رضا اکبری، سرپرست سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌‌‌ای کشور نیز با تایید وضعیت نگران‌‌‌کننده جاده‌‌‌ها می‌‌‌گوید: در نقطه‌‌‌ای گیر کرده‌‌‌ایم و درجا می‌‌‌زنیم و اگر به دادمان نرسند، وضعیت جاده‌‌‌های کشور بسیار بد می‌شود. هر کاری که می‌توانستیم در تئوری‌‌‌ها انجام دادیم، اما وضعیت مالی مناسب نیست. وی با بیان اینکه روسازی استاندارد برای نگهداری جاده‌‌‌ها به صورت دقیق به دست آمده و به ازای یک کیلومتر پیمایش‌ هزار و ۵۲ تومان هزینه استهلاک حساب شده است، ادامه می‌دهد: سال ١۴٠٢ حدود ۴٠ همت استهلاک محاسبه شده است، اما پولی که برای آسفالت جاده‌‌‌ها در اختیار داشتیم ١۵همت بود. طبق محاسبات انجام‌شده برای سال‌های ١۴٠٢ و ١۴٠٣ حدود ۶٣ همت کسری و استهلاک باقی‌‌‌مانده داریم. استان هرمزگان به عنوان پایتخت اقتصادی کشور که ۶۰درصد واردات و صادرات کالا را به خود اختصاص داده، دارای ۳۴ کیلومتر آزادراه، ۷۷۷ کیلومتر بزرگراه، ۶۲۳ کیلومتر راه اصلی و ۱۷۲۰ کیلومتر راه فرعی و روستایی است.

به‌‌‌رغم اعلام عباس شرفی، مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌‌‌ای هرمزگان، مبنی بر روکش آسفالت ۲۵۵کیلومتر از راه‌‌‌های استان و آسفالت و زیرسازی بیش از۳۵۰ کیلومتر راه روستایی، هنوز بسیاری از جاده‌‌‌های برون‌شهری و روستایی استان به دلیل تردد خودروهای سنگین، غیرایمن و فرسوده هستند و نیاز به مرمت دارند. بزرگراه بندرعباس- تهران به عنوان شاهراه حیاتی و مهم‌ترین مسیر ترانزیتی کشور که بندر شهیدرجایی را به مرکز کشور متصل می‌کند، کیفیت مناسبی ندارد. این کریدور که استان‌های هرمزگان، کرمان، یزد، اصفهان، قم و تهران را در برمی‌گیرد بسیار ناهموار و فرسوده است و نیاز به مرمت دارد. رانندگانی که در این جاده تردد می‌کنند و به خوبی با وضعیت بد و آسفالت نامناسب آن آشنا هستند، همواره گلایه‌‌‌مندند و این بزرگراه مهم که در توسعه اقتصاد کشور بسیار تاثیرگذار است باید بیشتر از راه‌‌‌ها و جاده‌‌‌های دیگر مورد توجه قرار گیرد.

متاسفانه محورهای ارتباطی معیوب این استان‌‌‌ها، علاوه بر ایجاد مشکلات و حوادث جاده‌‌‌ای برای مسافران و گردشگران، خسارت زیادی هم به رانندگان تحمیل می‌کند. محور بندرعباس-سیرجان به عنوان جاده اقتصادی کشور به دلیل تردد روزانه بیش از ۱۵‌هزار دستگاه وسیله نقلیه سنگین و در مجموع معادل ۴۵‌هزار دستگاه خودروی سواری روز‌به‌روز مستهلک‌‌‌تر می‌شود.

بخش‌‌‌هایی از این بزرگراه نه‌تنها در حوزه استحفاظی هرمزگان بلکه در محدوده شهرهای استان کرمان هم وضعیت خوبی ندارد. آسفالت‌‌‌های فرسوده و حفره‌‌‌های ایجاد‌شده در این بزرگراه، هر راننده‌‌‌ای را به دردسر می‌‌‌اندازد. کمی دورتر از جنوب در کویر ایران، در محورهای استان یزد هم شرایط این بزرگراه، آیینه تمام‌نما از فرسودگی و کیفیت نامطلوب کریدور شمال- جنوب است. در محورهای ارتباطی استان اصفهان که این بزرگراه از آنها هم گذر می‌کند وضعیت رضایت‌بخش نیست. راه‌‌‌ها و محورهای ارتباطی استان قم که در امتداد بزرگراه بندرعباس-تهران قرار دارد هم وضعیت خوبی ندارند.

نه تنها این کریدور شمال- جنوب بلکه بیشتر راه‌‌‌های اصلی و فرعی کشور در استان‌‌‌ها و مناطق مختلف چنین وضعیتی دارند. راه‌‌‌های غیراستاندارد، آسفالت‌‌‌های جاده‌‌‌های باریک، فاقد ایمنی و بدون شانه خاکی و متناسب با تردد وسایل نقلیه سبک و سنگین تهدید جدی برای رشد و شکوفایی استان‌‌‌های کشور است. مسیر۱۲۸۳کیلومتری بزرگراه بندرعباس - تهران نیازمند تخصیص اعتبار ویژه برای نوسازی و مرمت است.

فراموش نکنیم که رونق و پیشرفت صنعت گردشگری کشور هم متکی به جاده‌‌‌ها و راه‌‌‌های هموار و مناسب است. یک جاده و راه استاندارد می‌تواند به رونق صنعت گردشگری کشور به‌ویژه مناطق کمتر توسعه‌‌‌یافته کمک کند. در ایران برخلاف کشورهای دنیا، چندان به صنعت درآمدزای گردشگری توجه نمی‌شود. اکنون بسیاری از اماکن تاریخی، آثار باستانی و به طور کلی میراث فرهنگی کشور در دل روستاها و خارج شهرها فاقد شبکه راه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های دسترسی استاندارد و مناسب هستند. وقتی دسترسی به میراث نیاکان به دلیل نبود راه هموار، سخت باشد، گردشگران و مردم عاشق و علاقه‌مند به میراث کهن این مرز و بوم عطای بازدید و آشنایی با تاریخ شگفت‌‌‌انگیز و پر‌رمز و راز ایران باستان را به لقای آن می‌‌‌بخشند.

به هرحال سازمان برنامه و بودجه و وزارت راه و شهرسازی باید زیر نظر هیات دولت یک‌بار برای همیشه به‌جای تخصیص قطره‌چکانی اعتبارات با افزایش اعتبارات این بخش، بستری مناسب برای ایمن‌‌‌سازی جاده‌‌‌های کشور فراهم کنند تا شاهد افزایش رونق اقتصادی مناطق مختلف کشور، کاهش خسارات جبران‌‌‌ناپذیر جانی و مالی و توسعه صنعت گردشگری باشیم.