغییرات به استقبال جامعه مجموعه‌داران برای پذیرش این فناوری‌های جدید نیاز داشت و بازار هنر با اطمینان به جریان مداوم فروش آنلاین و فروش مجازی - زنده در میان همه گروه‌های علاقه‌مند به هنر، پاسخ داد.

البته هیچ‌چیز کاملا شبیه به دیدن یک اثر هنری عالی به‌صورت شخصی نیست و برای همین هم ما کاملا به گسترش مکان‌های خود در سایر شهرها متعهد هستیم و امسال نیز یک پایگاه جدید در شهر ساوتهمپتون افتتاح خواهیم کرد.»

مدیرعامل حراج فیلیپس یکی از محاسن بازار هنر در سال ۲۰۲۰ را همگرایی فعالان این حوزه می‌داند و در این باره توضیح داد: «با وجود اینکه بسیاری از نمایشگاه‌های هنری متوقف شدند، اما در سال گذشته شاهد نزدیک‌تر شدن گالری‌ها، متصدیان و هنرمندان با خانه‌های حراج بودیم و فکر می‌کنم این روند ادامه‌دار باشد.»

  توسعه تنوع نژادی در رویدادها

کارن جنکینزجانسون، بنیان‌گذار و مدیر گالری جنکینزجانسون‌ که فضای نمایشگاهی خود را همواره برای ارائه آثار جدید و تاریخی هنرمندان رنگین‌پوست در آمریکا اختصاص می‌دهد، درباره تغییراتی که همه‌گیری کرونا در تجارت او در سال ۲۰۲۰ رقم زده است، گفت: معتقدم که بیشترین تاثیر رخدادهای سال ۲۰۲۰ در استفاده از ابزارهای ارتباطی آنلاین از جمله رسانه‌های اجتماعی، امکان برگزاری نمایشگاه‌های مجازی، بازدید از استودیوی هنرمندان و ارتباط بین مردم در سطح جهانی است. معتقدم که این تاثیری ماندگار و مثبت خواهد داشت؛ زیرا موانع حضور گالری‌ها، مجموعه‌داران، هنرمندان، کیوریتورها (نمایشگاه‌گردان‌ها) و نویسندگان را کاهش می‌دهد. این موضوع بستری را برای افرادی فراهم می‌کند که با سرمایه محدود خود یک فضای نمایشگاهی را دنبال ‌می‌کنند و شرایط را برای آنهایی که منابع مالی و زمانی برای سفر ندارند با سایر مجموعه‌داران بزرگ، مساوی می‌کند.»

جنکینزجانسون درباره شرایط هنر در سال ۲۰۲۱ نیز گفت: «یک چالش مداوم برای بازار هنر که حوادث سال ۲۰۲۰ آن را آشکار ‌کرد، عدم تنوع در این تجارت بود.

 افراد رنگین‌پوست در موزه‌ها، موسسات و گالری‌ها کمتر دیده شده‌اند و سازمان‌ها باید تعداد سایر اقلیت‌ها را در همه سطوح افزایش دهند. این فرهنگ سازمانی موزه‌ها و عدم تنوع باعث اشتباه‌های بسیاری شده است. فکر می‌کنم متولیان سیاه‌پوست برای ایجاد تنوع در موزه‌های هنری در سال‌جاری میلادی به هم می‌پیوندند.»

  کشف رانده‌شدگان به حاشیه

 پابلو دل‌وال به‌عنوان مدیر هنری آرت دبی نیز درباره فرصتی که همه‌گیری کرونا برای اقتصاد هنر فراهم کرده است، توضیح داد: «قوی‌ترین نکته مثبت گسترش همکاری‌های بی‌سابقه بین بازارهای اولیه و ثانویه یا پروژه‌های ترکیبی مراکز هنری در سراسر جهان است که شاهد شکل‌گیری آن بودیم؛ زیرا هنرمندان، گالری‌ها و سازمان‌ها برای حمایت از یکدیگر گردهم آمده‌اند.»

مدیر هنری آرت دبی درباره پیش‌بینی خود درباره سال ۲۰۲۱ گفت: «سال گذشته به‌شدت موضوعات سیستمی در مورد نابرابری، نژاد و نمایندگی را که باید در هنر حل شود، آشکار کرد. مردم در حال بیدار شدن هستند و نیاز فوری به صداهایی دارند که قبلا مورد بازنمایی قرار نگرفته‌اند تا شروع به ایجاد تعادل تاریخی کنند. آرت دبی به این موضوع تعهد مداوم دارد؛ زیرا بستری برای کشف چشم‌اندازهای جهانی است که به حاشیه رانده شده‌اند. ما برای توسعه تعامل هنرمندان جنوب شرقی آسیا و منطقه خاورمیانه و گسترش گفت‌وگوهای دامنه‌دار و روایت‌های آنها در مورد هنر تلاش می‌کنیم.»