رئیس هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان خبر داد
تامین ۵۰ هزار واحد مسکونی با صنعتیسازی
عبدالرضا فریدنایینی با بیان مطلب فوق گفت: با توجه به رایزنیهای صورت گرفته و اعلام آمادگی انجمن برای حضور موثر در طرح نهضت ملی مسکن، سرانجام بستری فراهم شد که انجمن تولیدکنندگان، مدیریت طراحی و ساخت ۵۰ هزار واحد مسکونی از طرح نهضت ملی مسکن در قالب روشهای تولید صنعتی را به عهده گیرد.وی اظهار کرد: طرح نهضت ملی مسکن در مقطع کنونی، ضمن اینکه بستری برای خانهدار شدن اقشار هدف است، در عین حال از آنجا که مسکن بخش پیشران اقتصاد کشور است سبب تعدیل معضلات اشتغال و تولید خواهد شد.
فریدنایینی ادامه داد: در شرایط کنونی، تحت تاثیر مشکلات تحریم و قفلهایی که بر اقتصاد کشور زده شده است، متاسفانه بر اثر کمبود منابع پروژههای عمرانی کشور رونق گذشته را ندارند و این امر سبب رکود و بیکاری هزاران شرکت ساختمانی شده است و خروجی این معادله در نهایت به بیکاری هزاران نیروی کار به ویژه در سطوح تخصصی منجر شده است. در این شرایط از طریق توسعه صنعتی مسکن قادر خواهیم بود بخشی از رشد اقتصادی را از طریق ارتقای بهرهوری و کیفیت جبران کنیم و معضل تحریم را به فرصتی برای توسعه پایدار بدل کنیم. وی گفت: در حال حاضر ساخت مسکن در شرایط سنتی و ماقبل صنعتی زمینگیر شده و صنعت ساختمان با بحران عقبماندگی مواجه است. ما با وجود داشتن جامعه بزرگ مهندسی ساختمان، نظام دانشگاهی توانمند و مزیت نسبی فوقالعاده در بخش مسکن قادر نبودهایم مسکن بهرهور، کیفی و زیستپذیر بسازیم اما با تحول بنیادی در فرآیند طراحی و تولید مسکن و تحقق تولید صنعتی، قادر خواهیم بود بهرهوری و کیفیت را به نحو جهشی ارتقا ببخشیم، از سرمایههای کلان ملی به نحو مناسب حفاظت کنیم، رقابتپذیری از دست رفته را به دست آوریم و در بازارهای منطقه و جهان حضور موثر داشته باشیم.
برداشت متفاوت مسوولان از مفهوم صنعتیسازی
وی در بخش دیگری از اظهارات خود همچنین به انتقاد از رویکرد برخی سازمانها و مدیران تصمیمگیر در حوزه صنعتیسازی مسکن پرداخت و گفت: متاسفانه برداشت متفاوت تصمیمگیران از فرآیند طراحی و تولید صنعتی مسکن سبب شده که صنعتیسازی به معنای واقعی کلمه در ساختوسازهای ما نهادینه نشود. علت اصلی تشتت آرا فقدان اسناد پشتیبان در این مورد است. ما فاقد برنامه راهبردی طرح جامع توسعه صنعتی مسکن هستیم، فاقد ضوابط و معیارهای طراحی و تولید صنعتی هستیم و لذا، اجماع لازم نزد دستاندرکاران تولید صنعتی وجود ندارد.
در ادامه این نشست خبری، جعفر قرائتیستوده، دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان با تاکید بر اینکه باید نگاه مسوولان، سازندگان و همچنین بهرهبرداران ساختمان نسبت به روشهای تولید مسکن تغییر کند، گفت: صنعتیسازی مسکن دربردارنده مفهومی است که بر اساس آن تمامی فرآیند تولید مسکن شامل طراحی، تولید و اجرا باید نخست با مدیریت یکپارچه به صورت صنعتی تعقیب شود.
وی با بیان اینکه طرحهای عظیم تولید انبوه مسکن نظیر مسکن مهر، اقدام ملی و طرح نهضت ملی مسکن از پتانسیل بالایی برخوردار هستند که زمینهساز تغییر روشهای تولید مسکن باشند، اذعان کرد: برخی تصور میکنند موانعی نظیر کمبود کارخانهها و تجهیزات تولید صنعتی و همچنین پیشبینی گرانی روشهای صنعتی چالشهایی هستند که امکان تولید صنعتی مسکن را سلب میکنند، این در حالی است که با ظرفیتهای فعلی، کاملا شرایط برای صنعتیسازی فراهم است.
قرائتیستوده همچنین با یادآوری این مطلب که ساخت ۵۰ هزار واحد مسکونی صنعتی در طرح نهضت ملی مسکن میتواند نقطه عطفی برای توسعه روشهای صنعتی ساخت مسکن باشد، گفت: هر چند در طرح مسکن مهر، دولت با ارائه تسهیلات تشویقی، حمایت خود را از صنعتیسازی مسکن به عمل آورد، اما با توجه به برداشت سطحی بعضی از تصمیمگیران از موضوع صنعتیسازی، در نهایت مطابق انتظارها، صنعتیسازی در کشور نهادینه نشد.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان گفت: اما در طرح نهضت ملی مسکن، به نظر میرسد که برداشت مسوولان از صنعتیسازی نسبت به گذشته پختهتر شده است و امیدواریم با حمایتهای همهجانبه، در نهایت نهضت ملی مسکن به بزنگاه ترویج صنعتیسازی در حوزه مسکن مبدل شود.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان خاطرنشان کرد: این انجمن به دنبال تدوین طرح جامع صنعتیسازی است و قطعا تهیه این طرح میتواند نقشه راه صنعتیسازی مسکن باشد و با الهام از آن شاهد دگرگونی عظیمی در روشهای تولید صنعتی ساختمان باشیم.
قرائتیستوده همچنین با برشمردن مزایای صنعتیسازی که به گفته وی با سریعسازی، انبوهسازی، مقاومسازی و ارزانسازی مسکن همراه است گفت: با توجه به نامعادله تولید مسکن و با در نظر گرفتن اینکه تولید سنتی سبب هدررفت سرمایههای ملی است، دولت باید در جایگاه سیاستگذار در زمینه ترویج روشهای صنعتیسازی تسهیلگری کند و با مکانیزمهای تشویقی، تمهیداتی را فراهم کند که سازندگان به سمت روشهای صنعتیسازی گرایش پیدا کنند.
این فعال صنعت ساختمان در پایان افزود: تفاهمنامه انجمن برای اجرای ۵۰هزار واحد از واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی مسکن، هر چند شروعی خوب و دلگرمکننده برای نهادینه کردن صنعتیسازی است، اما این آغاز راه است و امیدواریم دولت با تسهیلگری، سهم صنعتیسازی را در پروژه نهضت ملی مسکن افزایش دهد و کارنامه موفقی در این زمینه از خود به جا بگذارد.