پرفروشهای سومین «عیدانه کتاب» اعلام شد
تنوع انتخاب مخاطبان در بازار کتاب
امسال، اما برخلاف دورههای پیش که همزمان با برپایی طرحهای حمایتی کتاب، عناوین آثار پرمخاطب و میزان فروش آنها در سایت مربوطه درج میشد، این اطلاعرسانی با تاخیر انجام گرفت؛ تاخیری که موجب شد زمزمههایی مبنی بر شفاف نبودن و علل آن در رسانههای مختلف و بین اهالی فرهنگ بهگوش برسد. اگرچه اکنون اعلام اسامی پرفروشها از سوی خانه کتاب تا حدی براین شایعات پایان داده، پرسش جدیدی نیز ایجاد شده است؛ اینکه چرا نام آثار تالیفی جداگانه از آثار ترجمه منعکس شده است. برخی چنین اقدامی را بهمنظور ارج نهادن و حمایت از تولیدات فرهنگی داخل کشور دانسته و آن را تلاشی مثبت در این زمینه ارزیابی کردهاند، با این حال بسیاری از منتقدان بر این باورند که لازم است بین کالاهای وارداتی تجاری به صورت عام و آثار فرهنگی به صورت خاص تفاوت قائل شد زیرا کتاب و دیگر آثار ادبی-هنری، ماحصل تجربیات انسانی و فرامکانی است.
از اینرو آثار ترجمه را نمیتوان رقیبی برای آثار تالیفی دانست و در ارائه فهرست پرفروشهای کتاب، حذف عناوین این آثار، نهتنها بر کیفیت و کمیت تالیفات نویسندگان وطنی نخواهد افزود بلکه نوعی محروم ساختن مردم از تجربیات جهانی محسوب میشود؛ بهویژه اینکه ارائه صحیح و جامع این فهرست علاوهبر جنبه اطلاعرسانی و مقایسه اقبال آثار داخلی و ترجمه، کارکردهای دیگری هم دارد. پرمخاطب بودن آثار عموما نشانه موفقیت آنها در شاخههای مختلف و نزد مخاطبان است از اینرو معرفی ایشان علاوهبر اینکه به نوعی تبلیغ و تشویق دیگر اهالی مطالعه به خرید این کتابها است، برای ناشران نیز نقشهراهی ترسیم میکند تا به این طریق نبض بازار را به دست گیرند.
ویژگیهای پرفروشها
در آثار پرفروش امسال همانند همه فهرستهای ارائه شده از بازار کتاب، نام دوگونه آثار بیشتر به چشم میخورد؛ نخست آثاری که بنا به نزدیکی زمان انتشار و محبوبیت بین عامه مردم توانسته نظر مخاطبان را جلب کنند و گونه دوم، آثاری که درگذر سالها و براثر نقد و نظر منتقدان جایگاه شایستهای نزد اهالی ادبیات پیدا کرده و برای سالها جایگاهی در فهرست پرفروشها برای خود رزرو کردهاند. در جدول پرفروشهای امسال از نوع نخست در بخش تالیفی میتوان به کتاب «رهش» اثر رضا امیرخانی، «قهوه سرد آقای نویسنده» نوشته روزبه معین و «عشق و چیزهای دیگر» نوشته مصطفی مستور و از نوع دوم، به آثاری چون «سمفونی مردگان»، نوشته عباس معروفی،«چشمهایش» نوشته بزرگ علوی و «یک عاشقانه آرام» نوشته نادر ابراهیمی اشاره کرد.
این تفاوت درمورد آثار ترجمه نیز صدق میکند. آثار جوجو مویز که در سالهای گذشته، بازار رمانهای خارجی را قبضه کرده است امسال هم مانند دورههای پیش توانسته جزو آثار پرفروش طرح عیدانه کتاب باشد. کتابهای «ملت عشق» نوشته الیف شفق و «خانه درختی ۹۱ طبقه» نوشته اندی گریفیتس را باید به این گروه اضافه کرد. علاوهبر این آثار باید به کتابهای ماندگاری چون «شازده کوچولو» نوشته آنتواندو سنتاگزوپری و «دنیای سوفی: داستانی درباره تاریخ فلسفه» نوشته یوستین گوردر اشاره کرد. در ادامه ۵۰ عنوان از پرفروشترین کتابهای شعر و داستان را در دو گروه کتابهای ترجمه و تالیف از نظر میگذرانید. از هر گروه ۲۵ کتاب پرفروش به ترتیب در جدولهای این گزارش معرفی شدهاند.
ارسال نظر