چشمانداز کاهش ۲۰ درصدی هدر رفت آب
حمیدرضا کشفی با بیان اینکه برای کاهش هدررفت و مدیریت مصرف همزمان دو خط موازی ایجاد کردهایم، عنوان کرد: علاوه بر انجام کارهای فیزیکی برای کاهش آب بدون درآمد اقدامات فرهنگی را به منظور مدیریت مصرف نیز انجام میدهیم. وی با اشاره به اقدامات شرکت آبفا در حوزه مدیریت مصرف، گفت: برای مصارف خانگی و صنعتی برنامههای مدونی را در نظر گرفتهایم به گونهای که کارهای آموزشی متفاوتی از کودکان دبستانی، زنان خانهدار و دانشجویان صورت گرفته است. معاون راهبردی و نظارت بر بهرهبرداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور افزود: علاوه بر این مساله برای کاهش هدررفت آب نیز کارهایی از قبیل تعمیر و بازسازی تجهیزات نیز در حال انجام است. البته دفتر مدیریت مصرف بهصورت مستقل اقدامات متعددی را انجام میدهد. کشفی هدف کلان این برنامه را کاهش سالانه یک درصد هدررفت آب دانست و افزود: برای کاهش هر یک درصد هدررفت واقعی آب ۱۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه نیاز است و باید گفت که در حال حاضر نیز میزان هدررفت واقعی آب در کشور بهطور متوسط ۲۴ درصد تخمین زده میشود.
۱۰۹ سد در حال ساخت
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران نیز با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۰۹ سد در کشور در دست ساخت داریم عنوان کرد: در حال حاضر ۱۰۹ سد در حال ساخت داریم که از این تعداد ۴۲ سد که با هدف تامین آب شرب کلانشهرها در حال ساخت هستند؛ به هر طریق ممکن باید تا پایان برنامه ششم توسعه وارد مدار بهرهبرداری شوند. محمد حاجرسولیها با تشریح آخرین وضعیت منابی آبی کشور پرداخت و افزود: پرونده سال آبی ۹۷-۹۶ در حالی بسته شده است که میزان بارندگیهای کشور از ابتدای مهرماه سال گذشته تا پایان شهریورماه امسال به حدود ۱۷۱ میلیمتر رسیده است که براساس برآورد صورت گرفته افت نزولات جوی سال گذشته به گونهای بوده است که سومین سال آبی کم بارش را طی نیم قرن اخیر سپری کردهایم.
وی با اشاره به کاهش ۳۳ درصدی ورودی آب به سدهای کشور، گفت: در حال حاضر میزان ذخیره آب در سدهای کشور به حدود ۸۱/ ۱۹ میلیارد مترمکعب رسیده که در مقایسه با سال گذشته ۱۵درصد کاهش یافته است و در حال حاضر ۶۰ درصد مخازن سدهای کشور نیز خالی است. مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با تاکید بر اینکه افت بیسابقه بارندگیها موجب کاهش ۲۵ درصدی تولید انرژی نیروگاههای برقابی در سال جاری شده است، عنوان کرد: بر اساس پیشبینی صورت گرفته درصددیم تا برای پیک تابستان سال آینده نیز حداقل تولید معادل امسال را در برنامه داشته باشیم که بر این اساس ۲۵۲ مگاوات نیروگاه برقابی جدید تا پیش از پیک برق تابستان ۹۸ وارد مدار خواهد شد. حاجرسولیها به وضعیت دریاچه ارومیه نیز اشاره کرد و گفت: با وجود اینکه بارندگیهای کشور بهطور متوسط ۳۱ درصد کاهش یافته است ولی نزولات جوی مربوط به این منطقه رشد مناسبی نسبت به سال گذشته و مدت متوسط بلندمدت داشته که همین امر موجب شده است تا حدود ۶۱ درصد رهاسازی از سدهای ما نسبت به برنامه اولیه احیای دریاچه افزایش پیدا کند.
وی افزود: ولی در حوضه آبریز زاینده رود این شرایط کاملا متفاوت است و کل آورد سال آبی گذشته سد زاینده رود ۵۴۰ میلیون مترمکعب بوده است که این سد تاکنون با چنین افت ورودی به مخزن روبهرو نبوده است بهطوری که کمترین میزان ورودی آب به این سازه آبی ۷۰۰ میلیون مترمکعب بوده است. مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه در هفت سال اخیر هیچ طرح جدید سدسازی به لایحه قانون اضافه نکردهایم، گفت: ما هم اکنون در پی تکمیل طرحهای نیمه تمام هستیم و درصددیم طرحهای موجود را با سرعت به پیش ببریم. حاجرسولیها تصریح کرد: ما در حال حاضر ۱۰۹ سد در حال ساخت داریم که از این تعداد حدود ۵۲ سد بیش از ۵۰ درصد پیشرفت داشتهاند. از این تعداد نیز ۴۲ سد که با هدف تامین آب شرب کلانشهرها در حال ساخت هستند به هر طریق ممکن باید تا پایان برنامه ششم توسعه با تامین ۱۵ هزار میلیارد تومان وارد مدار بهرهبرداری شوند.
تاثیر تحریم در صنعت آب
وزیر نیرو با اشاره به اینکه تحریمها و تهدیدها فرصت است و قطعا اتفاقات خوبی برای صنعت آب در راه است عنوان کرد: اصناف و گروهها هر چقدر روی قالببندیهای اخلاقی کار کنند، توفیقمان در حل و فصل مشکلات اقتصادی بیشتر خواهد شد. اردکانیان اظهار کرد: از این بابت تحریمها بهعنوان یک فرصت محسوب میشود که فضای عمومی آماده است تا به بهانه شرایط خاص و مکانیزمهای خاص، یکسری میانبر انتخاب کنیم. وی با بیان اینکه شرایط عمومی آماده فعالیت بخش خصوصی در صنعت آب است، ادامه داد: در حال حاضر سازوکارهای خوبی تدارک دیده شده تا هم در دولت، کمیتهها و کمیسیونها، هم در مجلس و مهمتر از همه امکان و اجازهای که مقام معظم رهبری به سران سه قوه دادهاند، بتوانیم بهتر فعالیت کنیم. اردکانیان تصریح کرد: در این دو راهی موجود که همه ما به نوعی در آن قرار گرفته ایم، از رفتن به مسیرهای فرعی، فردی، شخصی، شرکتی خاص و سازمانی پرهیز کنیم، چرا که قطعا منافع فردی ما در منافع جمعی حاصل خواهد شد تا با بهرهگیری از این مکانیزمها و ساختارها یکسری مشکلات مزمن موجود در نظام اجرایی بهویژه در آب و برق را برطرف کنیم. وزیر نیرو با بیان اینکه قطعا اتفاقات خوبی نظیر توانمندیها و ظرفیتهای موجود که در نمایشگاه صنعت آب و فاضلاب قابل مشاهده است، رخ خواهد داد، ادامه داد: موضوع نیازهای ارزی، منابع ریالی و تغییرات احتمالی سازوکارهایی که نیاز به مجوزهای خاص دارد در حال برنامهریزی است. وی ادامه داد: وزارت نیرو اخیرا با تصمیم دولت مسوول کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور روسیه و جمهوری فدرال آلمان شده که هر کدام به دلایل متفاوتی عرصههای کار بیشتری را برای فعالیتهای برون مرزی ایجاد میکند.
ارسال نظر