انتقال آب از خلیجفارس در آینده نزدیک
وی در نخستین نشست خبری خود پس از قرارگیری در مسند مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو درباره مطلب فوق افزود: تخصص من توسعه است و در همین راستا برنامههای توسعهای چادرملو یکی پس از دیگری در دستور کار هستند و تمامی توان را برای پیشبرد برنامهها به کار خواهیم گرفت.
وی بر این باور است که در شرایط کرونا و تحریمها تکیه بر دانش و توان نیروهای متخصص داخلی و خودباوری میتواند به حل و عبور از این بحرانها کمک کند. تقیزاده در جمع خبرنگاران به سابقه فعالیت توسعهای خود در شرکت معدنی و صنعتی گلگهر اشاره کرد و تصریح کرد: همانطور که در گلگهر طرح انتقال آب از خلیجفارس به منطقه گلگهر حائز اهمیت بود در چادرملو نیز این طرح در راستای اجرای طرحهای توسعهای چادرملو بسیار ضروری است و با جدیت پیگیری میشود. وی با اشاره به این مطلب که تا سه ماه آینده اخبار مساعدی را از سوی شرکت منتشر خواهیم کرد، گفت: سخن از سه ماه است و این برنامهها را در جهت پیشرفت دنبال خواهیم کرد. تقیزاده در خصوص انتقال آب خلیجفارس به استان یزد این نوید را داد که تا پایان امسال این امر محقق شود. وی گفت: قرار بود زودتر از این به بهرهبرداری برسد، اما در مواجهه با بیماری کووید-۱۹ پروژه با مشکل روبهرو شد و متخصصان خارجی ناظر طرح، پروژه را ترک کردند، اما این مشکل حل شده و کماکان طرح انتقال آب خلیجفارس در مسیر انجام کار قرار گرفته است. تقیزاده خاطرنشان کرد: کرونا نه تنها بر نیروی کار اثر گذاشت، بلکه خرید تجهیزات و انتقال از گمرک را نیز تحتالشعاع قرار داد. اما به نظر میرسد با همین روال خط یک در پایان امسال نهایی شود. وی با اشاره به این مطلب که طرح یادشده بیش از ۸۰ درصد پیشرفت داشته است یادآور شد: این پیشرفت برای انتقال آب به سیرجان و سرچشمه نیز همین میزان بوده و فازهای انتقال همزمان در حال اجرا هستند. مدیرعامل چادرملو تاکید کرد که بخشی از منابع آب انتقال یافته در آینده به ایجاد فضای سبز و رشد گیاهان مناسب با کویر اختصاص خواهد یافت.
قیمتگذاری بحث داغ روز
از آنجا که قیمتگذاری زنجیره ارزش فولاد امروز از مباحث مطروحه در میان مدیران معدن و صنایع معدنی است، ناصر تقیزاده نیز این امر را از تولید جدا ندانست و در این باره به خبرنگار «دنیایاقتصاد» گفت: اینکه شرکتهایی نظیر چادرملو به علت اینکه تولیدکننده هستند فقط به چشم تولیدکننده دیده شوند چیزی را در مناسبات بازار تغییر نمیدهد. قیمتگذاری باید با نگاهی کامل به زنجیره توام باشد و نباید تنها بخشی از زنجیره را درگیر کند.
وی گفت: قیمتهایی که اکنون برای کنسانتره و گندله شاهد هستیم نسبتی از شمش فولاد خوزستان است این را قبول داریم اما با نگاهی به بازار شاهد آن هستیم که سنگآهن در حالی که در ابتدای فرآیند زنجیره ارزش قرار دارد با نرخ ۴۹۰ هزار تومان به ازای هر تن معامله میشود. این در حالی است که کنسانتره که فرآیند بیشتری به لحاظ مصرف گاز و برق و... را درگیر تولید خود میکند با قیمتی معادل ۷۰۰ هزار تومان در بازار معامله میشود.
تقیزاده تاکید کرد که سنگ بنای گرانی مواد اولیه در مبادلات دولتی گذاشته شده و این امر توازن کل زنجیره را دچار خلل میکند. تمامی محاسبات در حالی است که با قیمت جهانی در هر تن نیز فاصله داریم.
ضرورت حفظ منابع و راهکار آن
وی بر این باور است که با نگاهی رو به آینده به این نظر کارشناسی دست مییابیم که واردات سنگ به داخل کشور بسیار باصرفهتر است و از سوی دیگر منابع طبیعی کشور را نیز برای مدت بیشتری در داخل کشور حفظ خواهیم کرد.
