تضمین آینده صنعت مرغداری با توسعه پرورش مرغ لاین
دستیابی به علم پرورش مرغ استاندارد دستاورد بزرگی است که تمرکز بر تقویت این دانش و فناوری در کشور میتواند به جهش تولید و ارزآوری برای کشور کمک کند. شاید مهمترین راهبرد و نیاز کنونی صنعت مرغداری کشور توجه به مرغ لاین یا استاندارد از نوع آرین است که با ویژگیهای بومی ایران سازگارتر است، یعنی حمایت از پرورش این نژاد در برابر انواع خارجی آن که وابستگی بهدنبال دارد و سدی برابر خودکفایی محسوب میشود. ناگفته پیداست فعالیت در این بخش، علاوه بر خودکفایی و تامین امنیت غذایی کشور، میتواند صنعتی درآمدزا و ارزآور باشد. به گفته کارشناسان، از هر مرغ استاندارد حدود ۴۰ قطعه مرغ اجدادی و از هر مرغ اجدادی ۸۰ قطعه مرغ مادر و از هر مرغ مادر ۱۲۰ قطعه مرغ گوشتی تولید میشود؛ به عبارت دیگر از هر یک مرغ استاندارد دست کم بیش از ۳۰۰ هزار قطعه مرغ گوشتی تولید میشود. استان سمنان اکنون در صنعت مرغداری در کشور حرف برای گفتن دارد و یک قطب مهم تولید به شمار میرود و با توجه به ظرفیتی که در این استان وجود دارد، ایجاد مزرعه پشتیبان مرغ استاندارد در دستور کار قرار گرفته است. یکی از کارشناسان حوزه طیور در گفتوگو با «ایرنا» ابراز کرد: تولید مرغ استاندارد(لاین) عالیترین سطح فناوری در صنعت طیور است که از آن مرغهای «اجدادی» سپس مرغ «مادر» و در نهایت مرغهای گوشتی و تخمگذار تولید میشود و همه ویژگیهای ذاتی مرغ از جمله میزان بازدهی آن به مرغ استاندارد بازمیگردد.
این کارشناس که نخواست نامی از وی برده شود، عنوان کرد: توجه به تولید مرغ استاندارد و احیای نژاد آرین یک اصل مهم و راهبرد هوشمندانه در خودکفایی، تامین پروتئین و امنیت غذایی کشور است. وی ادامه داد: تولید مرغ استاندارد در حقیقت مرغ مادر با ویژگیهای خاص ژنتیکی است، تولید مرغی با این خصوصیات تکنولوژی ویژهای میخواهد و به همین سادگی نیست و به همین دلیل دارندگان آن در دنیا کشورهای معدودی هستند و ایران جزو ۶ کشور جهان است که به این فناوری از دیرباز دست یافته است. وی بیان کرد: در سالهای اخیر واردات مرغ استاندارد از نژاد «راس» و «کاپ» بهدلیل تلفات و ضایعات کمتر و بالاتر بودن بهرهوری آن موردتوجه قرار گرفت، چراکه مرغدار و در مجموع بخشخصوصی بهدنبال منافع مالی است و به این دلیل مرغ استاندارد بومی با نژاد آرین مورد کمتوجهی قرار گرفت. وی تصریح کرد: اکنون برای احیای نژاد آرین باید ضعفهای این نژاد را با اصلاح نژاد و بهرهگیری از علم ارتقا داد تا با کاهش ضایعات و افزایش بهرهوری بخشخصوصی را به استفاده از مرغ استاندارد ایرانی ترغیب کرد. این کارشناس حوزه طیور یادآور شد: جهاد کشاورزی با یک برنامهریزی علمی و حمایت فنی نقشی مهم در حمایت از مرغ استاندارد موجود و ارتقای ویژگیهای آن دارد.
