واردات «نوار تست قند خون» ممنوع شد تولید داخلی پا گرفت؟
تهدید دیابتیها با «تولید انحصاری»
انجمنهای ملی و استانی دیابت درباره تبعات «کمیابی» نوار تست قند خون هشدار دادند و از دولت خواستند به جای سیاست «حمایت از انحصار تولید»، سیاست «شکلگیری تولید رقابتی» در این حوزه را اجرایی کند.
تعدادی از تشکلها و انجمنهای مرتبط با دیابت در ارسال نامههایی جداگانه به مقامات وزارت بهداشت، خواستار «رفع سریع مشکلات بیماران مبتلا به دیابت در دسترسی به دستگاهها و نوارهای تست قند خون» شدند.
طی ماههای اخیر، به بهانه تولید داخلی دستگاه و تجهیزات کنترل قند خون، جلوی واردات گرفته شد؛ اما تولیدکنندگانی که توانستند سرمایهگذاری گستردهای در زمینه عرضه نوار تست قند خون باکیفیت و با قیمت رقابتی انجام دهند، پشت دیوار تولید گیر کردهاند. در حال حاضر عرضه این تجهیزات موردنیاز حتمی دیابتیها عملا انحصاری است، بهطوریکه فقط یک تولیدکننده امکان تولید دارد و پشتیبانیهای لازم را دریافت کرده است. درخواست سایر تولیدکنندگان برای فراهمشدن شرایط تولید رقابتی در پی «نارضایتی گسترده افراد مبتلا به دیابت نسبت به کمبود و گرانی نامتعارف دستگاه و نوارهای تست قند خون» و همچنین «نارسایی شدید عرضه نوار تست قند خون در بازار فروش این تجهیزات» مطرح شده است. دولت جلوی واردات برندهای جهانی تجهیزات پایش قند خون را گرفته است تا «تولید رقابتی و باکیفیت این نوع تجهیزات پرمصرف در کشور» پا بگیرد.
در حال حاضر، تولید نوارتست قند، حالت انحصاری دارد که تبعات این مدل تولید و عرضه باعث «کمیاب شدن نوار تست قند خون، گرانی و عدمدسترسی مناسب افراد مبتلا به دیابت به این تجهیزات» شده است.در نامه تشکلهای حوزه سلامت مرتبط با دیابت، بهصراحت تاکید شده است که «افراد مبتلا به دیابت نوعیک که بخش قابلتوجهی از آنها کودکان و افرادی هستند که باید روزانه حداقل سهنوبت میزان قند خون خود را کنترل کنند، از دسترسی مناسب به نوار تست قند خون باکیفیت و با قیمت مناسب محروم هستند.» از مسوولان وزارت بهداشت درخواست فوری شده است برای «جلوگیری از رسیدن آسیب جانی به سلامت افراد دیابتی بهخصوص افراد دارای دیابت نوعیک، هرچه سریعتر مشکلات پیشروی متقاضیان تولید دستگاه تست قند خون را برطرف کنند تا با افزایش عرضه این دستگاهها آن هم در فضای رقابتی، خدمات مطلوب در اختیار دیابتیها قرار بگیرد.»
تولید رقابتی دستگاه تست قند خون باعث افزایش کیفیت دستگاههای تولید داخل و کاهش قیمت آنها در بازار میشود که نفع نهایی را دیابتیها خواهند برد. عاملان تخصیص ارز در این حوزه و همچنین عاملان صدور مجوز، خواسته یا ناخواسته باعث گارانتی «انحصار تولید» شدهاند؛ اقدامی که در ظاهر برای حمایت از تولید انجام میشود، اما به دلیل اینکه دیواری نامرئی مقابل «تولید رقابتی» قرار داده است، ضدتولید محسوب میشود.