تغییر مسیر صنعت فروشگاه‌داری در آینده نزدیک

پارامترهای موفقیت صنعت فروشگاهی

مدیرعامل شرکت همسایه آریا هلدینگ شیرین عسل در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با بیان اینکه امروز مصرف‌کنندگان ایرانی با پارامترهای زیادی به صنعت فروشگاه‌داری می‌نگرند معتقد است: نبود زمان، ترافیک، دغدغه‌های اجتماعی، چالش‌های زندگی و... باعث شده‌اند تا مردم به محیطی بزرگ، متخصصانه و آرامش‌بخش با توزیع مناسب و تنوع بالای کالا و قیمت پایین نیاز داشته باشند و در آینده فروشگاه‌های بزرگی که بتوانند بسیاری از نیازهای مصرف‌کننده را برآورده سازند مورد انتظار است.

روح‌الله هاجر‌پور می‌گوید: بر همین مبنا شیرین عسل با موفقیت‌های بزرگی که در صنعت شیرینی و شکلات و نوشیدنی‌ها و...کسب کرده به این نتیجه رسیده که برخی کالاها را که مورد نیاز مصرف‌کننده هستند و شرکت آنها را تولید نمی‌کند در فروشگاه‌های خود عرضه کند. البته تولید برخی کالاها مانند کنسروجات را نیز آغاز کرده و آماده بهره‌برداری خط تولید کالاهای مختلف مانند روغن، مربا، آب معدنی و... است که تولید و عرضه همه این محصولات، کالاهای قابل عرضه در فروشگاه‌های زنجیره‌ای همسایه آریا را افزایش می‌دهد و رضایت مصرف‌کنندگان را تامین خواهد کرد.

در حال حاضر بیش از هزار نوع محصول در فروشگاه‌های همسایه آریا عرضه می‌شود که به گفته وی بسیاری از رقبای این شرکت نمی‌توانند این میزان کالا را تولید یا پشتیبانی کنند؛ لذا زنجیره تامین این میزان کالا در فروشگاه‌های همسایه آریا مانند یک نمایشگاه دائمی است که بسیار پرطرفدار بوده و حتی بسیاری از فروشگاه‌های زنجیره‌ای رقیب قادر نیستند همه محصولات ما را در خود جا بدهند و این موضوع ماموریت جدی فروشگاه‌های ما را تایید می‌کند.

هاجرپور ادامه داد: قطعا فروشگاه‌های خود را در آینده افزایش خواهیم داد و برای این منظور برنامه‌ریزی داریم و برخلاف رقبا پیش‌بینی‌هایی از صنعت فروشگاه‌های زنجیره‌ای انجام داده‌ایم که با نگرش‌های تیمی مناسب و استفاده از تکنولوژی‌های مناسب و ظرفیت‌های موجود در هلدینگ و فروشگاه، قطعا خبرهای خوبی در راه خواهد بود. زمانی که در کشور هنوز فروشگاه‌های زنجیره‌ای مد نشده بود، همسایه آریا حضور داشت و همچنان به آرامی در مسیر رشد خود در حرکت هستیم که بخش زیادی از این موضوع به حمایت‌های شیرین عسل از مصرف‌کنندگان و فروشگاه‌های زنجیره‌ای برمی‌گردد.

26-01

چالش‌های تامین مالی فروشگاه‌های زنجیره‌ای

وی با بیان اینکه تورم غیرعادی سال‌های اخیر ریتم عرضه و تقاضا را به هم زده و سبد نیازهای مردم را کوچک کرده است افزود: درنتیجه مردم در سبد خرید خود بسیاری کالاها را کنار گذاشته‌اند و به همین دلیل خیلی از صنایع و فعالیت‌های اقتصادی آسیب دیده‌اند؛ به عنوان مثال کاهش 35 درصدی خرید میوه، افت 40 درصدی خرید گوشت یا کاهش خرید تنقلات و موارد دیگر نشان می‌دهد جامعه بیش از هر چیز به دنبال تامین نیازهای ضروری و اولیه خود هستند. در چنین فضایی فروشگاه‌ها نمی‌توانند از همه ظرفیت خود استفاده کنند و در نتیجه تولید با مشکل روبه‌رو می‌شود و اینچنین است که اقتصاد کشور از رشد واقعی خود بازمی‌ماند.

