در گفتوگو با بنیانگذار شرکت «ماهی جزیره» بررسی شد
تهدیدهای صنعت ماهی و آبزیان
از یکسو کاهش صید ماهی و از سوی دیگر افزایش شدید هزینههای صیادی و کاهش واردات تجهیزات مورد نیاز باعث شده است تا توجیه اقتصادی این نوع فعالیتها کاهش یابد. این موضوع زمانی که امکان صادرات مناسب برای محصول فراهم باشد، میتواند به جبران هزینهها و کاستیها منتهی شود، اما بررسیها نشان میدهد که صادرات ماهی و حیوانات آبزی نیز در صورتی که چالشهای صادراتی برطرف نشوند، ممکن است کاهش یابد.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونیهای کشاورزی ماهیان سردآبی کشور در این باره میگوید: خشکسالی و کاهش بارندگی در تولید تاثیر مستقیم دارد؛ چرا که حیات آبزی وابسته به آب است. بخشخصوصی پیشبینی میکند در سال جاری تولید ماهی ۲۰هزار تن کاهش پیدا کند. در حال حاضر امیدوار به بارندگی در فصل پاییز هستیم تا شاید میزان تولید روند کاهشی بیشتری را تجربه نکند.
به گفته نبیزاده، کاهش بارندگی باعث میشود تولیدکنندگان ماهیها را زودتر روانه بازار کنند؛ چراکه نمیتوان ماهی را در بیآبی نگه داشت. در صورت بارندگی ذخیره آب استخرها بالا میرود و اینچنین ماهی بیشتری در استخرها نگهداری و استرس حاکم بر بازار کمتر میشود.
وی با بیان اینکه تعویض آب و تازگی آن در استخرهای پرورش ماهی سردآبی بسیار اهمیت دارد، گفت: وقتی آب کم باشد، پرورشدهندگان میزان ذخایر داخل استخر را کاهش میدهند تا ماهی به تلفات نخورد؛ چراکه تراکم بیش از اندازه استخرها باعث تلفات ماهی میشود و اینچنین آمار تولید کاهش پیدا میکند.
موانع توسعه صنعت ماهی
در همین راستا مدیرعامل شرکت «ماهی جزیره» در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» گفت: سختی شکار و کمیاب شدن بعضی از گونههای آبزیان، تعادل و توازن را در عرضه و تقاضا برای آنها بر هم زده و از سوی دیگر بالا رفتن قیمت وسایل و تجهیزات مورد نیاز صیادان، قیمت ماهی را در بازار دچار نوسان روبه رشد کرده است.
محمد امین قهرمانی معتقد است که کم شدن تعداد آبزیان در خلیجفارس، افزایش صیدهای غیرمجاز بهصورت ترال، بیتوجهی به استارتآپها و سختگیری مسوولان برای کسبوکارهای نوپا، موانع جدیدی را برای توسعه فعالیت در این بخش ایجاد کرده است.
وی با اشاره به مشکلات متعدد، اعم از افزایش بهای ارز و تحریم و تورم در حوزه این صنعت که از سالهای گذشته وجود داشته است، میگوید: متاسفانه با بالا رفتن قیمت ارز، تجهیزات مورد نیاز صیادان با افزایش شدید قیمت روبهرو شده و از سوی دیگر به دلیل وجود تحریم و عدم واردات برخی تجهیزات، فعالیت در دریا سختتر از همیشه شده است که این موضوعات تاثیر مستقیمی بر بالا رفتن قیمت محصولات دریایی دارد.
اقدامات «ماهی جزیره» برای توسعه فروش آنلاین
قهرمانی در پاسخ به این سوال که فروش آنلاین محصولات آبزی تا چه حد در میان مردم جا باز کرده است، گفت: متاسفانه هنوز مردم به کسبوکارهای آنلاین یا الکترونیک اعتماد نکردهاند؛ مخصوصا اگر محصولات فسادپذیر باشند. با این حال ما در شرکت «ماهی جزیره» با اعتمادسازی و ایجاد فرهنگ درست استفاده، تا حدودی سعی در تصحیح فرهنگهای سنتی داریم، تا جایی که آسیبی هم به فرهنگهای سنتی ما وارد نشود. به همین منظور ایجاد پنلهایی در شبکههای اجتماعی، تبلیغات محلی و فیزیکی، ایجاد کمپینهایی در سایتهای مجازی و کمک به برندسازی ماهی از اقداماتی بوده که صورت گرفته است؛ ولی مهمترین مساله برای ساخت برند در ذهن و زندگی مردم، ایجاد اعتماد مشتری به «ماهی جزیره» و تنها دغدغه تیم ما، جلب رضایت و اعتماد مشتریان است.
وی با بیان اینکه قطعا شرایط جوی و تغییرات آب و هوایی، مشکلاتی هم برای صیادان ایجاد میکند، گفت: این شرایط صید را برای فعالان این حوزه محدود و موجودی محصولات دریایی به همین منوال کم و محدود میشود. بنابراین فعالان این عرصه از دولت انتظار دارند که حمایت از استارتآپها و کسبوکارهای نوپا را در دستور کار خود قرار دهد و سختگیریها و قوانین نامتعارف و مزاحم را که مسیر فعالیت این قبیل شرکتها را مسدود میسازد، برطرف کند.
قهرمانی با تاکید بر اینکه یکی از دلایل اصلی که سبب شد فعالیت شرکت در قالب استارتآپ صورت بگیرد، شیوع ویروس کرونا و همهگیری آن بود، افزود: شیوع کرونا باعث شد متقاضیان و کسانی که علاقه به محصولات دریایی دارند، به خاطر خطرهای این بیماری به فروشگاهها نروند و این امر سبب شد محصولات دریایی در سبد غذایی خانوارها قرار نگیرد. با راهاندازی این استارتآپ مردم بدون نیاز به حضور، میتوانند محصولات موردنیاز و علاقه خود را سفارش دهند و در کمترین زمان، آن را درب منزل خود تحویل گیرند.
مدیرعامل «ماهی جزیره» در ادامه با بیان اینکه بازارهای داخلی ماهی و آبزیان با کشش پایینی روبهرو هستند و تغییرات شدید قیمتی سطح مصرف را تغییر داده و باعث حذف محصولات آبزی از سبد خانوار میشود، افزود: این موضوع مشکلاتی به همراه آورده که یکی از آنها عدم خرید این نوع محصولات است، اما ما با حذف واسطهها و پایین آوردن حاشیه سود، سعی در ایجاد موقعیتی داریم تا این نوع محصولات مجددا در سبد غذایی خانوار قرار گیرد.
برنامههای آتی شرکت
«ماهی جزیره» فعالیت خود را در بهمن ۹۹ شروع کرد و محمدامین قهرمانی و معید ربیعی بنیانگذاران این استارتآپ هستند. قهرمانی میگوید، براساس سیاستهای درونسازمانی که برای پیشرفت این شرکت در نظر گرفته شده، مسیری را ترسیم کردهایم که به امید خدا در پایان سال ۱۴۰۰، «ماهی جزیره» به عنوان اولین پلتفرم تخصصی محصولات دریایی در ایران فعالیت خواهد کرد. در عین حال فعالیتهایی مانند برندسازی در شبکههای مجازی، کسب اعتماد مشتریان از طریق ارائه محصولات باکیفیت و خدمات پس از فروش آن و جذب سرمایه برای راهاندازی و تکمیل زیرساختهای موجود از دیگر برنامههای این شرکت و موسسان آن است.