چرخ «حسیر» با فروش دارایی می‌چرخد

Untitled-2

همچنین سود خالص این شرکت در سال 99مبلغ 131میلیارد ریال بود که طبق گزارش حسابرس این سود‌سازی از طریق فروش 15درصد از سهام شرکت پرتو بار خلیج‌فارس بوده است این درحالی است که  حسابرس درمورد نحوه واگذاری و ارزشگذاری سهام فروخته شده اظهار نظری نکرده است. فروش سهام پرتو بار خلیج فارس توسط شرکت ریل سیر کوثر، موجب افزایش سود سال 99 به مبلغ 235میلیارد ریال شده است. باید خاطر نشان کرد که طبق گزارش حسابرس، از بدو درنظر گرفتن سود ناشی از فروش سهام شرکت مزبور، عملیات شرکت در سال مورد گزارش (سال 99)منجر به زیان 106میلیارد ریالی شده است. بر این اساس اگر سود حاصل از فروش سهام را برای این شرکت در نظر نگیریم، این شرکت زیان ده بوده است.

طبق صورت‌های مالی برای سال 99 منتشر شده در سایت کدال، این شرکت حدود 7میلیارد ریال زیان ناخالص شناسایی کرده است که با احتساب هزینه‌های فروش،اداری و عمومی، هزینه‌های مالی  و سایر درآمد‌ها و هزینه‌ها سود خالص این شرکت حدود 131میلیارد ریال بوده است. همان‌طور که در بالا ذکر شد این سودسازی عموما ناشی از فروش سهام بوده و در غیر این صورت شرکت با زیان روبه‌رو می‌شد.  در حالی که انتظار می‌رود این گونه سودسازی‌ها به سرمایه‌گذاری در طرح‌های توسعه ای شرکت اختصاص یابد ولی بخش عمده  آن صرف جبران زیان و پرداخت سود به سهامداران شده است. براین اساس سود انباشته این شرکت حدود 106میلیارد ریال افزایش یافته و به 256میلیارد ریال رسیده است. از مبالغ فوق باید 18میلیارد ریال بابت سود سهام سال 98 و 13میلیارد ریال بابت سود سهام سال 99 کسر شود.

 کاهش سودسازی با وجود افزایش درآمدها

با نگاهی به صورت‌های مالی در دوره 6ماه نخست سال جاری منتشر شده در سایت کدال و با کاهش اثرات ناشی از کرونا، درآمد‌های عملیاتی این شرکت با افزایش قابل توجهی روبه‌رو شد، اما از آنجا که بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی با شدت بیشتری افزایش یافته است فعالیت‌های این شرکت منجر به بهره‌وری مناسبی نشده و حاشیه سود ناخالص این شرکت کاهش یافته است.

با توجه به افزایش 87درصدی هزینه‌های فروش، اداری و عمومی‌ و افزایش 32درصدی هزینه‌های مالی این شرکت و همچنین در نبود سود‌های ناشی از فروش سهام، روند سودسازی این شرکت در مقایسه با 6ماه سال قبل کاهش 84درصدی را نشان می‌دهد و به این ترتیب سود خالص این شرکت از حدود 185میلیارد ریال در 6ماه نخست سال 99 به 30میلیارد در 6ماه مشابه سال جاری کاهش یافته است. درگزارش‌های مالی منتشر شده برای این شرکت، درآمد‌ها و هزینه‌های غیرعملیاتی، ناشی از سود سپرده بانکی و سود ناشی از سرمایه گذاری در سهام با کاهش قابل توجهی روبه‌رو بوده است. همچنین درآمد‌های ناشی از فروش ، سرمایه‌گذاری، سود ناشی از تسعیر ارز و... ، تقریبا به صفر رسیده است.

 هزینه  استهلاک

طبق گزارش‌های منتشر شده برای 6ماه نخست سال‌جاری در سایت کدال، هزینه استهلاک این شرکت در سال 99  حدود 41میلیارد ریال بود که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال 1400 به حداقل 50میلیارد ریال برسد که حدود 22درصد افزایش را نشان می‌دهد.