وی با بیان اینکه در چنین شرایطی دولت باید برای محافظت از تولید و توزیع منابع با سود پایین را در اختیار بنگاه‌ها قرار دهد می‌گوید اما بانک‌ها به دلیل هزینه‌های بالایی که با آن روبه‌رو هستند قادر نیستند چنین حمایتی را انجام دهند و در نتیجه با توجه به حاشیه سود بسیار پایین تولید و فروشگاه‌های زنجیره‌ای، پوشش هزینه‌های ناشی از تورم و در نتیجه تولید و توزیع موثر کالا با چالش‌های جدی روبه‌رو می‌شود. به گفته وی با تمام این احوال، همسایه آریا منابع مالی خود را از هلدینگ تامین می‌کند و همین موضوع باعث شده در دو سال اخیر با آنکه رقبا دچار مشکلات مالی شده‌اند، هلدینگ از بخش‌های دیگر، منابع مورد نیاز فروشگاه را تامین کند تا با وجود همه افزایش هزینه‌ها و ضررهای موجود، تامین کالای مورد نیاز مردم با وقفه روبه‌رو نشود و در این مسیر از هیچ حمایت بانکی هم بهره‌مند نشده است.

تغییر مسیر توزیع در آینده نزدیک

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: فروشگاه‌های زنجیره‌ای به دلیل ارتباط مستقیم با مشتری رویکرد و رفتارهای متفاوتی با سوپرمارکت‌ها دارند، زیرا با ذائقه‌های مختلف و وسیع‌تر آشنا هستند و اتلاف منابع، ضررهای مالی و خواب سرمایه کمتری در مقایسه با سوپرمارکت‌ها دارند که دلیل آن نیز ارتباط بیشتر با مشتریان و فروش بالاتر است. حفظ ریتم کیفی کالا و کاهش هزینه‌ها و انتقال اطلاعات راجع به مصرف‌کنندگان به تولیدکنندگان برای ارتقای سطح کیفی تولید و افزایش رضایت مصرف‌کنندگان، همگی از موضوعاتی است که فروشگاه‌های زنجیره‌ای بر عهده دارند.

به گفته وی، قطعا رشد صنعت فروشگاه‌های زنجیره‌ای به بقالی‌ها و سوپرمارکت‌ها آسیب جدی وارد می‌کند و کسب و کارهای کوچک در این بخش حتی نمی‌توانند برخی کالاها را عرضه کنند و لذا به سمت فروش کالاهایی مانند سیگار رفته‌اند که در زنجیره‌ای‌ها عرضه نمی‌شوند. با این حال رشد و داینامیک بودن در این سیستم اهمیت دارد و حتی فروشگاه‌های زنجیره‌ای نیز تا همیشه به همین صورت باقی نمی‌مانند و باید مدام با ایجاد تغییر و ارتقای روش‌ها کسب و کار خود را حفظ کنند. پیش‌بینی می‌شود در آینده، سیستم فروشگاه‌های زنجیره‌ای با شیوه کنونی آن منسوخ شود و نه‌تنها از سوپر مارکت و بقالی عبور خواهیم کرد که حتی روش‌های کنونی فروشگاه‌داری در اندازه‌های بزرگ آن نیز عوض می‌شود.

به گفته هاجر‌پور، در شرایط فعلی تداوم این صنعت با روش‌های فعلی به پایان رسیده است. اگر قرار است این صنعت رشد کند باید با رویکرد جدید به آن ورود کرد و نمی‌توان با شکل کنونی و به صورت قارچی عمل کرد و حتی پیش‌بینی می‌کنیم تا اواسط 1402 برخی از فروشگاه‌های زنجیره‌ای ورشکست خواهند شد. اگر قرار است در این شرایط این صنعت رشد کند باید از روش‌های جدید استفاده کنیم و بسط کمّی در این صنعت کافی نیست و حتی می‌تواند مضر هم باشد.

وی ادامه داد: در این اثنا برخی فروشگاه‌های زنجیره‌ای از روش‌های هیجانی و با برانگیختن افکار مشتری برای خرید -که البته یک روش در این صنعت است - استفاده می‌کنند که این روش‌ها نمی‌توانند به تداوم فعالیت آنان در بلندمدت کمکی بکنند. در دنیا این تخفیف‌ها از محل حاشیه سود که در نتیجه عدم خواب سرمایه ایجاد می‌شود ارائه می‌شوند، اما در ایران به صورت نادرست و غیراصولی تخفیف‌های کاذب برای جذب مشتریان رقبا در نظر گرفته می‌شود که این اقدامات آسیب‌های زیادی را به تولید و صنعت فروشگاه‌داری وارد کرده و نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند این روش‌ها حتی به مسیر رشد این فروشگاه‌ها نیز آسیب وارد کرده است. همسایه آریا اما به دید منافع و درآمد به فروش زنجیره‌ای نگاه نمی‌کند و به دنبال اهداف بالاتر و رضایتمندی مردم است تا با ارائه کالای مناسب و قیمت‌های پایین رضایت مشتری حفظ شود.