تقاضای پایدار برای سفر و محدود بودن عرضه، اعتماد مدیران شرکت‌های هواپیمایی را تقویت کرده است. باب جردن، مدیرعامل شرکت ساوت‌وست ایرلاینز، در اواخر ماه مه و در یک کنفرانس با حضور سرمایه‌گذاران گفته بود: «من واقعا بسیار خوش‌بین هستم که این صنعت بتواند درصد بسیار بیشتری از افزایش قیمت بلیت‌ها را نسبت به آنچه در گذشته معمول بوده، حفظ کند.»

سهام شرکت‌های هواپیمایی در هفته‌های اخیر روندی صعودی داشته و همزمان با هر کاهش در قیمت نفت خام، ارزش آنها هم بیشتر شده است. سهام دلتا ایرلاینز که پیشتاز این صنعت از نظر سودآوری است، و یونایتد ایرلاینز هر دو در اواخر ژوئن به بالاترین سطح تاریخی خود رسیدند. سهام امریکن ایرلاینز نیز طی یک ماه گذشته بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است.

تحلیلگران دویچه‌بانک می‌گویند، شرکت‌های هواپیمایی از زمان آغاز جنگ تاکنون هشت بار قیمت بلیت‌ها را افزایش داده‌اند. بر اساس آمار شرکت «ایرلاینز ریپورتینگ کورپ» که فروش بلیت از طریق آژانس‌های مسافرتی را رصد می‌کند، در ماه مه میانگین قیمت یک بلیت رفت‌ و برگشت داخلی که از طریق آژانس‌های مسافرتی فروخته شده، ۶۲۸ دلار بوده که نسبت به سال گذشته نزدیک به ۱۰۰ دلار افزایش داشته است.

به طور کلی، افزایش سرسام‌آور قیمت سوخت در ماه‌های گذشته احتمالا به سود شرکت‌های هواپیمایی در سال جاری آسیب خواهد زد. شرکت‌های هواپیمایی قرار است در هفته‌های آینده نتایج مالی سه‌ماهه دوم خود را اعلام کنند که این روند با گزارش شرکت دلتا آغاز می‌شود. در ابتدا، شرکت‌های هواپیمایی تنها بخشی از افزایش هزینه‌ها را از طریق بالا بردن قیمت بلیت‌ها جبران می‌کردند، اما با کاهش قیمت سوخت در ابتدای ماه، این وضعیت شروع به تغییر کرد.

شین تاکت، مدیر ارشد مالی آلاسکا ایرلاینز، در اوایل ماه ژوئن گفته بود: «قیمت بلیت‌هایی که امروز می‌فروشیم، احتمالا تمام هزینه قیمت لحظه‌ای سوخت را پوشش می‌دهد.»

جبران عقب‌ماندگی

مدیران شرکت‌های هواپیمایی گفته‌اند افزایش قیمت بلیت‌ها مدت‌ها به تعویق افتاده بود و سفر حتی با قیمت‌های فعلی نیز همچنان مقرون‌به‌صرفه محسوب می‌شود.

قیمت بلیت‌ها مانند سایر کالاها در سال‌های اخیر افزایش نیافته است. از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۵ شاخص قیمت مصرف‌کننده برای بلیت هواپیما ۳.۵ درصد کاهش یافته، درحالی‌که قیمت‌های کلی مصرف‌کننده ۲۶ درصد افزایش داشته است.

اما مصرف‌کنندگانی که از پرداخت قیمت‌های بالا برای تقریبا همه چیز خسته شده‌اند، ممکن است دیگر برای مدت طولانی چنین دیدگاهی نداشته باشند. نگرش آنها نسبت به هزینه‌کرد برای سفر از ابتدای سال تغییر کرده، به‌طوری‌که طبق یک نظرسنجی انجام‌شده توسط شرکت تحقیقات بازار فیوچر پارتنرز، تعداد آمریکایی‌هایی که می‌گویند اکنون زمان مناسبی برای هزینه کردن در تعطیلات نیست، افزایش یافته است. برخی مصرف‌کنندگان می‌گویند که از همین حالا در حال کاهش هزینه‌های خود هستند. کانر کانینگهام، تحلیلگر شرکت تحقیقاتی «ملیوس ریسرچ»، اخیرا نوشت: «اگرچه تعداد کمی از افراد حاضر بودند سفر تابستانی خود را حتی با وجود کمی افزایش هزینه لغو کنند، اما مصرف‌کنندگان ممکن است در پاییز شروع به بازنگری در برنامه‌های خود کنند.» به عقیده او، آزمون واقعی پس از تعطیلات رسمی روز کارگر در آمریکا (اولین دوشنبه ماه سپتامبر) خواهد بود؛ زمانی که تقاضا برای سفرهای تفریحی کاهش می‌یابد و شرکت‌های هواپیمایی ظرفیت پروازهای پاییزی خود را با توجه به شرایط جدید قیمت سوخت تنظیم می‌کنند. اگر تقاضا حتی اندکی کاهش یابد، یا اگر ظرفیت عرضه خیلی سریع دوباره افزایش پیدا کند، عادت قدیمی وابستگی به تخفیف‌های بلیت و فروش‌های ویژه ممکن است دوباره بازگردد.