بزرگداشت خالق ترانههای مشهور در شیراز
او با اشاره به اینکه بیژن سمندر عمر خود را در راه اعتلای فرهنگ و هنر گذراند و هویت فرهنگ و شعر محلی شیراز بود، اظهار کرد: برگزاری مراسم یادبود برای او توسط هنرمندان شیراز ستودنی است و پس از اعلام خبر فوت سمندر نه تنها هنرمندان دیار فارس بلکه تمام هنرمندان از سراسر جهان بهصورت مکتوب یا در فضای مجازی پیام تسلیت خود را ارسال کردند. کوروش کمالی سروستانی، رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس نیز در این آیین با اشاره به اینکه بیژن سمندر تنها شاعر نبود و به هنرهای دیگری مانند موسیقی، خوشنویسی و... نیز آراسته بود، خاطرنشان کرد: این شاعر، ترانهسرا و موسیقیدان ارزشمند با لحن خوش و طبعی دلکش موجب ماندگاری و زنده نگاه داشتن گویش شیرازی و ثبت باورهای کهن مردم این شهر شد.
او با تاکید بر اینکه بیشتر خاطرات شیرین مردم با ترانههای ماندگار سمندر پیوند خورده است، بیان کرد: او در دوران غربت هم شعرهایی سروده بود که نشان از پیوند عمیقش با شیراز دارد.کمالی سروستانی راز جاودانگی بیژن سمندر را تسلط او به ساختار ادبیات دانست و گفت: آثار این شاعر بزرگ همچنان بر قلههای ادبیات فولکلور این سرزمین میدرخشد چراکه او شاعر ترانههایی است که در خاطره جمعی ایرانیان ماندگار شده و نقشی بیبدیل در احیای واژگان فراموششده شیراز داشته است.همچنین ابوالقاسم فقیری، نویسنده و پژوهشگر فرهنگ عامه فارس با بیان اینکه شیراز را باید در مجموعه شعرهای فاخر سمندر جستوجو کرد، گفت: مردم شیراز هنوز آب، گل، سبزه، باغ و محبت را میفهمند و حقشناسند و محبت را با محبت پاسخ میدهند، از همین رو سمندر و شعر شیرینش را هرگز فراموش نمیکنند.
بیژن سمندر در سال ۱۳۱۶ خورشیدی در شیراز متولد شد. او مبدع سرودن شعر به گویش شیرازی بود و از کتابهایش با گویش شیرازی میتوان از مجموعه شعر و تفسیر با عنوانهای «شعر شیراز» و «شعر شهر» نام برد، که هر دو اثری تحقیقی و کاوشگرانه در فرهنگ عامیانه مردم شیراز است. از آثار تحقیقی سمندر در زمینه ادبیات فارسی و شعر میتوان به مجموعه شعر پَرَندوش، شعر شیراز (مجموعه شعر و تفسیر به لهجه شیرازی، تحقیق و پژوهش در فرهنگ مردم شیراز، شعر شهر، میکس شعر (مجموعه شعر فارسی و انگلیسی)، شعرکهای ژاپنی و ترانک اشاره کرد.سمندر پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ از ایران به آمریکا مهاجرت کرد و در آن کشور شیوه جدیدی در شعر ایرانی بنیاد نهاد و مبین آن کتاب میکس شعر است که هر بیت از یک مصرع پارسی و یک مصرع انگلیسی تشکیل شده است. او ۱۷ دیماه ۱۳۹۷ درگذشت.
ارسال نظر