این رقم در کنار حق‌العمل و کمیسیون فروش (330درصد افزایش)، سهم مسافری راه‌آهن (180درصد افزایش) و هزینه راهبری قطارهای مسافری (46درصد افزایش) بیشترین سهم را در افزایش هزینه‌های سربار تولید خواهند داشت.

همچنین طبق همین گزارش برآورد می‌شود که هزینه‌های فروش، اداری و عمومی ‌این شرکت نیز تا پایان سال‌جاری با افزایش 40درصدی روبه‌رو شود. بر این اساس با فرض کاهش درآمد‌های عملیاتی این شرکت با شروع پاییز و زمستان، سودسازی این شرکت تا پایان سال با چالش جدی روبه‌رو خواهد بود.

 طرح‌های توسعه‌ای

 طبق صورت‌های مالی 6ماهه منتشر شده در سایت کدال، این شرکت در نظر داشت با تکمیل ساخت 10واگن مسافربری تا پایان شهریورماه سال جاری ناوگان مسافربری خود را توسعه دهد و از این طریق درآمد‌های خود را افزایش دهد که تا تاریخ مذکور اطلاعیه‌ای در خصوص این موضوع منتشر نشده و پایان پروژه هنوز اعلام نشده است. همچنین این شرکت خرید 27واگن مسافربری را در دستور کار دارد. طبق گزارش منتشر شده  25درصد این پروژه در سال 99 انجام شده بود که پیش‌بینی می‌شود تا آخر امسال  این رقم به 35درصد برسد.  این درحالی است که واردات واگن ممنوع شده است این شرکت باید دستگاه‌های مورد نیاز خود را از داخل تامین کند.  با این حساب پیشرفت پروژه در‌ هاله‌ای از ابهام قرار دارد. لازم به ذکر است که در رابطه با روند پیشرفت پروژه‌ها از یکی از مدیران این شرکت نظر خواهی شد ولی حاضر به پاسخگویی نبود. بر این اساس این روزنامه آمادگی این را دارد که پاسخ مدیران این شرکت را به صورت مکتوب دریافت و درج کند.

 نسبت‌های مالی حسیر

درجدول برخی از نسبت‌های مالی شرکت ریل سیر کوثر نشان داده شده است. اعداد این جدول از گزارش سایت‌های داده‌پرداز بورسی معتبر استخراج شده است. طبق ارقام جدول بازده دارایی‌های این شرکت در6ماه نخست امسال کاهش یافته است که می‌تواند ناشی از عملیات تعمیر و تجهیز واگن‌های این شرکت باشد. نسبت آنی این شرکت نیز حدود 37/  0 است که نشان می‌دهد شرکت در پرداخت بدهی‌های کوتاه‌مدت خود با چالش‌هایی روبه‌رو است. این درحالی است که نسبت پوشش بهره این شرکت در 6ماه نخست کمی ‌بهبود یافته که به خاطر افزایش درآمد‌های عملیاتی شرکت است. دوره وصول مطالبات این شرکت نیز در سال‌های گذشته در وضعیت مناسبی قرار نداشت که در 6ماه نخست امسال بهبود یافته است. اما با توجه به شرایط تورمی ‌ایران این نسبت همچنان بالا است که می‌تواند روند سودسازی واقعی این شرکت را دچار چالش کند.

خاطر نشان می‌شود  شرکت ریل سیر کوثر در سال 84 با خرید ناوگان مسافری وارداتی عملا وارد صنعت حمل و نقل مسافری کشور شد. قطارهای این شرکت درمسیرهای تهران، بندرعباس و یزد به مقصد مشهد و بالعکس فعالیت می‌کند. در سال 99 این شرکت قطارهای باری خود را به شرکت زیر مجموعه (پرتوبار خلیج‌فارس) منتقل کرده و فعالیت شرکت اصلی به حمل و نقل مسافر محدود شده است. در سال 99 تعداد 4 رام قطار مسافری شامل (شامل 47دستگاه واگن به انضمام 2رستوران) درحال فعالیت بوده است.