جزئیات برنامه احیای معادن کوچک
به اعتقاد فعالان اقتصادی بخش معدن ظرفیت بالایی در اقتصاد دارد و با توجه به شرایط کنونی کشور باید از این فرصت استفاده کرد. با توجه به اعمال تحریمهای جدید برای سال جاری «اجرای نقشه راه معدن و صنایع معدنی، پروژه توسعه فعالیتهای اکتشافی»، «پروژه احیا»، «فعالسازی و توسعه معادن کوچکمقیاس به تعداد ۱۵۰ معدن، پروژه تکمیل زنجیره ارزش فلزات اساسی (فولاد، مس و آلومینیوم)» و «پروژه تجهیز و نوسازی معادن کشور» پیشبینی شده است و به این منظور نیز مدیر آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو جزئیات برنامههای دولت برای احیای معادن کوچک را تشریح کرد. غلامرضا ملاطاهری با بیان اینکه ۹۸درصد از معادن موجود در کشور کوچک هستند، به خبرگزاری مهر گفت: تربیت تکنسینهای معدنی بهعنوان حلقه واسط کارگران ساده و مهندسان معدن، در دستور کار قرار دارد. به گفته ملاطاهری، به لحاظ سهم تولید و ارزش افزودهای که در حوزه معدن و صنایع معدنی نهفته است، ۹۸ درصد معادن کشور کوچکمقیاس هستند و از این حیث، تمرکز روی آنها برای سازمان گسترش و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران حائز اهمیت هستند. مدیر آموزش، پژوهش فناوری سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران افزود: پایداری این معادن از اهمیت بسیاری برخوردار است به همین دلیل، اگر بتوانیم به لحاظ فنی، معادن را تجهیز کرده و نیروی انسانی متخصص را در آن به کارگیریم تولید در این معادن افزایش خواهد یافت. وی تصریح کرد: نکته حائز اهمیت دیگر در معادن کوچک، راهاندازی معادن است که مقتضیات خاص خود را دارد و باید از لودرهایی با ظرفیت متناسب برای آنها استفاده کرد و معادن را به این تجهیزات، مجهز کرد؛ چراکه امکان سرمایهگذاری برای خرید این دستگاهها از سوی صاحبان این معادن کوچک وجود ندارد و بنابراین باید به سمتی برویم که متناسب با ظرفیت این معادن، ماشینآلات تهیه کرده و در اختیار آنها قرار داد.
ملاطاهری گفت: لودر کوچک و بیل مکانیکی متناسب با این معادن در اختیارشان قرار خواهد گرفت و ارائه واحدهای فرآوری سیار برای این معادن نیز تدارک دیده شده است که از ظرفیت ۲ تن تا ۱۲ تن بر ساعت را پاسخگو است که میتواند در معادن کوچک مستقر شده و مواد معدنی این معادن را پالایش کرده و کنسانتره و مواد معدنی با عیار بالا را تولید کند؛ در این میان هم هزینه حمل و نقل کاهش مییابد و هم ارزش افزوده برای این معادن کوچک ایجاد خواهد شد.
وی افزود: با بهکارگیری مجموعهای از این روشها، بهرهبرداری از معادن کوچک توجیهپذیر خواهد شد؛ ضمن اینکه ایمیدرو موضوع دانش فنی ساخت این تجهیزات را هم در کرج مستقر کرده و تاکنون سه پرتوتایپ ساخته شده و تست کرده است که هم برای معادن سرب و روی و هم منگنز و بوکسیت جواب داده است. بر همین اساس اکنون ایمیدرو در حال برگزاری فراخوانی است تا یک سرمایهگذار و شرکت تجاری- صنعتی را انتخاب کرده تا بهعنوان شریک در مقیاس انبوه، واحدهای سیار فرآوری مواد معدنی را برای استفاده در معادن کوچک انبوهسازی کند و در این میان از حمایت صندوق بیمه فعالیتهای معدنی نیز بهرهمند شود. به گفته این مقام مسوول در سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، ۹۸ درصد معادن کشور کوچک بوده و ۸۵ درصد اشتغال در حوزه معدن را به خود اختصاص میدهند؛ ضمن اینکه بیش از نیمی از تولید مواد معدنی کشور را شامل میشود که اگر روی آنها سرمایهگذاری کنیم، بهطور قطع جواب خواهیم گرفت. مدیر آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو با اشاره به اینکه از دیگر مواردی که ایمیدرو روی آن تمرکز کرده، معادن کوچکمقیاس سنگهای ساختمانی است، افزود: اگر تعدادی از این معادن را فعال کرده و بازارهای متناسب با آن را ایجاد کنیم امکان تامین ارزش افزوده مناسب از این بخش فراهم میشود. ملاطاهری ادامه داد: آموزش را هم در دستور کار قرار دادهایم؛ بهنحویکه بتوانیم نیروی تکنسین معدنی تربیت کنیم.
ارسال نظر