خودرو در آستانه بورسی شدن
به گزارش خبرگزاری تسنیم، عرضه خودرو در بورس کالا و رهایی از قیمتگذاری دستوری، سیستم قرعه کشی، توزیع رانت و عدمشفافیتهای دقیق در خصوص نحوه تخصیص خودروها، حمایت اصولی از تولیدکننده و سهامداران خودرویی از جمله مزایایی است که به اعتقاد کارشناسان اقتصادی در صورت ورود پرحجم و مستمر خودرو در بورس کالا عملیاتی میشود. در این میان با وجود کش و قوسهای فراوان و حمایتهای مجلس، وزیر اقتصاد و مدیران و کارشناسان بازار سرمایه، سرانجام شورای عالی بورس عرضه خودرو در بورس کالا را به تصویب رساند تا عرضهای که روز ۲۸ اردیبهشت ماه با دو محصول کارای تک کابین و دوکابین در بورس کالا انجام شد به زودی با ورود سایر خودروها پیگیری شود.
از هیات پذیرش بورس کالا خبر میرسد که تاکنون محصولاتی چون شاهین گروه خودروسازی سایپا، کارا تک کابین و دو کابین، فیدلیتی و دیگنیتی تولید شرکت بهمن موتور و خودروی سواری JAC-J۴، خودروی سواری JAC-S۵ و خودروی وانت KMC-T۸ تولید شرکت کرمان موتور در بورس کالا پذیرش شدهاند و محصولات دیگری از سایر خودروسازان نیز تمایل خود به عرضه در بورس کالا را اعلام کردهاند. نکته مهم دیگر آن است که بر اساس اعلام وزارت صمت، خودروهایی که در مسیر خروج از قرعهکشی قرار گرفتهاند و به عبارتی تولید و عرضهشان بیشتر از میزان تقاضاست، به صورت بالقوه امکان عرضه در بورس را دارند. همچنین اعلام شده است بهطور مثال اگر قرار باشد خودروهای شاسیبلند در بورس عرضه شوند، در این صورت همه خودروسازان شبهدولتی و خصوصی باید همه خودروهای خود در این کلاس را در بورس وارد کنند.
اطلاعیه سامانه یکپارچه تخصیص خودرو پیرامون خودروهای خارج شده از شمول قرعه کشی نشان میدهد که تاکنون سایپا شاهین (کلیه شرایط فروش)، کوئیک R (پیشفروش، مشارکت در تولید)، کوئیک (پیشفروش، مشارکت در تولید)، کوئیک اتومات (پیشفروش)، کوئیک S (پیشفروش، مشارکت در تولید)، ساینا S (پیشفروش، مشارکت در تولید)، پراید ۱۵۱ (پیشفروش)، محصولات کرمان موتور شامل جک اس ۵ (پیشفروش و فروش فوقالعاده) و جک J۴ به همراه محصولات مدیران خودرو شاملامویام، چری و فونیکس از روند قرعه کشی خارج شدهاند. به اعتقاد کارشناسان، شفافیت در معاملات بورس کالا باعث میشود هم خودروسازها بتوانند با درنظرگرفتن حاشیه سود مناسب و معقول خودروی خود را بفروشند و هم خریداران نیز با کشف قیمت منصفانه ناشی از عرضه و تقاضا محصول موردنیاز را در یک بازار شفاف خریداری کنند.
البته همسو با این اقدامها، به نظر میرسد با واگذاری سهام خودروسازان به صورت بلوکی، شرایط برای عرضه محصولهای خودرویی دو خودروساز معروف ایران خودرو و سایپا در بورس کالا بیشتر مهیا شود. البته در مجمع عمومی عادی سالانه ایران خودرو و سایپا هم اخبار رسیده حاکی از آن است که قرار است این دو خودروساز برخی از محصولهای خودرویی خود را در گام نخست به سازوکارهای عرضه و تقاضا در بورس کالا واگذار کنند.