پوست اندازی برنامه‌های مناسبتی تلویزیون

تا پیش از این در مناسبات مذهبی، کمتر فرصتی برای کمدین‌ها وجود داشت تا خود را به‌عنوان مجری یک برنامه محک بزنند. اما رضویان این «رچه» (اصطلاحا یعنی طلسم) را شکسته و قرار است دوباره در این موقعیت،‌ کاری تازه را اجرا کند. اما در سوی دیگر، بازگشت ساعد باقری، شاعر، ترانه‌سرا و مجری به تلویزیون است. او اگرچه در سازمان صدا وسیما هم مسوولیت‌هایی داشته است اما در ۱۰ سال گذشته ممنوع‌التصویر بوده و پایش به سازمان باز نشده است. حالا به هر دلیل باقری به آنتن برگشته و برنامه سحوری را در سحرگاه‌های ماه مبارک اجرا می‌کند. این سه رویداد مهم تلویزیون که روال یکدست و تکرارشونده سال‌های گذشته را به چالش کشیده‌اند، در ادامه سیاست‌های پوست‌اندازانه سیما رخ می‌دهند. سیاستی که با کنار زدن برنامه ۹۰ و عادل فردوسی‌پور چالشی بزرگ را ایجاد کرد اما آیا این‌ تغییرها کاری از پیش می‌برد؟

بنیامین روی صندلی علیخانی

برنامه ۱۲ ساله ماه عسل که در سال‌های نخستینش بسیار محبوب بود و بینندگان پرشماری داشت، در سال‌های اخیر به یک برنامه تکراری و ملال‌آور تبدیل شده بود که نه به مذاق نسل جوان‌تر خوش می‌آمد و نه برای نسل‌های پیشین حرف تازه‌ای در برداشت. علیخانی اگرچه کمی دیر اما این نکته را فهمید و به جای ماه عسل، برنامه عصر جدید را روی آنتن برد تا بعد از ۱۲ سال، به جای بغض و سکوت، برنامه‌اش را با خنده به پایان برساند و با بینندگانش خداحافظی کند. حالا جانشین او بنیامین بهادری است. او که با ترانه‌های متفاوتش در حدود ۱۰ سال پیش، به شهرت و محبوبیت رسیده بود، حالا قرار است لحظات پیش از افطار را مهمان خانه مردم شود. او در مقایسه با علیخانی، نسبت نزدیک‌تری با نسل‌های جوان‌تر دارد و احتمالا قرار است با برنامه‌ای شاداب‌تر از برنامه ماه عسل روی آنتن برود. با این همه هنوز معلوم نیست تحفه بهادری برای تلویزیون چیست. البته او نیامده با حجم بزرگی از انتقادها در فضای مجازی روبه‌رو شده است.

بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی شبکه سوم سیما را در انتخاب مجری برای برنامه‌های محبوبش، شکست‌خورده و کج‌سلیقه خوانده‌اند و برخی دیگر نیز بر طبل ناهمخوانی مجریان با برنامه‎های مناسبتی کوبیده‌اند. به هر حال دیروز خبر مجری شدن بنیامین در برنامه رمضانی شبکه ۳سیما تایید شد و امشب دم افطار این خواننده پاپ را در قاب تلویزیونتان خواهید دید. البته این اولین‌بار نیست که ماه‌عسل بدون علیخانی روی آنتن شبکه ۳می‌رود. پیش از این مرحوم حسن جوهرچی، محسن افشانی و علی ضیا نیز اجرای فصل‌هایی از این برنامه را برعهده داشتند و بهادری چهارمین مجری است که جایگزین احسان علیخانی در ماه عسل می‌شود.

کمدین محبوب در قاب رمضان

مهم‌ترین برنامه رمضانی شبکه پنج نامش «جشن رمضان» بوده و هست که کاظم احمدزاده حدود ۲۰ سال تهیه‌کنندگی و اجرای آن را برعهده داشت. برنامه‌ای که بیشترین پیشینه را در ثبت یک برند رمضانی در تلویزیون به نام خود رقم زده و احمدزاده طی دو دهه برنامه‌سازی توانست اتفاقات قابل‌توجهی را به نام یک برند تلویزیونی رقم بزند؛ پرداختن به امور خیریه برای مردم و رفتن به خانه‌های آنها برای اهدای وسایل و نیازمندی‌های زندگی و همچنین آزادی زندانیان در بند از جمله اتفاقاتی بود که در این برنامه رخ داد.

اما چند سالی است «جشن رمضان» به یک دورهمی رمضانی یا یک جُنگ شبانه بدل شده است. امسال محمد هاشمی‌اصل که جزو تهیه‌کننده‌های سریال‌های تلویزیونی است برنامه «جشن رمضان» را می‌سازد. او تاکید کرده است: قرار است یک فضای شاد و مفرح را فراهم کنیم و حتما از بازیگران برای اجرای این برنامه استفاده خواهیم کرد. رویکرد این برنامه کارآفرینی است و جشن رمضان امسال اصرار بر «تمرین خوب بودن» دارد. در این برنامه جواد رضویان هم مجری است و هم بخش‌های نمایشی را همراه با شهره سلطانی جلوی دوربین می‌برد. سلطانی هم در ماه «رمضان» یک نوستالژی برای مردم دارد و آن سریال «برای آخرین بار» است.

بازگشت یک شاعر

ساعد باقری، شاعر و سراینده سرود ملی کشورمان از سحر اولین روز ماه رمضان با اجرای زنده «سحوری» ویژه برنامه سحر شبکه چهار سیما، به جمع مجریان برنامه‌های سحر سیما می‌پیوندد. باقری در ۱۰سال گذشته که تصویرش از صدا وسیما پخش نشده، در خانه شاعران ایران، یک نشست هفتگی شعرخوانی برگزار می‌کرد و به کارهای نقد و پژوهش و تدریس می‌پرداخت. او همراه با قیصر امین‌پور، سهیل محمودی، طاهره صفارزاده و... از شاعران نسل بعد از انقلاب هستند که فضای شعری دوران پس از پیروزی انقلاب را در رسانه‌های رسمی در دست گرفته بودند. احتمالا شما زمانی این متن را می‌خوانید که ساعاتی پیش باقری روی آنتن رفته و برنامه نخست سحوری‌اش را اجرا کرده است. ‌مروری بر نیایش‌های ادبی و معرفتی در نسخ مرجع و در آیینه شعر و ادبیات فارسی ارمغان امسال شبکه چهار سیما برای روزه‌داران و سحرخیزان است. پخش فرازهایی از دعای ابوحمزه ثمالی، فرازهایی از مناجات حضرت امیرالمومنین (ع) و آواهای مذهبی، اذان صبح، نیایش اذان و نماز صبح از بخش‌های برنامه سحرگاهی «سحوری» است.

21 (2)