دروازه صادرات باز شد

با بازشدن دروازه بازارهای خارجی به روی برنج و صادرات اولین محموله به روسیه اگرچه تا حدودی نگرانی‌های کشاورزان را به صورت مقطعی حل می‌کند اما به دلیل آنکه در مجموع حجم ناچیزی برنج صادر خواهد شد، این طرح چندان نمی‌توانند در رونق بازار برنج موثر باشد یا در صورت تاثیر، سود آن به جیب دلالان و واسطه‌ها خواهد رفت؛ زیرا برنج آرام آرام از دست کشاورز در حال خارج شده است.

مدیرعامل مرکز تجارت برنج ایران با اظهار اینکه خوشبختانه تولید برنج در استان طی سال‌جاری با رشد ۲۰‌درصدی روبه‌رو بود، از آغاز صادرات برنج از این مرکز به روسیه خبر داد و گفت: با توجه به پیگیری‌های صورت گرفته از سوی مجمع نمایندگان و استاندار مازندران، صادرات برنج آزاد شد و برای اولین بار برنج کیفی که قابلیت رقابت با برنج دیگر کشورها دارد، صادر شده است.اسماعیل یزدان پناه در گفت‌وگو با بازار برنج هاشمی طارم را از جمله محموله‌های صادراتی ذکر کرد و گفت: این محموله‌ها به روسیه صادر می‌شود و در گذشته نیز محموله‌های برنج به کشورهایی نظیر آلمان، کاناد، صادر شده بود.

مدیرعامل مرکز تجارت برنج ایران یادآور شد: در حال رایزنی با طرف‌های تجاری هستیم تا بتوانیم برنج را به کشورهای مختلف صادر کنیم و صادرات برنج در رونق بازار داخلی نیز تاثیر بسزایی دارد.مازندران با داشتن ۲۱۵‌هزار هکتار شالیزار سالانه حدود یک‌میلیون تن معادل ۴۲‌درصد برنج کشور را تامین می‌کند و خودکفایی در زنجیره تامین مواد غذایی به کار و تلاش شالیکاران استان‌های شمالی بستگی دارد. اما واردات بی‌رویه در فصل برداشت و عرضه آن تهدید جدی بر اقتصادی استان زده است.

واردات تیشه به ریشه برنج زد

کمال علیپور رئیس مجمع نمایندگان مازندران با انتقاد از سیاست واردات برنج درفصل برداشت اظهار کرد: واردات بی‌رویه و دپوی ۶۰۰‌هزار تن برنج در انبارها و شالیکوبی‌ها و عدم‌فروش آن نگرانی‌های فزاینده‌ای برای کشاورزان ایجاد کرده است. وی در گفت‌وگو با بازار راه برون‌رفت از رکود بازار برنج را خرید برنج پرمحصول توسط سازمان‌ها، دستگاه‌های دولتی، مراکز نظامی و... ذکر کرد و گفت: طرح‌های حمایتی ویژه‌ای باید از سوی دولت در دستور کار قرار گیرد، زیرا در غیر‌این صورت اقتصاد کشاورزی منطقه لطمه خواهد خورد. خرید ۵۰‌هزار تن برنج داخلی پرمحصول و صادرات برنج از جمله بسته‌های حمایتی دولت برای رونق بازار این محصول در داخل است و کارشناسان و متولیان امر براین عقیده هستند که عملیاتی شدن این طرح‌ها تاحدودی بتواند بازار آشفته برنج را سامان بخشد.

خرید ۵۰‌هزار تن برنج داخلی

استاندار مازندران با اظهار اینکه دولت موظف کرد ۵۰‌هزار تن برنج پرمحصول از طریق شرکت اتکا خریداری شود، آن را در متعادل شدن بازار برنج موثر خواند و گفت: امسال با همت کشاورزان رشد قابل‌توجهی در تولید برنج داشتیم ولی همزمان با برداشت برای تنظیم بازار، واردات برنج انجام شد و این مساله سبب نگرانی کشاورزان شده است.سید محمود حسینی‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه نگرانی کشاورزان به مسوولان دولتی اعلام شد و رئیس‌جمهور و وزیر جهاد کشاورزی برای برون‌رفت از این مشکل و نگرانی، راه‌حل‌هایی را پیش‌بینی کردند، گفت: برای برقراری توازن مقرر شد تعرفه صادرات برداشته شود تا صادرکنندگان بتواند برنج را در بازارهای جهانی عرضه کنند و با حمایت رئیس‌جمهور، تعرفه صادراتی محصولات کشاورزی برداشته شد. استاندار مازندران با تاکید براینکه کشاورزان نباید دیگر دغدغه تولید برنج را داشته باشند، یکی از راه‌های برون‌رفت از رکود را صادرات برنج بیان کرد و گفت: اولین محموله صادراتی به روسیه انجام شد.

برنج مشتری‌های عربی و اروپایی دارد

وی با اظهار اینکه برنج مازندران بازارهایی درکشورهای عربی و اروپایی دارد، گفت: با توجه به رقابت در بازار، کیفی‌سازی برنج استان مساله مهمی به شمار می‌رود و متناسب با استانداردهای بین‌المللی باید برنج تولید کنیم. حسینی‌پور با عنوان اینکه یکی از مشکلات در برنج پرمحصول این است که در رقابت با دیگر کشورها دچار مشکل هستیم، کیفی‌سازی این ارقام را ضروری دانست و گفت: امیدواریم برنج پرمحصول را در تراز بین‌المللی قرار دهیم و کشاورزی نگرانی نداشته باشند؛ زیرا وضعیت برنج با صادرات بهتر می‌شود.

وی خرید ۵۰‌هزار تن برنج توسط شرکت اتکا را از دیگر برنامه‌ها برشمرد و گفت: این طرح از هفته آینده عملیاتی می‌شود.امسال مانند دیگر سال‌ها بخشی از محصول برنج مازندران به بازارهای خارجی می‌رسد و باید دید آیا صادرات برنج می‌تواند رغبت کشاورزان را برای تولید در سال‌های آتی افزایش دهد یا اینکه هر سال از سطح شالیزارهایش کاسته می‌شود. طبق آمارهای غیررسمی سالانه حدود ۵۰‌هزار تن محصول برنج از کشور صادر می‌شود و بررسی‌ها کارشناسان حکایت از آن دارد که تجارت خارجی این حجم چندان بر رونق بازارهای داخلی تاثیر نخواهد داشت و بازار داخل همچنان برای حلقه‌های دلالی و واسطه‌گری خوش است.