تقیزاده د ر این باره تصریح کرد: هزینه حمل سنگآهن از خواف به بندرعباس به مراتب بالاتر از نرخ حمل سنگآهن از خارج کشور است. بنابراین بهتر است منابع داخلی صرف فولادسازهایی شود که دسترسی به بنادر ندارند به طور مثال حمل سنگ از خواف یا زنجان به میانه بسیار منطقیتر است از حمل آن از بندرعباس.
مدیرعامل چادرملو در خصوص واردات سنگآهن به کشور یادآور شد: استرالیا سالانه ۸۰۰ میلیون تن سنگ آهن به سایر نقاط دنیا صادرات دارد یعنی صادرات سنگآهن از استرالیا به دیگر نقاط دنیا حتما توجیه اقتصادی دارد.
وی تصریح کرد: همه منابع سنگآهن کشور معادل ۳ میلیارد تن است که این رقم معادل ۴ سال صادرات معادن استرالیاست پس حضور در معادن این کشور برای کشورمان بسیار بااهمیت خواهد بود و جنبههای اقتصادی زیادی به همراه دارد.
وی بر این باوراست که در زمینه خط تولید کنسانتره ما صاحب تکنولوژی هستیم و میتوانیم حتی در این زمینه دانش خود را صادر کنیم.
تقیزاده درباره حضور کنسرسیوم ایرانی در معادن استرالیا اظهار کرد: تاکنون به میزان ۴۰۰ میلیون تن اکتشاف در استرالیا انجام داده ایم که به محض اخذ مجوزهای لازم مراحل بعدی را اجرایی خواهیم کرد.
وی بر این باور است که پروژه تامین مواد اولیه از خارج و طرح تولید ۱۰ میلیون تن فولاد در منطقه مکران عایدی مطلوبی را در آینده برای کشور به همراه دارد.
تقیزاده با اشاره به این مطلب که مکران به دلیل واقع شدن در منطقه سیستان و بلوچستان فارغ از تحریمها ست این امر را یک مزیت برای پیشبرد اهداف توسعهای کشور دانست.
افزایش سرمایه در راستای توسعه
براساس تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده به تاریخ ۲۹/ ۱۱/ ۱۳۹۷، در سال گذشته افزایش سرمایه چادرملو از رقم ۳۳ هزار میلیارد ریال به ۴۴ هزار میلیارد ریال و سپس مطابق جلسـه هیات مدیره بهتاریخ ۳۰/ ۱۱/ ۱۳۹۸ و مجوز شـماره ۱۰۷-۵۸۹۸۲۹/ ۹۸۴ مورخ ۲۰/ ۱۱/ ۱۳۹۸ سـازمان بورس و اوراق بهادار، افزایش سـرمایه شـرکت در سالجاری به رقم ۵۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال انجام شد که حقتقدمهای استفاده نشده در پذیرهنویسی اخیر نیز در حال جمعآوری است. در همین رابطه معاون مالی و اقتصادی معدنی و صنعتی چادرملو ضمن اشاره به این مطلب که تا پایان سال جاری سرمایه شرکت به ۶۷ هزار میلیارد ریال افزایش خواهد یافت تصریح کرد: این میزان از افزایش سرمایه روی میز هیات مدیره و طبق دستور مجمع در اختیار آنهاست.
این افزایش سرمایه برای تامین و پوشش طرحهای گندلهسازی شماره ۲ و کارخانه فروآلیاژها با ظرفیت ۵۰ هزار تن و همچنین مشارکت چادرملو در سرمایهگذاری شرکتهای تابعه انجام میشود. محمود سیدی در خصوص موضوع افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها گفت: تکنولوژی به کار رفته در چادرملو سرمایه بر است، ولی کاربر نیست و از طرفی تمام داراییهای چادرملو به روز شده هستند، پس بنابراین افزایش سرمایه از این محل مطلوب نیست. وی گفت: علاوه بر افزایش سرمایه انجام شده و در دست اجرا، قصد داریم از منابع دیگر نظیر اوراق و تسهیلات بانکی نیز بهره بگیریم. وی درباره تولید کنسانتره در چادرملو و مابه ازای واردات آن تصریح کرد: ۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تن کنسانتره خشک تولید کرده و تحویل دادیم که در صورت واردات آن به کشور با احتساب قیمت جهانی کنسانتره معادل ۱۰۲ دلار و هزینههای حمل از بندر رقمی معادل یک میلیارد و ۶۶ میلیون دلار است که خریداران باید بپردازند. سیدی این مزیت را در خصوص گندله معادل ۵۵۶ میلیون دلار ارزش جایگزینی واردات ۴ میلیون تنی این محصول دانست.
وی یادآور شد: با بررسی گزارشهای سالهای اخیر چادرملو و حتی گلگهر دیده میشود که به ازای هر تن تولید، مصرف برق، آب و گاز رو به کاهش بوده و این در حالی است که بهرهوری در این شرکتها رو به افزایش گذاشته است.