در نشست خبری رئیس دانشگاه تهران انجام شد
معرفی حلقه اتصال صنعت و دانشگاه
وی افزود: در حال حاضر شاهد واگرایی عجیبی بین بخشهای مختلف اجتماعی، اقتصادی و سیاسی هستیم و حتی درون دانشگاهها نیز همگرایی دقیقی تعریف نشده است. بنابراین در دانشگاه تهران در وهله اول به موضوع همگرایی درون دانشگاهی پرداخته میشود. در دانشگاهها موضوعهای پایاننامه و رسالههای دوره دکتری و ارشد تعریف میشود و پارک علم و فناوری را داریم که در شکلگیری شرکتهای دانشبنیان کمکرسانی میکند و در ادامه معاونت پژوهش و فناوری وجود دارد که ارتباط بین صنعت و دانشگاه را در یک تعریف محدود میسر میکند. در حال حاضر ارتباط با دانشگاه منحصر به مذاکره با دستگاهها و سازمانها و نهادها برای گرفتن پروژههای تحقیقاتی شده است و گمان میرود که ارتباط صنعت و دانشگاه به این شکل است و با توجه به بودجه تعداد این نوع ارتباطات نیز بسیار اندک است. دانشگاه تهران بیش از ۲هزار و ۱۰۰ عضو هیات علمی برجسته، بیش از ۱۰هزار دانشجوی دکتری، بیش از ۱۸هزار دانشجوی کارشناسی ارشد و نزدیک به ۱۵هزار دانشجوی کارشناسی دارد.
گام اول؛ ایجاد همگرایی درونی
اگر ظرفیت تحقیقاتی تحصیلات تکمیلی را درنظر بگیریم چیزی حدود ۳۰هزار نفر که به عنوان سرمایههایی که میتوانند نقشآفرینی کنند را در اختیار داریم و نقش این سرمایهها در داخل دانشگاه به صورت جزیرهای تعریف شده است، بنابراین گام اول ایجاد یک همگرایی درونی درنظر گرفته شده است.
مقیمی تاکید کرد: تاکنون زیرساختهای لازم را برای اجرا از نهادهای مختلف فراهم کردهایم. حدود یک سال است که در حوزه آموزش رویکرد خود را تغییر دادهایم و نتیجه آن را در سطح جامعه و دانشگاه از مهرماه سالجاری مشاهده خواهیم کرد، به عنوان مثال دروس کارورزی و مهارتورزی را در رشتههای مختلف تقویت کردهایم. پردیسهای پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به طور مشخص این ماموریت را دنبال میکنند. در واقع ما در حال تدوین بسته کاملی در حوزههای فعالیتهای آموزشی، پژوهشی، فرهنگی، مهارتورزی و تفریحی هستیم. در تلاش هستیم که دانشجویان دانشگاه تهران بخشی از وقت خود را خارج از محیط درس و دانشگاه سپری کنند. پردیس علم و فناوری شهید چمران در جوار سه شهرک صنعتی بزرگ کشور در شهر اشتهارد واقع شده که زیرساختهای آن در حال تکمیل شدن است و به زودی شاهد اردوی مهارتی، آموزشی و پژوهشی خواهیم بود. این اقدام جنبش جدیدی در فضای دانشگاههای کشور ایجاد خواهد کرد و دانشگاه تهران آمادگی این را دارد که این الگو را در سایر دانشگاهها اجرا کند.
در ادامه رئیس دانشگاه تهران عنوان کرد: این کمپ دارای خوابگاه و سالنهای تفریحی و ورزشی بوده و میتواند پذیرای دانشجویان از دانشگاههای مختلف باشد که دانش آموختگان میتوانند در این فضا حضور یابند و با شرکتها و واحدهای صنعتی حاضر در شهرکهای صنعتی ارتباط بگیرند. به عبارت بهتر چاره این نوع آشناییها ایجاد یک بینش جدید نیست بلکه اتصالی است که برقرار میشود و حلقههای مختلف را به یکدیگر متصل میکند. نمایشگاه کاری که ترتیب داده شده یکی از حلقههایی است که زنجیره را تکمیل خواهد کرد و در واقع یک رویداد مقطعی نیست.
شکستن مرزهای بوروکراتیک
احداث پردیس پارک علم و فناوری در جزیره قشم، مشهد، رضوانشهر گیلان و گرگان کلید خواهد خورد و در تلاش هستیم که اعتبار مناسبی را از نهادها و شرکتهای مختلف و خیرین بگیریم. در همین راستا در شهرک صنعتی اشتهارد چیزی حدود ۶هزار فرصت شغلی وجود دارد که در صورت اتصال حلقههای مختلف فرصتهای جدیدی نیز ایجاد خواهد شد. به طور کلی همگرا کردن در درون دانشگاه و ایجاد رابطه بین پایاننامه و رسالهها با پارک علم و فناوری محقق میشود و در ادامه مرزهای بوروکراتیک شکسته خواهد شد و با نتایج و یافتههای تحقیقها میتوان کسبوکارهای دانشبنیان و جدید را به وجود آورد.
مقیمی ابراز کرد: به طور کلی موضوعی که در نمایشگاه کار امسال مطرح میشود فرصتی فراهم شده تا شرکتهای بسیاری در محیط مصلی دانشگاه تهران از یکم تا سوم خرداد ماه ۱۴۰۲ گرد هم آیند و جزئیات عملی و کاری کسب و کارها با دانش اساتید و دانشجویان به اشتراک گذاشته شود و در تلاش هستیم این پیوند و همگرایی را بین دانشگاه با صنعت و کسب و کار ایجاد کنیم. هرچند که رویکردها باید بسیار گسترده باشند و برای توسعه سه بخش دولتی، خصوصی و جامعه مدنی باید ایفای نقش کنند. اگر بخواهیم توسعه و پیشرفت را به معنای واقعی به وجود آوریم باید همه ارکان جامعه در سه بخش با محوریت دانشگاه و نهاد علم بتوانند همگرا شوند تا به هدف نهایی رسید.
