وی با بیان اینکه قیمت مصرف‌کننده نیز متاثر از این نرخ روز شنبه از سوی سازمان حمایت اعلام می‌شود، اظهار کرد: بعد از اعلام قیمت، تولیدکننده باید تخم مرغ را با این رقم به دست مصرف‌کننده برساند و دست سازمان حمایت، بازرسی اصناف، تعزیرات حکومتی و هر دستگاه نظارتی که در کنترل بازار نقش دارد باز است و اگر به مرغداری که گرانفروشی کرده مراجعه کند، او نمی‌تواند ادعا کند قیمت درست محاسبه نشده است. این دومین افزایش قیمت تخم مرغ در سال جاری است، به‌طوری‌که اوایل تیرماه سقف قیمت هر کیلوگرم تخم مرغ در مرغداری حداکثر ۹۵۰۰ تومان و قیمت مصرف‌کننده هر شانه تخم مرغ ۳۰ عددی بسته به وزن آن حدود ۲۰ هزار تومان تعیین شده بود. اما قیمت هر شانه تخم مرغ در روزهای اخیر در خرده‌فروشی‌ها به ۳۸ هزار تومان هم رسیده است. رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی صادرات را علت اصلی این افزایش قیمت دانسته و گفته که علاوه بر آن برخی نیز با سوء استفاده از اهرم صادرات قیمت‌ها را به شکل کاذب بالا می‌برند و حباب ایجاد می‌کنند.

مشکل اصلی بازار تخم‌مرغ کجاست؟

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگان تهران می‌گوید بر خلاف برخی دیدگاه‌ها، مشکلات بازار تخم‌مرغ چندان پیچیده نیست و فقط به تصمیم درست دولت احتیاج دارد. به گزارش «ایسنا»، مهدی معصومی اصفهانی، اظهار کرد: اینکه ما در رابطه با مشکلات صنعت مرغداری و تولید تخم‌مرغ سخنرانی‌های طولانی کنیم و وعده اصلاح بدهیم نشان از آن دارد که ما شناخت درستی از این بازار نداریم. این حوزه با یک منطق بسیار ساده عمل می‌کند، اگر مواد اولیه لازم تامین شود، تولید صورت خواهد گرفت و اگر تامین نشود، تولید انجام نمی‌شود. تمام بحث به همین سادگی قابل جمع بندی است. وی با بیان اینکه فعالان صنعت مرغ اساسا در تصمیمات نقش و سهمی ندارند، بیان کرد: در ایران میزان تولید را وزارت جهاد کشاورزی مشخص می‌کند، قیمت‌گذاری و نظارت در اختیار وزارت صمت است و ارز را نیز بانک مرکزی تامین می‌کند. اگر ما می‌بینیم که نظم بازار بر هم ریخته یا قیمت‌ها تغییرات داشته‌اند ارتباطی با مرغداری که در یک روستا تولید محصول می‌کند ندارد، بلکه اشکال در حوزه تصمیم‌گیری بوده است.

این فعال صنعت مرغ و تخم‌مرغ با بیان اینکه در ایران بخش قابل توجهی از مواد اولیه حوزه مرغداری وارداتی است، بیان کرد: وقتی ارز موردنیاز تامین نمی‌شود یا هزینه دریافت این مواد اولیه بالا می‌رود، قیمت‌ها در بازار رشد می‌کنند و اگر قصد کاهش قیمت‌ها را داریم باید مشکلات موجود در تامین ارز مواد اولیه برطرف شود. این مساله هم تماما به تصمیم‌های دستگاه‌های دولتی و لزوم هماهنگی میان این ارگان‌ها مربوط است. معصومی اصفهانی ادامه داد: اگر دولت توان تامین ارز را ندارد، باید ظرفیت تولید پایین بیاید. در چنین فضایی ضمن پذیرش هزینه تعطیلی واحدهای مرغداری، باید با کاهش قابل توجه تولید نیز مواجه شویم، اما اگر بناست ظرفیت‌های فعلی حفظ شود، تنها برطرف‌کننده مشکلات امروز تامین مواد اولیه و ارز لازم برای آنهاست و این بازار تنها در چنین شرایطی به ثبات می‌رسد.