افشین ایرجی، رئیس هیات‌مدیره این انجمن در درخواست خود به سهم ۸۲درصدی کارگزاران و نمایندگان در فروش سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و یادآور شد: آمارهای قابل اتکای منتشرشده در سالنامه آماری بیمه‌مرکزی ایران از تلاش‌های شبانه‌روزی این گروه حکایت دارد، در حالی که نه‌تنها در شورای عالی بیمه نماینده‌ای ندارد، بلکه در شکل‌گیری و تصویب آیین‌نامه‌های مربوط به حوزه فروش نیز حق رای ندارد.

این درحالی است که هرگونه تغییر در ترکیب شورای‌عالی بیمه نیازمند بازنگری در قانون است. به همین دلیل انجمن صنفی کارفرمایی کارگزاران رسمی بیمه از بهزاد‌پور به‌عنوان رئیس شورای عالی بیمه درخواست حمایت از اجرایی‌شدن این خواسته را دارد.

افشین ایرجی در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» از ارائه نامه فوق به دبیرخانه سندیکای بیمه‌گران ایران خبر داد و گفت: هنوز بیمه‌مرکزی و به‌طور مشخص رئیس کل به این نامه پاسخی نداده‌اند.

راهکار کارشناسان

با انتشار تصویر نامه فوق، برخی از کارشناسان صنعت بیمه در این باره متذکر شدند: بهتر و امکان‌پذیرتر آن بود که از دبیرکل سندیکای بیمه‌گران ایران و مدیرعامل منتخب این سندیکا در شورای عالی بیمه درخواست می‌شد در مواردی که دستور جلسه کمیسیون تخصصی شورا مربوط به نمایندگان یا کارگزاران است، منتخبان انجمن صنفی آنها را به کمیسیون بفرستند.

یکی از اعضای انجمن حرفه‌ای صنعت بیمه نیز در این خصوص گفت: نمایندگان و کارگزاران باید از طریق تشکل‌های صنفی خود بر محیط کسب‌وکار بیمه و به‌ویژه مقررات آن تاثیر‌گذار باشند.

وی افزود: این تاثیرگذاری عمدتا از طریق رسانه‌ها و ارتباط با تنظیم‌گران قوانین و مقررات حاصل می‌شود و تشکل‌های صنفی قبل از اصرار بر منافع خود باید بر منافع صنعت بیمه و جایگاه آن در جامعه تاکید کنند و به دنبال احقاق حقوق مردم باشند.

پاسخ انجمن کارگزاران

ایرجی در پاسخ به راهکار ارائه‌شده گفت: پیشنهاد این گروه درباره نمایندگان کارآیی دارد؛ اما درخصوص کارگزاران عملی نخواهد بود، چون کارگزار نماینده بیمه‌گر نیست.

وی با تاکید بر اینکه نیاز به حضور نماینده‌ای از جامعه کارگزاران به‌عنوان نماینده واقعی بیمه‌گذاران روزبه‌روز بیشتر احساس می‌شود، یادآور شد: بارها در جلسات سندیکا توافقاتی حاصل شد؛ اما سندیکای بیمه‌گران ایران وقتی به خلوت می‌رود، خروجی جلسه کاملا متفاوت می‌شود.

رئیس انجمن صنفی کارگزاران رسمی بیمه متذکر شد: درست است که شبکه نمایندگی، نماینده بیمه‌گران است، ولی در آیین‌نامه‌هایی که بیمه‌گر و نماینده منافعشان در تضاد با هم قرار می‌گیرد، حقوق شبکه فروش نادیده گرفته می‌شود. آیا جمعیتی با سهم ۸۲درصدی در فروش می‌تواند حتی در قوانین مربوط به معیشت خود حق رای نداشته باشد؟

ایرجی ادامه داد: در کمیسیون تخصصی که در مورد آیین‌نامه ۱۰۲ برگزار شد، سندیکای بیمه‌گران نشان داد که صرفا منافع شرکت‌های بیمه برایش اهمیت دارد و حتی به یک سوال ما جواب ندادند، حتی یک جواب. بنابراین چگونه از سندیکا انتظار دارید که نماینده‌ای از شبکه فروش را برای حضور در شورای عالی بیمه معرفی کند؟

عضو هیات‌مدیره انجمن صنفی کارگزاران رسمی بیمه هم در این خصوص گفت: با توجه به مواجهه مستقیم شبکه فروش با مصرف‌کننده نهایی، تنها شبکه فروش است که درک درستی از دغدغه‌های مصرف‌کننده نهایی و به عبارتی مردم دارد.

محمدمعین توکلی ادامه داد: یکی از حقوق مهم جامانده مردم، داشتن نمایندگان قوی در صنعت بیمه است؛ کارگزارانی در تراز آنچه در صنعت بیمه دنیا وجود دارد؛ اما به لطف سیاست‌های اشتباه بیمه‌‌‌گران، این امر تاکنون محقق نشده است.

وظایف نماینده و کارگزار بیمه

نمایندگان و کارگزاران به‌عنوان واسطه بین خریداران بیمه و بیمه‌گران عمل می‌کنند. هر دو وظیفه قانونی دارند که به شما کمک کنند تا پوشش مناسب با قیمت مناسب را دریافت کنید. هر یک باید مجوزهای لازم را داشته و به مقرراتی که توسط شورای عالی بیمه تصویب شده است، پایبند باشند.

خدمات جهانی کارگزاری بیمه

 در دنیا کارگزاران بیمه که نماینده خریداران پوشش‌های بیمه‌ای هستند، طیف گسترده‌ای از خدمات را ارائه می‌دهند.

خدمات مدیریت ریسک، خدمات کنترل تلفات، خدمات مدیریت مطالبات، خدمات مشتری خصوصی مانند پوشش‌های شخصی برای افراد خاص، ارائه داده‌ها و تجزیه و تحلیل آمارها مانند پیش‌بینی ضرر و زیان از جمله خدمات کارگزاران بیمه است.  ۱۵ کارگزاری بزرگ بیمه در سال ۲۰۲۱ بیش از ۷۵میلیارد دلار درآمد کسب کردند.