در ابتدا معرفی از شرکت تولیدی «آردداران» داشته باشید؟

شرکت «آردداران» فعالیت خود را در سال ۱۳۸۲ ‌‌‌‌با به‌‌‌‌کارگیری خطوط تولید از شرکت بولر که بهترین فناوری را در این زمینه دارد شروع کرد. در این کارخانه سه خط تولید گندم نرم و گندم دوروم با ظرفیت ۹۵۰ تن در روز فعالیت دارد. این شرکت انواع مختلف آرد گندم را با بالاترین کیفیت با نظارت واحد کنترل کیفیت، تولید می‌‌‌‌کند. همچنین این کارخانه به یکی از بزرگ‌ترین سیلوهای ذخیره گندم در ایران با ظرفیت ۱۰۰‌هزار تن مجهز است.

واحد تحقیق و توسعه در شرکت «آردداران» چه جایگاهی دارد؟

با توجه به اهمیت تحقیق و ایجاد طرح‌‌‌‌های توسعه‌‌‌‌ای، تیم R&D این مجموعه در یک پژوهشگاه مجهز به ادوات و رآکتور نیمه صنعتی و به دور از دغدغه‌‌‌‌های تولید، شروع به تولید علم کرده و در نهایت با ابداع یک مسیر بیوفرآیندی و سنتز روی محصول جانبی سبوس گندم موفق به ایجاد و استحصال برخی محصولات جدید از گندم شده‌ایم که تاکنون در ایران و خاورمیانه شاهد آن نبوده‌‌‌‌ایم.

درباره محصولات تولیدی دانش‌‌‌‌بنیانی که برای اولین‌‌‌‌بار در شرکت «آردداران» ‌‌‌‌به‌‌‌‌دست آمدند توضیحاتی ارائه کنید؟

طرح اجرایی این کارخانه نیازمند فناوری و دانش تخصصی است که حاصل سال‌ها فعالیت مدیران فعلی این مجموعه درزمینه تحقیق و صنایع شیمیایی است که موفق به ایجاد مسیر ابداعی بر اساس بیوفرآوری روی یک ماده بیولوژیک به جای یک ماده شیمیایی شده‌‌‌‌اند که شروع این طرح تا به ثمر رسیدن آن یک سال زمان برده است. محصولاتی که پس از ایجاد بیو فرآوری و سنتز سبوس گندم در این کارخانه حاصل شده است می‌توان به محصولات بیواتانول گیاهی، پروتئین رژیمی و محصول لیگنوسولفونات به عنوان یک ماده افزودنی استراتژیک وارداتی اشاره کرد که این ماده در صنایع مهمی همچون نفت، عمران و ساختمان به‌‌‌‌دلیل ایجاد خاصیت روان‌کنندگی و همزمان خاصیت قوام‌دهی در بتن به‌‌‌‌گونه‌‌‌‌ای که هوای بتن و مصرف آب در بتن را کاهش و مقاومت را افزایش می‌دهد.

گروه تحقیقاتی آرد‌داران برای خودکفایی تولید ماده لیگنوسولفونات در کشور چه اقداماتی در راستای خودکفایی و ارزآوری در شرکت آرد‌داران انجام‌‌‌‌داده است‌‌‌‌؟

در شرایطی که بیش از ۹۵‌درصد از لیگنوسولفونات مورد نیاز کشور وارداتی بوده و بخش عمده آن از کشورهای روسیه، چین، آفریقای‌جنوبی وارد می‌شود و توان داخلی در تولید آن محدود بوده است؛ کارخانه «آردداران» موفق به تولید این محصول از سبوس گندم شده است که یکی از مزایای این امر می‌تواند عدم‌خروج ارز از کشور و کاهش قیمت این محصول به دلیل فراوانی محصول گندم در ایران باشد.

هدف طرح تحقیقاتی «آردداران» چیست؟

هدف از این نوآوری، جلوگیری از ضایعات و ایجاد ارزش‌‌‌‌افزوده بیشتر است و ما با این طرح توانسته‌‌‌‌ایم از طریق فرآوری پسماند این فرآیند روی پایه سبوس نیز، پودر پروتئین تولید کنیم.

آیا این‌‌‌‌کار تحقیقاتی و اختراعات انجام‌‌‌‌شده در شرکت آرد‌داران نمونه خارجی هم دارد؟

کارخانه «آردداران» برای اولین‌‌‌‌بار در جهان موفق به ثبت اختراع این محصول از سوی سازمان مالکیت معنوی شده است که نام این اختراع «تولید محصولات پایه لیگنوسلولزی از فرآیند تولید آرد گندم» است که فرآیند ثبت مالکیت معنوی و حق کپی رایت این طرح جهت ثبت تقدم آن در حوزه بین‌المللی در حال انجام است تا طرح فوق به صورت کاملا ایرانی و با فناوری ایرانی به جامعه بین‌المللی معرفی شده و از شبیه‌‌‌‌سازی آن توسط سایر کشورها جلوگیری به عمل آید و راه توسعه و شکوفایی آن به‌‌‌‌عنوان بستر رشد دانش‌بنیان ملی فراهم شود.