تاخیر در تحویل لوازم خانگی توسط فروشگاههای زیرمجموعه تولیدکنندگان
به گزارش «ایرنا»، رئیس اتحادیه لوازم خانگی ضمن تایید ماجرای تاخیر در تحویل برخی از محصولات لوازم خانگی گفت: تاخیر در تحویل لوازم خانگی توسط فروشگاههای زیرمجموعه تولیدکنندگان لوازم خانگی اتفاق میافتد؛ زمانی که مردم برای خرید کالا سراغ واحد صنفی میروند، هیچ مدت زمانی انتظار نمیکشند و همان موقع که میخواهند کالای خود را تحویل میگیرند اما در نمایندگیها و فروشگاههایی که متعلق به تولیدکنندگان است، چنین مشکلاتی ایجاد میشود و بعضا به مشتری عنوان میشود که بعد از یک دوره زمانی، کالایش تحویل داده میشود. اکبر پازوکی با بیان اینکه طبق قانون سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، هیچ فروشگاه و مغازهای حق ندارد کالایی را که موجودی انبار ندارد به فروش برساند، تصریح کرد: این امر تخلف محسوب میشود و اگر فروشگاه یا مغازهای چنین اقدامی را انجام داد، خریدار میتواند شکایت کند چرا که کار فروشگاه و مغازهدار غیرقانونی است، فروشگاه یا نمایندگی موظف است کالایی را که موجود دارد به مردم عرضه کند. وی افزود: اما اگر فروشنده در قرارداد یا فاکتور، این موضوع را با خریدار مطرح کرده و توافق حاصل شده باشد، عملا پیشفروش صورت گرفته و این امر برخلاف قانون نیست. ولی باید دید که فروشگاه یا نمایندگی مجوز پیشفروش لوازم خانگی را دارد یا خیر؟ اگر ندارد تخلف کرده است.
شهریورماه مشکل حل میشود
رئیس اتحادیه لوازم خانگی اظهار کرد: خریدار باید زمان تحویل کالایی را که پول آن را پرداخت کرده بداند، اگر مشتری از کم و کیف آن مطلع نباشد، فروش چالش داشته است. بر این اساس اگر خریداری با چنین مشکلی مواجه شده و قید زمان تحویل کالای لوازم خانگی در فاکتور نیامده است، میتواند شکایت خود را در سازمان صنعت، معدن و تجارت ثبت کند و پس از آن و با فوریت، اتحادیه لوازم خانگی به آن رسیدگی میکند. پازوکی با تاکید بر اینکه اینگونه موارد در واحدهای صنفی سطح شهر اتفاق نمیافتد و در نمایندگیها و فروشگاههایی که بهصورت مستقیم با کارخانههای لوازم خانگی کار میکنند، چنین معضلی پدید میآید، تصریح کرد: به نظر میرسد از شهریورماه مشکل تاخیر در تحویل بخشی از لوازم خانگی مانند سایدبایساید که به تولیدکنندگان آن افزوده شده است، حل شود.
انحصار رویه جدید لوازم خانگی
یکی از فروشندگان لوازم خانگی در شرق تهران میگوید بیش از ۱۶ ماه است که تولیدکنندگان لوازم خانگی به او یخچال، سایدبایساید و فریزر ندادهاند. این در حالی است که قبل از سال ۹۷ واحدهای صنفی هر کالایی که طلب میکردند، تولیدکننده در کمترین زمان ممکن و با کیفیت بهتر تحویل میداد اما اکنون بخش توزیع لوازم خانگی داخلی، از عرضه کالا به واحدهای صنفی اجتناب میکند و تمام کالاها به فروشگاهها و نمایندگیها داده میشود، از همین رو خیلی از واحدهای صنفی به سمت فروش لوازم خانگی کوچک رفتهاند. وی ادامه داد: برخی از توزیعکنندگان لوازم خانگی داخلی میگویند شما سفارش و پول را از مشتری بگیرید و پس از آن کالا تحویل داده میشود اما وقتی کالایی برای نمایش در مغازه نیست، چگونه میتوان آن را فروخت؟
به نظر میرسد سیاستی که تولیدکنندگان لوازم خانگی داخلی دنبال میکنند، تنها حرکت به سمت انحصار است. تاخیر در تحویل باعث شده قیمت این محصولات در بازار افزایش غیرمنطقی پیدا کند. افرادی که از گذشته این کالاها را داشتند یا ارتباط خوبی با کارخانه دارند، با قیمتهای بالاتری لوازم خانگی کمیاب را در بازار به فروش میرسانند. از مدتها پیش کارشناسان و فعالان اقتصادی هشدار دادند رویهای که در صنعت لوازم خانگی شکل گرفته مانند صنعت خودرو است؛ این صنعت به گونهای رفتار میکند که سالهای پیش خودروسازی در پیش گرفت و اکنون میبینیم که صنعت خودروی کشور با آنکه در دوران بلوغ است همچنان در زمینه تیراژ تولید، کیفیت و قیمت مشکلات ریشهای دارد و مردم از این صنعت داخلی بهشدت ناراضی هستند. حال در صنعت لوازم خانگی به دلیل ممنوعیت واردات، در شرایط بدون رقابت مشغول به تولید هستند؛ تولیدی که در آن کیفیت افت کرده، خدمات پس از فروش ضعیف شده، تحویل کالا به مشتری با تاخیر چند ماهه است و استفاده از تکنولوژیهای جدید رو به فراموشی است. قطعا با ادامه این فرآیند نمیتوان روزهای روشنی را برای صنعت لوازم خانگی متصور بود.
تولید ۱۸ میلیون دستگاه لوازم خانگی
پیش از این محمدمهدی برادران، معاون صنایع عمومی وزیر صمت گفته بود: امسال ۱۸ میلیون دستگاه لوازم خانگی تولید خواهد شد و در بهار امسال کاهش ۱۵ درصدی ارزبری، افزایش ۱۰ درصدی عمق داخل و افزایش ۱۰ درصدی صادرات ثبت شده است. افزایش تولید لوازم خانگی باید بر اساس خواسته مردم به نوع کالاها باشد، زمانی که تقاضا برای یخچال سایدبایساید بیشتر است قاعدتا تولید این کالا هم باید بیشتر شود، نه آنکه تولیدکننده، تولید یخچال و فریزر دوقلو و سایر محصولات خود را افزایش دهد و خریدار را مجبور کند که همین کالاها را خریداری کند. گزارشهای میدانی حاکی از آن است که برخی از نمایشگاهداران در برابر خواسته مردم برای خرید سایدبایساید، آنها را ترغیب به خرید نوع دیگر کالاها میکنند و میگویند ساید با تاخیر تحویل میشود و قیمت در زمان تحویل به روز (یعنی گرانتر) محاسبه میشود. بنابراین وقتی مشتری چنین صحبتهایی را از نمایندگیها و نمایشگاههای عرضه لوازم خانگی میشنود، به ناچار خریدی را انجام میدهد که مطابق میل او نیست. به هر ترتیب همانگونه که دولت به سمت آزادسازی واردات خودرو رفت و قرار است از شهریورماه واردات انجام شود، در حوزه لوازم خانگی نیز به چنین تصمیمی نیاز است تا مردم در فضای بهتر و با قیمتهای مناسبتر بتوانند لوازم خانگی مورد نیاز خود را خریداری کنند. در شرایط فعلی تولیدکنندگان به جهت یکهتازی و انحصاری که ایجاد کردهاند، مردم را خواسته یا ناخواسته اذیت میکنند.