شرکتی که این مطالعه در آن انجام شد، Trip.com، یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های مسافرتی آنلاین جهان با ۴۰‌هزار نیروی کار بود. جیمز که در این تحقیق مشارکت داشت، یکی از بنیان‌گذاران و رئیس هیات‌مدیره شرکت است. حدود ۱۶۰۰ نیروی کار مستقر در چین که در بخش‌‌‌های بازاریابی، امور مالی، حسابداری و مهندسی مشغول به کار بودند برای این مطالعه داوطلب شدند و به صورت رندوم و بر اساس تاریخ تولدشان، به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول، به مدت شش ماه پنج روز در هفته را در محل کار حضور یافتند. گروه دوم در همین چارچوب زمانی، فقط در روزهای دوشنبه، سه‌‌‌شنبه و پنج‌شنبه در محل کار حضور پیدا کردند. شرکت برنامه کاری ترکیبی را به این ترتیب طراحی کرد تا افراد را به مشارکت بیشتر تشویق کند.

داده‌‌‌های حاصل از این آزمایش شش‌ماهه تجزیه و تحلیل شد. قبل از انجام آزمایش، مدیران تخمین زده بودند کار ترکیبی بهره‌‌‌وری را تا ۲.۶‌درصد کاهش می‌دهد. اما پس از انجام آزمایش شش‌ماهه ارزیابی‌‌‌ها نشان داد که بهره‌‌‌وری ۱‌درصد افزایش پیدا کرده است. افرادی که با مدل کار ترکیبی کار می‌‌‌کردند، نرخ رضایت بالاتر و ۳۵‌درصد ترک شغل کمتری داشتند. بیشترین کاهش ترک شغل به کارکنان زن اختصاص داشت. همچنین نرخ ترک شغل کارکنان غیرمدیر و افرادی که رفت‌‌‌وآمدشان بیشتر از ۱.۵ ساعت طول می‌‌‌کشید، در مدل کار ترکیبی، کاهش پیدا کرد. به گفته «انجمن مدیریت منابع انسانی»، هر ترک شغل، معادل حداقل ۵۰‌درصد از حقوق سالانه کارکنان برای شرکت‌ها هزینه دارد که برای شرکت Trip.com به معنای ۳۰‌هزار دلار در سال برای هر ترک شغل است. در آزمایش Trip.com، کارکنان به قدری کار ترکیبی را دوست داشتند که نرخ ترک شغل آنها بیش از یک‌سوم کاهش یافت و از هدررفت میلیون‌‌‌ها دلار شرکت جلوگیری کرد.

درس‌‌‌های مدیریتی برای شرکت‌ها

بعد از انتشار نتایج این تحقیق در نشریه «نیچر»، مدیران بسیاری علاقه‌‌‌مند شدند اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورند. سه عامل حیاتی وجود دارد که به موفقیت کار ترکیبی در Trip.com کمک کرده است.

نخست اینکه Trip.com دارای یک سیستم مدیریت عملکرد دقیق است که با بهترین روش‌ها در سراسر جهان برابری می‌کند. مدیران برای بررسی پیشرفت کارکنان سر میزشان حاضر نمی‌‌‌شوند یا سالی یک بار بازخورد اختصاصی به آنها نمی‌‌‌دهند. در عوض، این شرکت هر شش ماه یک‌بار یک فرآیند بررسی عملکرد گسترده دارد تا به کارکنان کمک کند روش و مسیر خود را در لحظه اصلاح کنند. داده‌‌‌های عملکرد کارکنان و نیز بازخورد گرفتن از همکاران، مشتریان، زیردستان و مدیران، در یک گزارش بررسی عملکرد دقیق و چندبعدی و بر اساس یک طیف پنج‌امتیازی ترکیب می‌‌‌شوند. به این ترتیب، Trip.com  می‌تواند افرادی را که عملکردهای بالاتری دارند، به شکل موثری شناسایی کرده و به آنها پاداش دهد و همچنین افرادی را که عملکرد پایین‌‌‌تری دارند در برنامه‌‌‌های بهبود عملکرد قرار دهد. علاوه بر این، دستمزد و ترفیع به طور مستقیم با گزارش عملکرد مرتبط هستند. بنابراین، مدیران شرکت می‌توانند به کارکنانی که عملکرد بالایی دارند، چه آنهایی که از خانه کار می‌کنند و چه آنهایی که در محل کار حضور دارند، انگیزه و پاداش دهند.

دوم، در رویکرد Trip.com به کار ترکیبی، کارکنان یک برنامه زمانی مشخص و هماهنگ از حضور تیمشان در محل کار در اختیار دارند. این کار باعث می‌شود افرادی که در محل کار حاضر می‌‌‌شوند، ناگهان با یک دفتر کار خالی مواجه نشوند. Trip.com این امکان را برای همه کارکنان فراهم می‌کند که بتوانند روزهای چهارشنبه و جمعه به صورت دورکاری کار خود را انجام دهند. شفاف بودن برنامه زمانی کارکنان، برای موفق شدن سیاست‌‌‌های کار ترکیبی بسیار مهم است. در نهایت، مدیرعامل Trip.com و مجموعه مدیران ارشد شرکت، از سیاست کار ترکیبی حمایت می‌کنند. همان‌طور که در بسیاری از شیوه‌‌‌های مدیریت مدرن - از تولید ناب تا چابکی سازمانی - رایج است، پذیرش رهبری سازمان، در حمایت از یک استراتژی موفق بسیار مهم است.

Trip.com در تصمیم‌گیری خود بسیار داده‌‌‌محور بوده تا از نتیجه‌‌‌گیری‌‌‌های نادرست در خصوص بهره‌‌‌وری مدل کار ترکیبی جلوگیری کند. داده‌‌‌ها نشان دادند کارکنانی که به صورت ترکیبی کار می‌کنند، روزهایی که در خانه هستند، ۱.۵ ساعت کمتر کار می‌کنند که این در ظاهر نشان می‌دهد این کارکنان کلا کمتر کار می‌کنند. اما بررسی دقیق داده‌‌‌ها نشان می‌دهد کارکنان ترکیبی در روزهای حضوری و آخر هفته‌‌‌ها، زمان بیشتری را صرف جبران کار می‌کنند. Trip.com همچنین در حال انجام آزمایش‌‌‌های بیشتر برای جمع‌‌‌آوری داده‌‌‌ در سایر جنبه‌‌‌های مرتبط با کار ترکیبی، مانند تنظیم دقیق تعداد روزهای حضور در دفتر برای یافتن تعادل بهینه است. Trip.com توانست از طریق کاهش نرخ ترک شغل بدون تاثیرگذاری منفی بر عملکرد، نوآوری یا بهره‌‌‌وری کارکنان میلیون‌‌‌ها دلار سود داشته باشد. تنها شرکت‌هایی که همواره نوآوری و بهبود عملکرد دارند بقا پیدا می‌کنند و برای این کار، باید آزمایش کنند و حتی فعالیت‌‌‌های مدیریتی خودشان را هم زیر سوال ببرند و اصلاح کنند.

 

مترجم: مرتضی ایراندوست