وی تاکید کرد: نژاد آرین همراه با پیشرفت تکنولوژی و تمرکز بر کاهش تلفات و ضایعات، بهروز و اصلاح ژنتیک نشد و همین موضوع موجب استقبال تولیدکنندگان از نژادهای خارجی شد که در مقایسه با نژاد ایرانی مصرف دان کمتر و میزان تلفات کمتر دارد. بهطور مثال در نژاد خارجی نسبت سر، پا، گردن و مواد زائد نسبت به گوشت با اصلاح نژاد کاهش یافته اما در نژاد آرین ایران، چنین اتفاقاتی رخ نداد. وی یادآور شد: ایران واردکننده خوراک دام و طیور است و مرغ استاندارد نژاد آرین مصرف دان بیشتری نسبت به گونه وارداتی راس و کاپ دارد و باید اصلاح نژاد در کنار احیای نژاد آرین موردتوجه قرار بگیرد. این کارشناس حوزه طیور گفت: سویا و ذرت مهمترین نهاده تغذیهای طیور بهشمار میرود که وارداتی است و استان سمنان به دلیل شرایط آب و هوایی و کمبود آب مناسب برای پرورش ذرت نیست و بسیاری از مناطق کشور آب و هوای گرم و نیمهخشک دارد. وی اضافه کرد: مناطق جنوبی کشور مانند خوزستان شرایط خوبی برای پرورش ذرت دارد. وی تاکید کرد: برای احیای مرغ استاندارد نژاد آرین باید اصلاح ژنتیک و توجه به تولید نهاده همپای هم مورد توجه قرار بگیرد تا به موفقیت و نتیجه مطلوب دست یابیم.
این کارشناس حوزه طیور خاطرنشان کرد: واکسیناسیون مرغ استاندارد نیز از اهمیت ویژه برخوردار است و در استان سمنان و کشور گامهایی برای تولید واکسن طیور برداشته شده است، اما باید تقویت شود. مدیرکل دامپزشکی استان سمنان گفت: احیای نژاد مرغ آرین در واقع گامی ارزشمند برای خودکفایی کشور در تولید «مرغ استاندارد» است و استان سمنان در تلاش است در این میان نقشآفرین باشد. اما حمیدرضا حسینی در گفتوگو با «ایرنا» ابراز کرد: امسال تولید مرغ استاندارد (لاین) و احیای نژاد مرغ آرین و فرهنگسازی برای ترویج استفاده از آن در بین سرمایهگذاران، با جدیت دنبال میشود. وی اضافه کرد: مرغ استاندارد علاوه بر ویژگیهای منحصر به فرد دارای شرایط خاص و سختگیرانه قرنطینه برای پرورش است و باید از هرگونه آلایندگی مانند آلودگیهای صنعتی و آب و هوایی دور باشد. مدیرکل دامپزشکی استان سمنان گفت: مرغ استاندارد باید واکسیناسیون منسجم داشته باشد و زیرنظر کارشناس تغذیه شود و به عبارتی برای تولید مرغ استاندارد زنجیره باید بهطور کامل و درست انجام شود.
مدیرکل دامپزشکی استان سمنان با اشاره به توضیحات گفته شده افزود: تولید مرغ استاندارد دارای ویژگیهای خاص و منحصر به فردی است که این ویژگیها، تولید آن را مشکل میکند، اما خوشبختانه ایران جزو معدود کشورهایی است که به این تکنولوژی دست یافته است. مدیرکل دامپزشکی استان سمنان بیان کرد: اکنون در شمال کشور مزرعه پرورش مرغ استاندارد وجود دارد و استان سمنان نقش پشتیبانی از این مرکز را ایفا خواهد کرد. وی تصریح کرد: پنج نقطه برای احداث مزرعه پشتیبان مرغ استاندارد (لاین) در استان سمنان به سازمان جهادکشاورزی معرفی شد و در نهایت یک منطقه در شرق استان مورد تایید قرار گرفت. وی ادامه داد: ظرفیت مزرعه پشتیبان تولید مرغ استاندارد در استان سمنان ۳۰ هزار قطعه پیشبینی شده است و هر مرغ استاندارد حداقل به مدت ۲ سال قدرت باروری و بهرهبرداری دارد. مدیرکل دامپزشکی استان سمنان اظهار کرد: یک مزرعه پرورش مرغ اجدادی در دامغان که غیرفعال بود،اکنون بهدلیل برخورداری از شرایط مناسب با ظرفیت ۲۰ هزار قطعه بهعنوان پشتیبان مرغ استاندارد فعالیت خود را از سر گرفته است.