خلق پول، تاراج نهان است
موسیخانی نیز با بیان اینکه خلق پول امری کاذب است، گفت: خلق پول به معنای تاراج نهان و سلب مالکیت است که کسانی که نزدیک به قدرتهای سیاسی هستند این سلب مالکیت را انجام میدهند و تمامی نابسامانیهایی که در اقتصاد مشاهده میشود بهواسطه خلق پول و تاراج پول شکل میگیرد. اگر در جامعه بحران محیطزیست به وجود میآید به دلیل خلق پول است. به این معنا که دولتی اگر بخواهد رونق مصنوعی ایجاد کند و نرخ سود را پائین آورد بعد از مدتی که پول در جامعه زیاد شد، مجبور است نرخ سود را افزایش دهد و شرکتها شروع به ورشکست شدن میکنند و در راستای آن فقر، بیکاری و بزهکاری افزایش مییابد. موسیخانی اضافه کرد: افرادی که سلب مالکیت شدند افرادی هستند که تورم، پسانداز آنها را نابود کرده است. او همچنین گفت: در حال حاضر در کل دنیا بزرگترین جرم بدون مجازات و بسیار پرمنفعت چاپ پول است که منجر به سلب مالکیت از فرد میشود، این در حالی است که تکنولوژی موجود در کشور، ناپخته و بسیار خام است و این مساله کشور را به فقر و قهقرا سوق میدهد و در نهایت مردم به برده کشورهای دیگر تبدیل میشوند.
مهدی لو نیز در این نشست گفت: در کشورهای توسعهنیافته یا در حال توسعه همواره رشد اقتصادی باید با طرف عرضه اقتصاد باشد. نقدینگی به خودی خود بد نیست. البته باید بگویم که ما چیزی به عنوان هدایت نقدینگی به سمت تولید نداریم. آنچه که در تولید اتفاق میافتد، سرمایهگذاری است و تبدیل پول به سرمایه است که باعث تولید میشود. ما به دلایل مختلفی از سوی طرف تولید و عرضه دچار مشکل هستیم که ریشه این مشکل وجود فضای نااطمینانی در اقتصاد کشور است. در طی ۱۰ سال اخیر میزان تشکیل سرمایه از عدد ۷۰هزارمیلیارد تومان در سال ۱۳۹۰ به ۱۰۰هزار میلیارد تومان رسیده و تشکیل سرمایهگذاری جوابگوی اصطلاک سرمایه نیست.
او با بیان اینکه تورم امروز تنها ناشی از پدیده پولی نیست بلکه بهرهوری یکی از مسائل بسیار مهم در ایجاد تورم است، افزود: سطح بهرهوری اقتصاد ما پائین است. اگر بخواهیم معضل اقتصادی را در ایران چاره کنیم باید به امر خلق نقدینگی و ارتقای بهرهوری بپردازیم. در خصوص نقدینگی باید به موضوع انضباط مالی دولت پرداخت. وظیفه دولت این است که به سرعت فضای کسب و کار کشور را بهبود ببخشد و اقتصاد را به مردم واگذار کند و مخارج خود را کاهش دهد تا به این روش بودجه متعادل شود. مهدیلو در ادامه گفت: یکی از مولفههایی که باید در خصوص تورم در کشور مدیریت شود، اصلاح نظام بانکی کشور است که مقولهای بسیار مهم و در عین حال بسیار پیچیده است که از ضروریات بسیار کلیدی کشور است. او اضافه کرد: برخی معتقدند که بانک مرکزی باید مستقل باشد، لیکن این امکان اصلا وجود ندارد. استقلال بانک مرکزی به معنای این است که دولت خیلی از تصمیمات کوتاهمدت پیروی نکند. بنابراین استقلال بانک مرکزی بحثی بیفایده است. استقلال بانک مرکزی یعنی اینکه قدرت خلق پول را از بانک مرکزی بگیریم. مهدیلو خاطرنشان کرد: مشکل اساسی ما این است که اقتصاد را یک موجود زنده نمیبینیم، در حالی که اقتصاد یک موجود زنده است و صاحب شمول و حافظه است. اقتصاد را نمیتوان دستوری اداره کرد و نمیتوانیم هر شکلی که بخواهیم به او بدهیم.
همچنین صالحی در این رابطه گفت: رشد پول باید در یک تناسب منطقی با رشد اقتصادی باشد و نه حجم تولید. رشد اقتصادی به معنای میزان رشد حجم تولید است. او افزود: حجم تولید در کشور در ۱۰ سال گذشته ثابت مانده و کاهش نیافته است، لیکن نقدینگی ۱۰برابر شده است. صالحی اضافه کرد: در کشور برای خلق نقدینگی ۴ موتور وجود دارد، ۲ موتور آن دولت و ۲ موتور دیگر آن بهواسطه نظام شبکه بانکی روشن میشود. موتورهایی که در دولت خلق نقدینگی میکنند، اولین آن افزایش خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی است که به عبارت سادهتر آن چاپ ریال به پشتوانه دلار نفتی است. موتور دوم خلق نقدینگی است که تا اواسط سال دولت ریال به پشتوانه دلار نفتی چاپ میکند و با تمام شدن دلار، ریال بدون پشتوانه چاپ میکند که به آن کسری بودجه یا استقراض پول از بانک مرکزی گفته میشود.
او با تاکید براینکه چاپ پول یک قدرت حاکمیتی نیست، گفت: واقعیت این است که به صورت تاریخی ۱۵درصد و در طول دهه ۹۰، زیر ۱۰درصد از کل نقدینگی ایجاد شده در کشور، توسط این دو موتور دولت بوده است. صالحی افزود: نکته شایان توجه این است که از ۱۰ برابر افزایش نقدینگی در سالهای اخیر تنها ۱۵درصد آن توسط ۲ موتور مولد دولتی ایجاد شده و حتی در دهه ۹۰، ۱۰درصد آن و مابقی موتور بخش بانکی و غیردولتی ایجاد کردهاند. صالحی عنوان کرد: وقتی تورم در کشور بالا باشد، انگیزه سفتهبازی و درخواست وام و ضریب فزاینده افزایش مییابد و ما میدانیم که بانکها با وام دادن، پول خلق میکنند.