تحول کار و تولید با ورود هوش مصنوعی
در ادامه بهرامی احسان، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران به عنوان سیاستگذار نمایشگاه کار در ادامه گفت: نقش دانش و دانشگاه برای تحول عمیق، سریع و موثر بر کسی پوشیده نیست. حوزه IT در مسیر تحولات اساسی بوده و بحث هوش مصنوعی در حال گسترش است و ورود این حوزهها به عرصه کار و تولید قطعا تحول ایجاد خواهد کرد. در ابتدا باید نسبت به این تحولات پیشبینی درستی انجام شود و نقشهای برای راهبری این اتفاقها ترسیم کرد و در نهایت پیوند این دانش در حال توسعه با کاربران آن که تحت عنوان صنعت و بهرهبرداران آن که مردم هستند، رقم میخورد. در این بین دانشگاه تهران به عنوان پرچمدار این حوزه وارد عمل شده است و توان و ظرفیت دانش را به صنعت متصل کرده و در نهایت باعث سودمندی اقتصادی میشود.
امین در پایان در رابطه با نمایشگاه کار خاطرنشان کرد: نمایشگاه کار رویدادی است که سالانه در سراسر دنیا برگزار میشود و هدف از این نوع نمایشگاهها رویارویی دانشجویان، کارجوها و کارفرما در یک محیط کاملا حرفهای است تا بتوانند از حمایت سازمانها استفاده کنند. در واقع نمایشگاه کار نقطه شروع ارتباطات دانشجویان و صنعتگران و شرکتها به حساب میآید. در این نمایشگاه خدمات و برنامههای مختلفی ارائه میشود، یکی از مهمترین برنامههای این نمایشگاه حضور صنعتگران در حوزه خودرو، داروسازی و تولید است و باتوجه به محدودیتهایی که وجود دارد نمیتوان از تمام سازمانها دعوت به عمل آورد و باید سازمانهایی حضور پیدا کنند که برای کارجوها موقعیت و فرصتهای شغلی و آموزشی ایجاد کنند. همچنین سامانهای به نام کاریابی دانشگاه تهران تدارک دیده شده تا کارجویان و کارفرمایان در آن ثبتنام کنند تا بتوانند یکدیگر را پیدا کنند. این سامانه در آینده به صورت رسمی رونمایی خواهد شد.
مقیمی در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیایاقتصاد» مبنی بر اینکه دانشگاه تهران چه راهکارهایی برای جذب نخبهها در نظر گرفته و چه میزان سرمایه برای این منظور لحاظ کرده است، گفت: ایران به عنوان یکی از کشورهایی شناخته شده است که از نظر فرار مغزها در رتبههای اول قرار میگیرد و بهترین کیفیت منابع انسانی را داراست که این خود نشانهای است برای سرمایهگذاری در حوزه ارتباط صنعت با دانشگاه. فعالیت دانشگاههای ایران در سطح استانداردهای جهانی است اما مهم این بوده که چگونه و با چه راهکارهایی نخبهها را در داخل کشور نگه داریم و مانع از فرار مغزها شویم. عوامل مختلفی در مهاجرت نخبهها دخیل هستند که مهمترین آنها فرصتهای شغلی است. موضوع عدمهمگرایی در خصوص فرار مغزها به خوبی قابل مشاهده است. ایران از لحاظ دارا بودن منابع طبیعی جزو کشورهای غنی به حساب میآید و همچنین از نیروی انسانی توانمندی برخوردار است در این بین چه اتفاقی میافتد که نه قادر به بهکارگیری این نیروهای نخبه هستیم و نه در جهت توسعه کشور از منابع طبیعی بهرهبرداری میشود. به نظر میرسد نقص کار نحوه مدیریت اتصال منابع با همدیگر است. یکی از مشکلاتی که با وجود منابع طبیعی و انسانی مطرح میشود این است که خود دانشگاهها نیز نتوانستهاند این حلقه اتصال را به وجود آورند.
یکی از مزیتهای نمایشگاه کار این است که صدای تولیدکننده شنیده شود تا بتوان اتصال را برقرار کرد و در این بین دانشگاه تهران برای جذب نخبهها نهادسازی کرده و کاری که انجام داده این است که رشتههایی که دکترای پیوسته هستند را به دانشکدههای مختلف بسط دهد و رشته و گروههای جدید به وجود آورد و از فارغالتحصیلان به عنوان استاد و پژوهشگر استفاده کند. در حوزههای فنی و مهندسی با فقدان آزمایشگاه و تجهیزات مواجه هستیم این در حالی است که کشورهایی همچون عراق با اینکه از نیروی انسانی باکیفیت و دانش بهروز بهرهمند نیستند به دلیل روابطی که با دنیا دارند به آزمایشگاههای مجهز تجهیز شدهاند. یکی از اقدامات مهمی که انجام شد در رابطه با ظرفیت بودجه سال جدید است که از طریق یکی از بانکهای خارجی در حال گرفتن وامی به مبلغ ۱۵۰ میلیون یورو جهت تجهیز آزمایشگاهها هستیم تا شاید اقدامی موثر در جهت حفظ منابع انسانی باشد.