سازمان بازرسی چندی پیش اعلام کرد که نزدیک به «۱۸۰‌هزار خودرو» کف پارکینگ خودروسازان خاک می‌خورد که قطعه ندارند؛ اما قطعه‌سازان کشور به توصیه وزارت صنعت، معدن و تجارت به نهضت داخلی‌سازی ورود کردند و توانستند بسیاری از قطعات را داخلی‌سازی کنند و تحریم‌ها را دور بزنند.

 شرکت کروز یکی از قطعه‌سازانی است که از زمان تحریم‌ها تاکنون فعالیت مستمری در تولید قطعات دارد، به‌طوری که در همین مدتی که خودروسازان نمی‌توانستند خودروها را تجاری و روانه بازار کنند، شرکت کروز توانست ۴۴ میلیون قطعه تولید کند و تحویل خودروسازان دهد تا این صنعت زمین نخورد.

مدیر فروش شرکت صنایع تولیدی کروز با تاکید بر کیفیت و نوآوری محصولات این شرکت گفت: در حال حاضر علاوه بر تامین بخشی از قطعات مورد نیاز گروه بهمن، سایر خودروسازان از جمله سایپا و ایران‌خودرو نیز از قطعات تولید شده در کروز استفاده می‌کنند.

علی یوسفی با اشاره به مشکلات قطعه‌سازی همچون کمبود نقدینگی افزود: با این وجود روند صعودی در تولید داشتیم و توانستیم دست‌کم ۴۴ میلیون قطعه تولید و به خودروسازان تحویل دهیم.

وی تصریح کرد: امسال برای ایران‌خودرو ۲۶ میلیون، سایپا ۱۶ میلیون و گروه بهمن ۲ میلیون قطعه تولید کردیم و متناسب با افزایش تیراژ تولید خودروسازان در سال‌های آتی، روند رشد ادامه دارد.  این در شرایطی است که قطعه‌سازان در تولید مواد اولیه با مشکل مواجه هستند و کمبود نقدینگی بر آنها فشار مالی زیادی وارد کرده است. مطالبات قطعه‌سازان از خودروساز‌ها البته ماجرای جدیدی نیست و از سال‌ها قبل همچنان به عنوان یک چالش بزرگ در صنعت خودروی کشور مطرح بوده است. طبق آخرین گزارش‌ها، طلب قطعه‌سازان از شرکت‌های خودروساز به بیش از ۴۵‌ هزار میلیارد تومان رسیده است. این مطالبات عقب‌افتاده، سه آسیب جدی به خودروسازی وارد کرده که افت تولید و مختل شدن داخلی‌سازی را شامل می‌شود.

نکته حائز اهمیت اینجاست که قطعه‌سازان طی دوران تحریم در نهضت داخلی‌سازی قطعات که توسط وزارت صمت دولت دوازدهم به راه افتاد، مشارکت کردند و طبعا انتظار داشتند حالا که پای ساخت داخل در میان است، روند پرداخت مطالبات‌شان تسریع شود، اما این اتفاق رخ نداد. نکته دیگری که وجود دارد این است که شرکت کروز با وجود این مطالبات کار تولید را رها نکرده و توانسته تولید را ادامه دهد، موضوعی که نظر نمایندگان مجلس را جلب کرده است.  نماینده مردم سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فعالیت شرکت کروز در بین قطعه‌سازان بسیار مثبت بوده است نیز گفت: اکنون حدود ۶۰ درصد قطعات خودروسازان چه قطعات تزئینی و چه قطعات برقی را شرکت کروز تولید می‌کند و این شرکت تامین‌کننده بسیاری از قطعات خودروهای داخلی است.  جلیل رحیمی با بیان اینکه تحریم‌ها برای شرکتی مانند کروز یک فرصت بوده است، گفت: در این شرایط سخت تحریمی فقط ۵ تا ۱۰ درصد قطعات یک خودرو را شرکت کروز نمی‌سازد آن هم در کل این قطعات در ایران ساخته نمی‌شود و یعنی در کل جهان تنها برخی کشورها سازنده آن قطعات هستند.  این تنها یک بعد ماجراست؛ بعد دیگر اشتغال‌زایی است، امروزه اشتغال در شرکت‌های صنعتی کاری سخت و شاید نشدنی است؛ با این حال شرکت کروز اقدام به ایجاد اشتغال کرده و توانسته برای ۱۲ هزار نفر از بانوان ایجاد اشتغال کند، کاری که هیچ شرکت تولیدی تاکنون انجام نداده و نخستین شرکتی است که به کمک آمده و در سخت‌ترین شرایط هم از بانوان و هم از صنعت خودرو حمایت کرده است.