محرم و صفر فرصتی برای اقتصاد کشور
یکی از موتورهای پیشران اقتصادی؛ گردشگری مذهبی و آیینی است، با توجه به خردهفرهنگها و اقوام متعدد در ایران هر منطقه در صورت وجود زیرساختهای لازم به قطبی فرهنگی و مولد ثروت تبدیل خواهد شد . در کشور ایران گردشگران داخلی و خارجی میتوانند از این فرصت تاریخی سالانه بهرهمند شوند و این اقدام توسعه تدریجی و تکاملی را برای هر منطقه به ارمغان خواهد آورد. مراسمهای فرهنگی و آیینی که در مناطق مختلف کشور در این ایام برگزار میشود فرصتی بینظیر را برای توسعه کشور فراهم میآورد.
مراسم دسته حسینیه اعظم یا تعزیه ارمغانخانه زنجان، مراسم چنار خونبار زرآباد، مراسم تشتگذاری در اردبیل، دمامزنی در بوشهر، نخلگردانی در یزد، گلمالی در خرمآباد، چمر و چایینه ایلام، شاه حسین تبریز، آیین شام غریبان مشهد، بیلزنی در خراسان جنوبی، چهل منبر لاهیجان، مشعلگردانی استانهای جنوبی و مرکزی ایران، خیمهکوبی نوشآباد اصفهان، پولکه گردانی در استان آذربایجان شرقی، چهل منبران گلستان، علمبران تفرش، جغجغهزنی روستای انجدان، دسته عزاداری زنان در آستانه اشرفیه و... همگی ریشه در تاریخ فرهنگ و اعتقادات مردم این سرزمین دارند.مراسم و آیینهای مردمی که میتواند باعث توسعه اقتصادی منطقه و غنای فرهنگی شود .
بازار کالا و ملزومات ویژه و کاربردی این ماه نیز یکی از مسیرهای اقتصادی تقویت بازار و اقتصاد است. با توجه به گستردگی این بازار به وسعت ایران؛ برنامهریزی و تدبر و ورود بخش خصوصی با هدایت و سیاستگذاری بخش حاکمیتی میتواند باعث رونق اقتصادی هدفمند کشور شود.
نذورات مردم در این دو ماه بالاتر از ایام دیگر مذهبی و آیینی است . با هدفمند کردن و سیاستگذاری شایسته میتوان بسیاری از مشکلات مناطق کمبرخوردار را به کمک این نذورات برطرف کرد. ایجاد و توسعه مشاغل، ساخت بیمارستان، توسعه راهها، بهسازی مساجد و اماکن مذهبی و.... تصویری از همگرایی این نذورات و کمک به پیوستگی و استمرار آن خواهد بود .حضور سایر گردشگران کشورهای اسلامی و غیراسلامی در ایران در این ایام علاوه بر تقویت توسعه گردشگری باعث تقویت دیپلماسی و مودت نیز بین دولتها و ملتها خواهد بود. یافتههای جهانی نشان میدهد که بین تاثیرات اجتماعی-فرهنگی و اقتصادی در مناسبتهای آیینی بر جوامع محلی رابطه آماری معناداری وجود دارد که قطعا در کشور ما نیز چنین است . سیاستگذاران فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی کشور با توجه به وجود مناسبتهای آیینی و مذهبی با اصالت گوناگون در کشور میتوانند دورنمایی از توسعه پایدار در کشور ترسیم کنند و شاید بتوان گفت محرم و صفر سرمایهای بزرگ برای توسعه کشور میتواند باشد.